Social

Banul, „ochiul dracului“? Arhiepiscopia Tomisului, datoare la stat. „Bonus“, un dosar la DNA

Dosarul instrumentat de procurorii DNA Constanţa în care Înaltpreasfinţitul Teodosie este suspectat de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, a plasat Arhiepiscopia Tomisului în lumina reflectoarelor, iar acum Biserica are parte de o publicitate cum probabil reprezentanţii ei nu şi-au dorit-o vreodată! În prezent, ca urmare a deciziei Curţii de Apel Constanţa, ÎPS Teodosie se află sub control judiciar, în dosarul subvenţiilor APIA de la Ferma Nazarcea.
 
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanţa a solicitat de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Constanţa informaţii privind cuantumul obligaţiilor fiscale restante pe care le înregistrează în momentul actual Arhiepiscopia Tomisului în evidenţele instituţiei. Într-un răspuns adresat cotidianului ZIUA de Constanţa, reprezentanţii AJFP Constanţa au precizat următoarele: „La data de 1 noiembrie, Arhiepiscopia Tomisului figura cu obligaţii fiscale curente neachitate în cuantum de 110.348 de lei“.
 
De altfel, potrivit vrajitorul.eu, Arhispiescopia Tomisului, fără activitate economică, avea, în anul 2014, 124 de salariaţi. Valoarea datoriilor ce trebuiau plătite într-o perioadă de până la un an era de 3.256.884 de lei, iar valoarea datoriilor ce trebuiau plătite într-o perioadă mai mare de un an era de 2.616.147 de lei.
 
Reamintim că nu este prima oară când Arhiepiscopia Tomisului înregistrează datorii la fiscul din Constanţa. În anul 2009, Arhiepiscopia Tomisului avea datorii în valoare de 1.714.147 de lei la bugetul de stat. De asemenea, în septembrie 2010, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa a pus sechestru pe bunurile Arhiepiscopiei Tomisului pentru recuperarea unor datorii restante de peste 4,2 milioane de lei. Bunurile sechestrate erau la acea vreme: Palatul Arhiepiscopal, un apartament cu două camere din municipiul Constanţa, două terenuri intravilane de 250, respectiv 497 de metri pătraţi, o jumătate dintr-un teren de 9,5 hectare, situat în extravilanul oraşului Ovidiu, precum şi 13 autovehicule.

Ferma Nazarcea şi banii încasaţi de la APIA

Reamintim că, la sfârşitul lunii august, la Ferma Nazarcea, care, în anul 2002, a intrat în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului, au descins angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) - Centrul Judeţean Constanţa. Cotidianul ZIUA de Constanţa a adresat mai multe întrebări reprezentanţilor APIA - Centrul Judeţean Constanţa, pentru a elucida misterul acestor controale.
 
„Controlul pe teren în privinţa beneficiarului Arhiepiscopia Tomisului nu a fost iniţiat de APIA - Centrul Judeţean Constanţa. În data de 22 august, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa a solicitat instituţiei noastre, prin adresă oficială, desemnarea unor reprezentanţi/specialişti cu atribuţii de control care să participe la cercetarea la faţa locului, alături de reprezentanţii instituţiilor anterior menţionate, în vederea stabilirii situaţiei suprafeţelor de teren din zona localităţii Nazarcea pentru care Arhiepiscopia Tomisului solicitase sprijin financiar la APIA - Centrul Judeţean Constanţa. Respectiva acţiune s-a efectuat pe data de 26 august. Reprezentanţii instituţiei noastre au sprijinit organele de control în ceea ce priveşte identificarea suprafeţelor de teren declarate de către Arhiepiscopia Tomisului, prin utilizarea GPS-ului din dotare“, au declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, reprezentanţii APIA - Centrul Judeţean Constanţa.
 
