Azi este prăznuit Sfântul Sofronie și se fac pomeniri pentru cei adormiți

În cea de-a 11-a zi a lunii martie, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe sfântul ierarh Sofronie, patriarhul Ierusalimului, iar pentru că ziua coincide cu cea de-a doua sâmbătă din Postul Paștelui, acum se fac și slujbe de pomenire pentru cei trecuți la Domnul. 
 
Născut la jumătatea secolului al VI-lea, în cetatea Damascului, într-o familie de creștini evlavioși, Sofronie deprinde de mic tainele învățăturii, dobândind o mulțime de cunoștințe, dar și pe cele ale virtuții. O vreme s-a statornicit la mănăstirea marelui Teodosie, începătorul vieții de obște, unde a sporit în înțelegerea Sfintei Scripturi. După o perioadă, pașii l-au purtat la Alexandria, unde l-a aflat pe Ioan Moshu ducând același stil de viață și împărtășindu-și unul altuia cunoștințele.
 
În această perioadă s-a îmbolnăvit de o boală gravă de ochi, iar sfinții Chir și Ioan l-au vindecat. Drept răsplată, Sofronie le-a cerut permisiunea de a scrie despre minunile pe care sfinții le înfăptuiau în fiecare zi în numele lui Iisus Hristos. De altfel, Sfântul Ierarh Sofronie, care a ajuns datorită virtuților sale episcop al Ierusalimului, a lăsat o serie de scrieri, printre care: „Limonariul“ sau „Livada duhovniceasă“, realizat împreună cu Ioan Moshu, viaţa sfântului Ioan cel Milostiv, pe care l-a și cunoscut la Alexandria, și viaţa Sfintei Maria Egipteanca, cea deopotrivă cu îngerii printre femei.
 
Tot în această zi, a doua sâmbătă din Postul Mare sau al Paștelui, este dezlegare la ulei și la vin. Urmează alte patru sâmbete consecutive, până pe 8 aprilie (Sâmbăta lui Lazăr), în care se va face pomenirea celor adormiți.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citeşte şi:

A început Postul Paştelui! 48 de zile de cumpătare, fapte bune şi doar două dezlegări la peşteRomânii care nu au nume de sfânt își serbează ziua pe 9 martie, de Mucenici 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Calendar ortodox 1 aprilie - pomenirea preacuvioasei Maria Egipteanca

01 Apr 2022 1348

În această lună, în ziua a treia, pomenirea Sfântului Prooroc Sofonie

03 Dec 2021 1178