Social

Banul, „ochiul dracului“? Arhiepiscopia Tomisului, datoare la stat. „Bonus“, un dosar la DNA

Dosarul instrumentat de procurorii DNA Constanţa în care Înaltpreasfinţitul Teodosie este suspectat de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, a plasat Arhiepiscopia Tomisului în lumina reflectoarelor, iar acum Biserica are parte de o publicitate cum probabil reprezentanţii ei nu şi-au dorit-o vreodată! În prezent, ca urmare a deciziei Curţii de Apel Constanţa, ÎPS Teodosie se află sub control judiciar, în dosarul subvenţiilor APIA de la Ferma Nazarcea.
 
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanţa a solicitat de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Constanţa informaţii privind cuantumul obligaţiilor fiscale restante pe care le înregistrează în momentul actual Arhiepiscopia Tomisului în evidenţele instituţiei. Într-un răspuns adresat cotidianului ZIUA de Constanţa, reprezentanţii AJFP Constanţa au precizat următoarele: „La data de 1 noiembrie, Arhiepiscopia Tomisului figura cu obligaţii fiscale curente neachitate în cuantum de 110.348 de lei“.
 
De altfel, potrivit vrajitorul.eu, Arhispiescopia Tomisului, fără activitate economică, avea, în anul 2014, 124 de salariaţi. Valoarea datoriilor ce trebuiau plătite într-o perioadă de până la un an era de 3.256.884 de lei, iar valoarea datoriilor ce trebuiau plătite într-o perioadă mai mare de un an era de 2.616.147 de lei.
 
Reamintim că nu este prima oară când Arhiepiscopia Tomisului înregistrează datorii la fiscul din Constanţa. În anul 2009, Arhiepiscopia Tomisului avea datorii în valoare de 1.714.147 de lei la bugetul de stat. De asemenea, în septembrie 2010, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa a pus sechestru pe bunurile Arhiepiscopiei Tomisului pentru recuperarea unor datorii restante de peste 4,2 milioane de lei. Bunurile sechestrate erau la acea vreme: Palatul Arhiepiscopal, un apartament cu două camere din municipiul Constanţa, două terenuri intravilane de 250, respectiv 497 de metri pătraţi, o jumătate dintr-un teren de 9,5 hectare, situat în extravilanul oraşului Ovidiu, precum şi 13 autovehicule.

Ferma Nazarcea şi banii încasaţi de la APIA

Reamintim că, la sfârşitul lunii august, la Ferma Nazarcea, care, în anul 2002, a intrat în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului, au descins angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) - Centrul Judeţean Constanţa. Cotidianul ZIUA de Constanţa a adresat mai multe întrebări reprezentanţilor APIA - Centrul Judeţean Constanţa, pentru a elucida misterul acestor controale.
 
„Controlul pe teren în privinţa beneficiarului Arhiepiscopia Tomisului nu a fost iniţiat de APIA - Centrul Judeţean Constanţa. În data de 22 august, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa a solicitat instituţiei noastre, prin adresă oficială, desemnarea unor reprezentanţi/specialişti cu atribuţii de control care să participe la cercetarea la faţa locului, alături de reprezentanţii instituţiilor anterior menţionate, în vederea stabilirii situaţiei suprafeţelor de teren din zona localităţii Nazarcea pentru care Arhiepiscopia Tomisului solicitase sprijin financiar la APIA - Centrul Judeţean Constanţa. Respectiva acţiune s-a efectuat pe data de 26 august. Reprezentanţii instituţiei noastre au sprijinit organele de control în ceea ce priveşte identificarea suprafeţelor de teren declarate de către Arhiepiscopia Tomisului, prin utilizarea GPS-ului din dotare“, au declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, reprezentanţii APIA - Centrul Judeţean Constanţa.
 
În urma controalelor, s-a constatat că „suprafaţa de teren cultivată cu viţă-de-vie nu era întreţinută“. De asemenea, i-am întrebat pe reprezentanţii APIA - Centrul Judeţean Constanţa ce măsuri au fost dispuse în urma controlului la Ferma Nazarcea: „Date fiind rezultatele acţiunii, APIA - Centrul Constanţa s-a autosesizat şi a solicitat către APIA aparat central selecţie manuală, urmând ca APIA să realizeze control conform procedurilor specifice în ceea ce priveşte suprafaţa de teren declarată în anul 2016 de către Arhiepiscopia Tomisului“.
 
Mai mult, aceştia susţin că nu au sesizat alte instituţii cu privire la cele constatate. „APIA - Centrul Judeţean Constanţa s-a autosesizat în urma participării la acţiunea efectuată la iniţiativa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Constanţa. În aceste condiţii, se va proceda la aplicarea legislaţiei în vigoare“, au adăugat reprezentanţii APIA - Centrul Judeţean Constanţa.

