Social

Banul, „ochiul dracului“? Arhiepiscopia Tomisului, datoare la stat. „Bonus“, un dosar la DNA

Dosarul instrumentat de procurorii DNA Constanţa în care Înaltpreasfinţitul Teodosie este suspectat de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, a plasat Arhiepiscopia Tomisului în lumina reflectoarelor, iar acum Biserica are parte de o publicitate cum probabil reprezentanţii ei nu şi-au dorit-o vreodată! În prezent, ca urmare a deciziei Curţii de Apel Constanţa, ÎPS Teodosie se află sub control judiciar, în dosarul subvenţiilor APIA de la Ferma Nazarcea.
 
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanţa a solicitat de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Constanţa informaţii privind cuantumul obligaţiilor fiscale restante pe care le înregistrează în momentul actual Arhiepiscopia Tomisului în evidenţele instituţiei. Într-un răspuns adresat cotidianului ZIUA de Constanţa, reprezentanţii AJFP Constanţa au precizat următoarele: „La data de 1 noiembrie, Arhiepiscopia Tomisului figura cu obligaţii fiscale curente neachitate în cuantum de 110.348 de lei“.
 
De altfel, potrivit vrajitorul.eu, Arhispiescopia Tomisului, fără activitate economică, avea, în anul 2014, 124 de salariaţi. Valoarea datoriilor ce trebuiau plătite într-o perioadă de până la un an era de 3.256.884 de lei, iar valoarea datoriilor ce trebuiau plătite într-o perioadă mai mare de un an era de 2.616.147 de lei.
 
Reamintim că nu este prima oară când Arhiepiscopia Tomisului înregistrează datorii la fiscul din Constanţa. În anul 2009, Arhiepiscopia Tomisului avea datorii în valoare de 1.714.147 de lei la bugetul de stat. De asemenea, în septembrie 2010, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa a pus sechestru pe bunurile Arhiepiscopiei Tomisului pentru recuperarea unor datorii restante de peste 4,2 milioane de lei. Bunurile sechestrate erau la acea vreme: Palatul Arhiepiscopal, un apartament cu două camere din municipiul Constanţa, două terenuri intravilane de 250, respectiv 497 de metri pătraţi, o jumătate dintr-un teren de 9,5 hectare, situat în extravilanul oraşului Ovidiu, precum şi 13 autovehicule.

Ferma Nazarcea şi banii încasaţi de la APIA

Reamintim că, la sfârşitul lunii august, la Ferma Nazarcea, care, în anul 2002, a intrat în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului, au descins angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) - Centrul Judeţean Constanţa. Cotidianul ZIUA de Constanţa a adresat mai multe întrebări reprezentanţilor APIA - Centrul Judeţean Constanţa, pentru a elucida misterul acestor controale.
 
„Controlul pe teren în privinţa beneficiarului Arhiepiscopia Tomisului nu a fost iniţiat de APIA - Centrul Judeţean Constanţa. În data de 22 august, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa a solicitat instituţiei noastre, prin adresă oficială, desemnarea unor reprezentanţi/specialişti cu atribuţii de control care să participe la cercetarea la faţa locului, alături de reprezentanţii instituţiilor anterior menţionate, în vederea stabilirii situaţiei suprafeţelor de teren din zona localităţii Nazarcea pentru care Arhiepiscopia Tomisului solicitase sprijin financiar la APIA - Centrul Judeţean Constanţa. Respectiva acţiune s-a efectuat pe data de 26 august. Reprezentanţii instituţiei noastre au sprijinit organele de control în ceea ce priveşte identificarea suprafeţelor de teren declarate de către Arhiepiscopia Tomisului, prin utilizarea GPS-ului din dotare“, au declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, reprezentanţii APIA - Centrul Judeţean Constanţa.
 
În urma controalelor, s-a constatat că „suprafaţa de teren cultivată cu viţă-de-vie nu era întreţinută“. De asemenea, i-am întrebat pe reprezentanţii APIA - Centrul Judeţean Constanţa ce măsuri au fost dispuse în urma controlului la Ferma Nazarcea: „Date fiind rezultatele acţiunii, APIA - Centrul Constanţa s-a autosesizat şi a solicitat către APIA aparat central selecţie manuală, urmând ca APIA să realizeze control conform procedurilor specifice în ceea ce priveşte suprafaţa de teren declarată în anul 2016 de către Arhiepiscopia Tomisului“.
 
Mai mult, aceştia susţin că nu au sesizat alte instituţii cu privire la cele constatate. „APIA - Centrul Judeţean Constanţa s-a autosesizat în urma participării la acţiunea efectuată la iniţiativa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Constanţa. În aceste condiţii, se va proceda la aplicarea legislaţiei în vigoare“, au adăugat reprezentanţii APIA - Centrul Judeţean Constanţa.