În urma controalelor, s-a constatat că „suprafaţa de teren cultivată cu viţă-de-vie nu era întreţinută“. De asemenea, i-am întrebat pe reprezentanţii APIA - Centrul Judeţean Constanţa ce măsuri au fost dispuse în urma controlului la Ferma Nazarcea: „Date fiind rezultatele acţiunii, APIA - Centrul Constanţa s-a autosesizat şi a solicitat către APIA aparat central selecţie manuală, urmând ca APIA să realizeze control conform procedurilor specifice în ceea ce priveşte suprafaţa de teren declarată în anul 2016 de către Arhiepiscopia Tomisului“.
 
Mai mult, aceştia susţin că nu au sesizat alte instituţii cu privire la cele constatate. „APIA - Centrul Judeţean Constanţa s-a autosesizat în urma participării la acţiunea efectuată la iniţiativa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Constanţa. În aceste condiţii, se va proceda la aplicarea legislaţiei în vigoare“, au adăugat reprezentanţii APIA - Centrul Judeţean Constanţa.

Niciun control din 2014 

Cotidianul ZIUA de Constanţa a mai solicitat instituţiei mai sus menţionate informaţii cu privire la numărul de controale efectuate la ferma de la Nazarcea a Arhiepiscopiei Tomisului în perioada 2014-2016. „În perioada 2014-2016, solicitantul Arhiepiscopia Tomisului nu a figurat în eşantionul de control pe teren extras, în mod aleatoriu, la nivelul APIA - aparat central şi transmis către centrele judeţene şi nici nu au existat sesizări/recomandări din partea altor organe, motiv pentru care nu s-a efectuat control pe teren în privinţa solicitantului anterior menţionat în perioada respectivă“, susţine APIA - Centrul Judeţean Constanţa.

Subvenţii acordate de APIA Fermei Nazarcea

În perioada 2014-2016, beneficiarul Arhiepiscopia Tomisului a obţinut, pentru toate suprafeţele de teren declarate (nu numai pentru cele de pe raza localităţii Nazarcea), următoarele sume:
- pentru anul 2014: 281.733,52 de lei;
- pentru anul 2015: 281.629,28 de lei;
- pentru anul 2016: până în prezent nu s-au efectuat plăţi pentru campania respectivă.
 
Reamintim că, în anul 2002, Ferma Nazarcea a intrat în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului. Se zvonea la acea vreme că cele 350 de hectare de livadă şi viţă-de-vie au fost un cadou făcut de premierul Adrian Năstase proaspătului arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, cu care avea o relaţie specială. Tot atunci, liderul PSD i-a dat şi un „mic“ ajutor de 3 miliarde de lei vechi, cu care să poată achiziţiona utilaje şi alte mijloace fixe. În prezent, Ferma Nazarcea a intrat în atenţia procurorilor DNA, care au descins aici pe 26 august, însoţiţi de inspectori APIA, pentru a vedea cum stau lucrurile în realitate.

Citeşte şi

APIA Constanţa, despre controalele de la ferma lui Teodosie - „Suprafaţa de teren cultivată cu viţă-de-vie nu era întreţinută“

Arhiepiscopia Tomisului reacţionează după decizia Curţii de Apel Constanţa

UPDATE Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, rămâne sub control judiciar (MINUTĂ)
 
UPDATE 2 Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, sub control judiciar pentru luare de mită şi dosarul APIA (galerie foto+video+document) 

DNA IPS Teodosie nu are voie să „desfăşoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri în cadrul Bisericii Ortodoxe“

„Nu faceţi casa Tatălui Meu casă de negustorie“ Arhiepiscopia Tomisului are patru firme! ÎPS Teodosie, administratorul cu mitră şi toiag

Ionuţ Mişa „Contestarea nu opreşte executarea“ Arhiepiscopia sare la gâtul fiscului

Pentru ce are Teodosie nevoie de bani

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Simpozionul național „Părintele Daniil Sandu Tudor și chipul Rugului Aprins”, la Palatul Arhiepiscopal din Constanța