Niciun control din 2014 

Cotidianul ZIUA de Constanţa a mai solicitat instituţiei mai sus menţionate informaţii cu privire la numărul de controale efectuate la ferma de la Nazarcea a Arhiepiscopiei Tomisului în perioada 2014-2016. „În perioada 2014-2016, solicitantul Arhiepiscopia Tomisului nu a figurat în eşantionul de control pe teren extras, în mod aleatoriu, la nivelul APIA - aparat central şi transmis către centrele judeţene şi nici nu au existat sesizări/recomandări din partea altor organe, motiv pentru care nu s-a efectuat control pe teren în privinţa solicitantului anterior menţionat în perioada respectivă“, susţine APIA - Centrul Judeţean Constanţa.

Subvenţii acordate de APIA Fermei Nazarcea

În perioada 2014-2016, beneficiarul Arhiepiscopia Tomisului a obţinut, pentru toate suprafeţele de teren declarate (nu numai pentru cele de pe raza localităţii Nazarcea), următoarele sume:
- pentru anul 2014: 281.733,52 de lei;
- pentru anul 2015: 281.629,28 de lei;
- pentru anul 2016: până în prezent nu s-au efectuat plăţi pentru campania respectivă.
 
Reamintim că, în anul 2002, Ferma Nazarcea a intrat în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului. Se zvonea la acea vreme că cele 350 de hectare de livadă şi viţă-de-vie au fost un cadou făcut de premierul Adrian Năstase proaspătului arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, cu care avea o relaţie specială. Tot atunci, liderul PSD i-a dat şi un „mic“ ajutor de 3 miliarde de lei vechi, cu care să poată achiziţiona utilaje şi alte mijloace fixe. În prezent, Ferma Nazarcea a intrat în atenţia procurorilor DNA, care au descins aici pe 26 august, însoţiţi de inspectori APIA, pentru a vedea cum stau lucrurile în realitate.

Citeşte şi

APIA Constanţa, despre controalele de la ferma lui Teodosie - „Suprafaţa de teren cultivată cu viţă-de-vie nu era întreţinută“

Arhiepiscopia Tomisului reacţionează după decizia Curţii de Apel Constanţa

UPDATE Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, rămâne sub control judiciar (MINUTĂ)
 
UPDATE 2 Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, sub control judiciar pentru luare de mită şi dosarul APIA (galerie foto+video+document) 

DNA IPS Teodosie nu are voie să „desfăşoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri în cadrul Bisericii Ortodoxe“

„Nu faceţi casa Tatălui Meu casă de negustorie“ Arhiepiscopia Tomisului are patru firme! ÎPS Teodosie, administratorul cu mitră şi toiag

Ionuţ Mişa „Contestarea nu opreşte executarea“ Arhiepiscopia sare la gâtul fiscului

Pentru ce are Teodosie nevoie de bani

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare în Arhiepiscopia Tomisului

14 Jan 2019 309

Sărbătoare în Arhiepiscopia Tomisului

11 Jan 2019 562

„Tomitanul“. Epifanie Norocel, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, a plecat la cele sfinte acum şase ani (galerie foto + video)

07 Jan 2019 430

Imaginea zilei Duios jandarmeriţa mângâia un măgăruş la slujba de Bobotează de la Arhiepiscopia Tomisului

06 Jan 2019 1764

LIVE TEXT. Mii de constănţeni în faţa Arhiepiscopiei Tomisului, la slujba de Bobotează (galerie foto+video)

06 Jan 2019 997

Echipajele ISU Dobrogea vor preveni situațiile de urgență la ceremoniile religioase de Bobotează

04 Jan 2019 249

Programul sfintelor slujbe, în Constanța. Unde va sluji Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie

25 Dec 2018 438

Mesaj de Crăciun, transmis constănțenilor de Ierarhul Tomisului, IPS Teodosie. „Ziua Nașterii Domnului este o înnoire“ (galerie foto+video)

20 Dec 2018 488

Spectacolul „Iată, vin colindători!”, la Palatul Arhiepiscopal al Tomisului

19 Dec 2018 396

Conferință pe tema situației post-referendum, organizată de Arhiepiscopia Tomisului

18 Dec 2018 361

Arhiepiscopia Tomisului Programul slujbelor în judeţul Constanţa

04 Dec 2018 359

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae în Arhiepiscopia Tomisului

03 Dec 2018 403

Concert de Ziua Națională a României, la Casa de Cultură Constanța „Să simțim românește la ziua noastră sfântă!“ (galerie foto + video)

03 Dec 2018 517

LIVE TEXT și VIDEO Spectacol inedit dedicat sărbătoririi Centenarului, dar și sărbătorii de Sfântul Andrei la Constanța (galerie foto+video)

30 Nov 2018 1079

Arhiepiscopia Tomisului Creștinii ortodocși și catolici îl cinstesc pe Sf. Apostol Andrei. Slujbă la mănăstirea „Peștera Sf. Ap. Andrei”

28 Nov 2018 415