Azi e Ziua Îndrăgostiţilor Povestea vieţii Sfântului Valentin. Cum a ajuns protectorul dragostei

sfantul_valentin.jpgAstăzi, catolicii îl prăznuiesc pe Sfântul Valentin, sărbătoare supranumită Ziua Îndrăgostiţilor şi adoptată şi de creştini. Deşi mai sunt voci care spun că nu este o zi specifică ţării noastre, ea a prins rădăcini tot mai adânci, fiind sărbătorită, în special, de cei care sunt îndrăgostiţi. Inimioare roz, bomboane ambalate în ţiplă purpurie, amoraşi suspendaţi printre norişori pufoşi, declaraţii siropoase şi alte dulcegării - sunt câteva dintre elementele lui Valentine's Day.

Cine a fost Valentin şi care sunt originile acestei sărbători. Există mai multe versiuni ale acestei istorioare, care îmbinate au născut legenda Sfântului Valentin. Se spune că Valentin a fost un preot roman martirizat în timpul persecuţiei lui Claudius în anii 269-270. Tânăr fiind, Valentin îi ajuta pe creştini în vremurile persecuţiei. El a fost prins şi băgat în închisoare, unde a devenit un propovăduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie, 269. În timpul cat a stat în închisoare el trimitea mesaje de îmbărbătare prietenilor spunându-le „Amintiţi-vă de Valentin. Vă iubesc". O altă variantă spune că Valentin a fost un preot care căsătorea cuplurile în secret, împotriva legii date de Împăratul Claudius care interzisese căsătoria. Şi în această poveste el a fost dus la închisoare, deoarece refuzase să treacă la credinţa în zeii păgâni. În închisoare, el se împrieteneşte cu fiica temnicerului pe care o convinge să creadă în Dumnezeu. În ziua execuţiei sale 14 februarie 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semnează. Un lucru cert, rămâne totuşi faptul că a existat un preot cu numele de Valentin, care a fost executat pentru credinţa sa în Dumnezeu. Astfel, Valentin a început să fie cunoscut ca fiind protectorul îndrăgostiţilor.

Valentin vs. Dragobete

Odată ajuns pe meleaguri mioritice, occidentalul Sfântul Valentin a dat de protectorul local al tinerilor îndrăgostiţi, Dragobetele, fiul Dochiei, un fel de Cupidon, care se sărbătoreşte tot în luna februarie, în ziua de 24. Deşi au poveşti şi simbolistici asemănătoare, în duelul cu Dragobetele, Sfântul Valentin are un oarecare avans, deoarece şi-a însuşit deja tehnicile moderne de lucru, prin urmare are o echipa de relaţii publice imbatabilă. Totuşi, romanticul Dragobete îi face pe mulţi să viseze la început de primăvara, în pădure se dezleagă ciocul păsărilor care n-au plecat peste iarnă, în grădini vrăbiile se strâng în stoluri, încep să ciripească şi să-şi dureze cuiburi. Cei mici urca în deal să culeagă ghiocei şi brânduşe, iar fetele strâng apă din zăpada netopită, cu care îşi dau pe obraz, pentru a-şi menţine frumuseţea.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primarul orașului Năvodari și Amira Evo SRL, chemați în instanță de Prefectul Județului Constanța

16 Apr 2024 235

Baschet Duelul CSM CSU Oradea - CSM Constanța se reia pe litoral, marți, 16 aprilie 2024. „Băieții noștri mizează pe tribune pline!“

16 Apr 2024 278

Numărul creditorilor a trecut de 400 Se cere insolvența GSP Offshore SRL, administrată de Gabriel Comănescu. Dosarul, amânat pentru finele lunii mai

14 Apr 2024 730

,,Fericirea noastră nu mai există” Tatăl lui Sebi, băiatul ucis în accidentul de la 2 Mai de către Vlad Pascu, face mărturii cutremurătoare (VIDEO)

13 Apr 2024 1043

Baschet Vicecampioana României, CSM CSU Oradea, conduce cu 2-0 CSM Constanța în sferturile Ligii Naționale

11 Apr 2024 530

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 718

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 10 aprilie 2024

11 Apr 2024 499

Înalta Curte respinge recursul în casaţie formulat de Valentin Vrabie. Surse - Valentin Vrabie rămâne primarul municipiului Medgidia și poate candida la viitoarele alegeri

10 Apr 2024 6113

Contract de 47.000 de euro încheiat între Nuclearelectrica Serv SRL, județul Constanța, și Royal Eurotrans. Despre ce este vorba (DOCUMENTE)

10 Apr 2024 1533

Constanța Trei persoane fizice cer insolvența Dobrogea Media SRL (DobrogeaTV)!

07 Apr 2024 2027

Baschetbaliștii de la CSM Constanța au învins CSM Corona Brașov și se pregătesc de play-off (GALERIE FOTO + VIDEO)

06 Apr 2024 753

Procurorul general al Dobrogei și șefa DIICOT Constanța, printre reclamanți Mai mulți procurori din Constanța au dat în judecată Ministerul Public! Răspunsul Tribunalului (MINUTA)

05 Apr 2024 544

Licitație de peste 200.000 de euro organizată de Nuclearelectrica SA. Produsele vor fi livrate la Centrala Nucleară de la Cernavodă, județul Constanța (DOCUMENT)

05 Apr 2024 477

Firme Constanța Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2024 al Oil Terminal SA a fost aprobat

04 Apr 2024 663

Motivarea judecătorilor în dosarul lui Valentin Vrabie, primarul din Medgidia – „Nu mai subzistă temeiurile care au determinat acordarea statutului de martor ameninţat“

03 Apr 2024 1141