16 Nov 2018 269

"Crucea Sf. Ap. Andrei (a Dobrogei)", înmânată Simonei Halep de Arhiepiscopul Tomisului (galerie foto+video)

06 Nov 2018 1813

Dosarul privind relocarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ va fi rejudecat. Victorie obţinută în instanţă de Asociaţia de proprietari Bloc O6 din cartierul Tomis Nord

05 Nov 2018 1073

Dedicat Centenarului Reîntregirii și împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România Simpozionul „Clerici din Dobrogea în perioada 1916-1919“, un maraton de comunicări (galerie foto)

22 Oct 2018 1274

Live text Mănăstirea Dervent, gazda simpozionului "Clerici din Dobrogea în perioada 1916-1919". Eveniment, dedicat Centenarului Marii Uniri (galerie foto)

20 Oct 2018 2180

Oficial de la Arhiepiscopia Tomisului despre cazul călugărului-profesor anchetat pentru publicarea unor imagini cu elevi care se schimbă în sala de clasă

12 Oct 2018 1076

Ancheta continuă în cazul profesorului de muzică de la Școala generală nr. 39 Nicolae Tonitza din Constanța. Incredibil ce acuzații i se aduc cadrului didactic (video)

12 Oct 2018 921

Judeţul Constanţa Înaltpreasfințitul Teodosie, slujbă de sfințire a centrului de primire pentru mame aflate în situații critice

11 Oct 2018 768

Dosarul penal în care Teodosie este cercetat de DNA Constanța pentru abuz în serviciu, mărturie mincinoasă şi inducerea în eroare a organelor judiciare a fost retrimis la parchet

27 Sep 2018 3379

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Istoricul Adrian Rădulescu şi legăturile cu viaţa spirituală a Tomisului (galerie foto)

21 Sep 2018 1118

Judeţul Constanţa Sfințire biserică nouă la Năvodari. Când are loc evenimentul

20 Sep 2018 823

Crucea. Omul Centenar Părintele Serghie Oancea, singurul preot fost deţinut politic în viaţă din Arhiepiscopia Tomisului (galerie foto)

13 Sep 2018 5206

Arhiepiscopia Tomisului Se apropie Înălțarea Sfintei Cruci

12 Sep 2018 598

Lăcaş de cult nou în municipiul Constanţa. Unde va fi situat şi ce hram va avea

08 Aug 2018 1254

Ecouri la simpozionul ştiinţific internaţional de la Mănăstirea Dervent

08 Aug 2018 989

O nouă biserică urmează să fie ridicată în localitatea Ovidiu

18 Jul 2018 486

Olimpiada Mondială a Corurilor Corala ortodoxă bărbătească „Armonia” a câștigat o nouă medalie de aur!

14 Jul 2018 696

Arhiepiscopia Tomisului Moaștele Sf. Ioan Botezătorul vor fi întâmpinate la Catedrala arhiepiscopală din Constanța

09 Jul 2018 933

Concluziile Simpozionului Internațional de la Dervent „Mai avem nevoie de eroi” (galerie foto)

09 Jul 2018 567

Biserica „Izvorul Tămăduirii“ nu va mai fi relocată în parcarea din Tomis 3. Ce spun reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului (galerie foto)

07 Jul 2018 3145

Exclusiv! Un preot din Constanţa spune că a fost şantajat cu imagini porno! Condamnări definitive

05 Jul 2018 1739

Arhiepiscopia Tomisului și CRTS Constanța au încheiat un protocol de colaborare. În ce constă acesta

28 Jun 2018 452

Un absolvent al Facultăţii de Teologie şi un fost membru al Coralei „Armonia“, acuzaţi de şantaj. Judecătorii au amânat pronunţarea

28 Jun 2018 927

Un preot spune că a fost şantajat cu imagini porno! Inculpaţii, achitaţi în primă instanţă. Când se va lua decizia finală