Niciun control din 2014 

Cotidianul ZIUA de Constanţa a mai solicitat instituţiei mai sus menţionate informaţii cu privire la numărul de controale efectuate la ferma de la Nazarcea a Arhiepiscopiei Tomisului în perioada 2014-2016. „În perioada 2014-2016, solicitantul Arhiepiscopia Tomisului nu a figurat în eşantionul de control pe teren extras, în mod aleatoriu, la nivelul APIA - aparat central şi transmis către centrele judeţene şi nici nu au existat sesizări/recomandări din partea altor organe, motiv pentru care nu s-a efectuat control pe teren în privinţa solicitantului anterior menţionat în perioada respectivă“, susţine APIA - Centrul Judeţean Constanţa.

Subvenţii acordate de APIA Fermei Nazarcea

În perioada 2014-2016, beneficiarul Arhiepiscopia Tomisului a obţinut, pentru toate suprafeţele de teren declarate (nu numai pentru cele de pe raza localităţii Nazarcea), următoarele sume:
- pentru anul 2014: 281.733,52 de lei;
- pentru anul 2015: 281.629,28 de lei;
- pentru anul 2016: până în prezent nu s-au efectuat plăţi pentru campania respectivă.
 
Reamintim că, în anul 2002, Ferma Nazarcea a intrat în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului. Se zvonea la acea vreme că cele 350 de hectare de livadă şi viţă-de-vie au fost un cadou făcut de premierul Adrian Năstase proaspătului arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, cu care avea o relaţie specială. Tot atunci, liderul PSD i-a dat şi un „mic“ ajutor de 3 miliarde de lei vechi, cu care să poată achiziţiona utilaje şi alte mijloace fixe. În prezent, Ferma Nazarcea a intrat în atenţia procurorilor DNA, care au descins aici pe 26 august, însoţiţi de inspectori APIA, pentru a vedea cum stau lucrurile în realitate.

Citeşte şi

APIA Constanţa, despre controalele de la ferma lui Teodosie - „Suprafaţa de teren cultivată cu viţă-de-vie nu era întreţinută“

Arhiepiscopia Tomisului reacţionează după decizia Curţii de Apel Constanţa

UPDATE Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, rămâne sub control judiciar (MINUTĂ)
 
UPDATE 2 Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, sub control judiciar pentru luare de mită şi dosarul APIA (galerie foto+video+document) 

DNA IPS Teodosie nu are voie să „desfăşoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri în cadrul Bisericii Ortodoxe“

„Nu faceţi casa Tatălui Meu casă de negustorie“ Arhiepiscopia Tomisului are patru firme! ÎPS Teodosie, administratorul cu mitră şi toiag

Ionuţ Mişa „Contestarea nu opreşte executarea“ Arhiepiscopia sare la gâtul fiscului

Pentru ce are Teodosie nevoie de bani

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acțiune socială desfășurată de Arhiepiscopia Tomisului O masă de Paști pentru familii nevoiașe din Constanța

23 Apr 2019 359

Eveniment istoric, organizat de Arhiepiscopia Tomisului O sută de volume cu documente despre istoria şi spiritualitatea din Dobrogea, adunate din peste 70 de arhive, lansate de Florii (galerie foto)

22 Apr 2019 905

Diplomă jubilară şi medalie de aur, de la oameni de știință pentru Arhiepiscopul Tomisului

21 Apr 2019 1119

LIVE TEXT Arhiepiscopia Tomisului lansează colecţia de 100 de volume, documente din mari arhive ale lumii (galerie foto+video)

21 Apr 2019 1288

ÎPS Teodosie, 18 ani de slujire arhierească. Arhiepiscopia Tomisului lansează colecţia de 100 de volume, documente din mari arhive ale lumii

20 Apr 2019 1087

Preoţi şi biserici la sat Parohia Tătaru, judeţul Constanţa (galerie foto)

20 Apr 2019 1472

După doi ani de la ultimul vot împotrivă Făgădău le cere consilierilor să aprobe transmiterea către Arhiepiscopie a terenului pentru Capela Tinerilor din Mamaia (document)

17 Apr 2019 1089

O nouă parcare va fi amenajată în Tomis III. Terenul fusese cedat cu titlu de folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Tomisului (document)

17 Apr 2019 1426

Eveniment istoric organizat de Arhiepiscopia Tomisului Se lansează o colecţie de 100 de volume intitulate „Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi”

16 Apr 2019 592

Primăria Constanţa iniţiază campania "Dă viață din viața ta! Donează sânge!"

15 Apr 2019 405

UPDATE CLM Constanţa retrage dreptul de folosinţă acordat Arhiepiscopiei Tomisului asupra unui teren de pe strada Munţii Tatra, unde trebuia ridicat un centru social (documente)

15 Apr 2019 1324

Sărbătoare în Arhiepiscopia Tomisului. Au trecut 18 ani! (galerie foto)

08 Apr 2019 1254

Concert Prepascal de pricesne, organizat de Arhiepiscopia Tomisului

02 Apr 2019 430

Arhiepiscopia Tomisului şi ITM Constanţa au ajuns în instanţă. Ce contestă instituţia clerică

29 Mar 2019 1231

Trei ierarhi slujesc, astăzi, la o celebră biserică din Dobrogea. Care este motivul

25 Mar 2019 1257