22 Jun 2018 559

Preot militar, comemorat la Topraisar. Iată despre cine este vorba

16 Jun 2018 1517

Lăcaş de cult pe şoseaua Mangaliei. Arhiepiscopia Tomisului, act de urbanism de la Primăria Constanţa

09 Jun 2018 3413

„România în sărbătoare“, la final. IPS Teodosie premiază câștigătorii

07 Jun 2018 592

Lansare de carte la Arhiepiscopia Tomisului

06 Jun 2018 973

For decizional în administrarea treburilor bisericeşti La Constanța s-a constituit noua Adunare Eparhială a Arhiepiscopiei Tomisului

25 May 2018 1539

IPS Teodosie, audiat la Curtea de Apel Constanța

10 May 2018 2233

Donatorii de sânge, așteptați la Topraisar. Unde a fost amenajat un spațiu pentru recoltare de sânge

09 May 2018 923

Piesa de teatru „Osânda cărților” pusă în scenă la Casa de Cultură din Constanța. Cine este autorul piesei

03 May 2018 693

ÎPS Teodosie a adus Lumina de Înviere cu șalupa. Vântul de pe mare a încurcat un pic socotelile (galerie foto+video)

08 Apr 2018 3875

Sărbătoare în Arhiepiscopia Tomisului. Pentru ce săvârșește ÎPS Teodosie slujbă de mulțumire. Despre Florii și prima mențiune

31 Mar 2018 1300

Cum a „căzut“ în instanţă dosarul de şantaj de la Arhiepiscopia Tomisului

31 Mar 2018 1520

Constanţa. Sex după sfeştanie. Preot şantajat. Dosarul, amânat

30 Mar 2018 2316

„În oglindă cu strămoșii. Centenarul Unirii Basarabiei cu România“

22 Mar 2018 781

Piatra de temelie a troiţei ridicate de Asociaţia „Suflete deschise“ şi Arimex Comexim 2000 SRL în curtea Spitalului CFR Constanţa a fost sfinţită (galerie foto)

12 Mar 2018 2145

Sublocotenentul Areta Teodorescu, eroul din Ialomiţa, îngropat de viu în Dobrogea (galerie foto + video)

03 Mar 2018 3757

Un preot din Arhiepiscopia Tomisului, condamnat definitiv pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului (video)

01 Mar 2018 1700

ÎPS Teodosie, reaudiat în dosarul preotului şantajat cu imagini porno

31 Jan 2018 1873

Mii de persoane au beneficiat anul trecut de sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului

24 Jan 2018 491

Dosar la Judecătoria Constanţa. Arhiepiscopia Tomisului contestă o decizie de executare

24 Jan 2018 1703

Litigiul în instanţă dintre asociaţia de proprietari din Tomis Nord şi Arhiepiscopia Tomisului continuă! Cine le-a cerut să renunţe la proces şi cu ce preţ (galerie foto+document)

19 Jan 2018 3765

A început judecata în apelul dosarului în care preotul Valeriu Roman a fost condamnat

12 Jan 2018 653

UPDATE Vreme de primăvară de Bobotează, la Constanţa. Mii de credincioși, adunaţi în faţa Arhiepiscopiei Tomisului (galerie foto)

06 Jan 2018 2105

Programul slujbelor religioase de Bobotează şi Sfântul Ioan Botezătorul

04 Jan 2018 1592

Arhiepiscopia Tomisului pregătește pentru Bobotează 150.000 de sticle cu apă sfințită (galerie foto)

03 Jan 2018 1339

Capela Tinerilor, ridicată de Arhiepiscopia Tomisului, în atenția aleșilor locali (document)

27 Dec 2017 1827

UPDATE. Ce a decis Sfântul Sinod în cazul foștilor preoți Costică Antoche și Ciprian Nicu Guriță. Cum comenteaza IPS Teodosie dosarele din instanță

20 Dec 2017 1438