Batjocorirea stihurilor patriotice

Cazacioc cu Mos Craciun la Inspectoratul Scolar

Intalnirea dintre profesori si inspectorii scolari a fost transformata intr-un spectacol grotesc, dar si hilar in acelasi timp # Personajele principale au fost cadre didactice mascate in pitici * Acestea i-au cantat lui Mos Craciun, sosit la sedinta intr-o caleasca alaturi de inspectorul scolar general Paloma Petrescu * Raportul semestrial a fost prezentat in versuri pe muzica irlandeza, stihurile fiind concepute de cadrele didactice * "Galbenus, masina mica,/ Unde-l duci pe Ionica?" si "Treceti, batalioane romane, Carpatii" sunt cateva din textele interpretate si recitate de profesori * Alegerea textelor s-a facut total aiurea, fara pic de discernamant * Daca unele versuri pot fi parodiate, cele patriotice nu se pot interpreta decat la festivitati oficiale, si in nici un caz in bascalie * Autorii stihurilor nu s-au sfiit sa foloseasca metafore subtile pentru a descrie activitatea "sisifica" derulata in primul semestru

La Palatul Copiilor din Constanta a avut loc o sedinta cu directorii unitatilor de invatamant preuniversitar, intalnire ce s-a transformat intr-un spectacol grotesc, dar si ridicol in acelasi timp. Inspectorul scolar general Paloma Petrescu anuntase inca de saptamana trecuta faptul ca aceasta sedinta avea sa fie una mai speciala, tinand cont de faptul ca se apropie sarbatorile de iarna. Actiunea, intitulata sugestiv "Intalnire de cuget si suflet cu directorii", s-a dovedit a fi un spectacol care a dezvaluit o parte mai putin cunoscuta a celor din invatamant. Desi toti cei prezenti s-au asteptat sa fie prezentat un raport semestrial al invatamantului constantean, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean, cu ajutorul cadrelor didactice, au pregatit un "show" de prost-gust. Sedinta, anuntata pentru ora 11.00, a inceput cu cateva zeci de minute intarziere, timp in care zeci de persoane au asteptat in frig sosirea lui... Mos Craciun. Mult mai ciudat a fost faptul ca impreuna cu Mos Craciun a sosit intr-o caleasca si inspectorul scolar general Paloma Petrescu.

Raport in stihuri

Inceputul nu a fost decat o mica demonstratie a grotescului ce avea sa urmeze. Pe scena Palatului Copiilor a stat pe toata durata derularii sedintei Mos Craciun, caruia i s-a prezentat un raport in versuri. Preambulul raportului a fost mult sub asteptari, in conditiile in care actiunile reprezentantilor Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului in teritoriu au fost prezentate printr-o suita de metafore subtile: "petale", "amintiri", "stradanie sisifica" etc. Activitatea Inspectoratului Scolar Judetean, rezultatele profesorilor si elevilor, actiunile Casei Corpului Didactic au fost enumerate cu ajutorul unor stihuri puerile. Astfel, sub sloganul "Treceti, batalioane romane, Carpatii", cei prezenti au avut ocazia sa afle despre o competitie organizata la Alba-Iulia si la care a participat un grup de elevi si profesori din Constanta. Continuand seria ridicolului, ceea ce i-a socat cu adevarat pe cei prezenti in sala de spectacole a fost modul in care s-a anuntat receptionarea microbuzelor scolare. Alaturi de fotografii care prezentau autoturismele galbene ale ministerului de resort, nu mica a fost mirarea auditoriului cand a citit prezentarea hilara: "Galbenus, masina mica,/ Unde-l duci pe Ionica?". Din surse de incredere am aflat ca aceste versuri au fost compuse de cadrele didactice la cererea Inspectoratului Scolar Judetean, numai ca, in ciuda eforturilor noastre, nu am aflat la care Ionica se refera.

Dansuri pentru Mos Craciun

Dupa ce prezentarea raportului s-a incheiat, inspectorul scolar general Paloma Petrescu a tinut o alocutiune in care a precizat ca "profesorii nu au innebunit" si ca acestia au participat de bunavoie la organizarea spectacolului. Grotescul ce a urmat ne-a facut sa ne indoim de cele declarate de inspectorul scolar general. Astfel, directori si profesori, femei si barbati, mascati, au urcat pe scena unde i-au cantat lui Mos Craciun. Spectacolul ar fi fost unul reusit in conditiile in care acesta ar fi fost organizat de copii, si nu de oameni in toata firea, care "zburdau" pe scena incercandu-si talentele interpretative, care de altfel lipseau cu desavarsire. Un director burtos, legat la brau cu o centura groasa, a primit un microfon si, citind de pe o hartie rosie in forma de inimioara, a inceput sa ii cante lui Mos Craciun. Acesta din urma era de-a dreptul incantat de atentia ce i se acorda din partea catorva profesoare cu fustite scurte si bluze asortate sau cu rochii de epoca, foarte decoltate. In spatele scenei se ascundeau alte doua personaje, in costume si cu masti rosii, care asteptau batand din picioare cu nerabdare sa se aseze in poala lui Mosu`. Pentru a-l vedea mai bine pe Mos Craciun, unul dintre personaje si-a asezat ochelarii peste masca rosie. Pe scena a urcat apoi perechea directorului, la fel de solida, dar cu o peruca in culori stridente si cu un nas rosu luminat de un beculet, care a inceput sa danseze cazacioc. Din spate au venit sapte "pitici", trecuti de o anumita varsta, care au inceput sa danseze cu foc pe scena, ajutand-o astfel pe doamna cu becul rosu sa fie mai convingatoare pentru Mos Craciun. Spectacolul bizar a pus multe semne de intrebare privind starea de sanatate psihica a multor cadre didactice care au incercat intr-un mod caraghios sa dea in mintea elevilor. Ideea unei reprezentantii de asemenea calibru a apartinut unui grup din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean, coordonati de inspectorul scolar general adjunct Lucretia Sirinian, si s-a dorit a fi o surpriza placuta pentru directori.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trafic îngreunat pe Autostrada A2 București - Constanța!

25 Apr 2024 318

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei

25 Apr 2024 299

Declarații de avere Constanța Viorel - Florin Brătianu, secretar general la Primăria Lumina, averea și interesele (DOCUMENTE)

25 Apr 2024 249

IGPR Infotrafic Circulație reluată pe centura București

25 Apr 2024 189

IGPR InfotraficTrafic îngreunat pe centura București

25 Apr 2024 199

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 438

IGPR InfotraficTrafic oprit pe DN 2A

25 Apr 2024 190

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe A 2 București -Constanța

25 Apr 2024 185

Fostul premier Petre Roman pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990

25 Apr 2024 407

Infotrafic Restricții de trafic pe A2, spre Constanța!

25 Apr 2024 306

Firme Constanța Modificări importante în Vega Turism SA, controlată de Gabriel Comănescu

25 Apr 2024 404

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe DN 7 și DN 7A

25 Apr 2024 248

IGPR InfotraficTrafic întrerupt pe DN 2A

25 Apr 2024 223

Mai multe transporturi agabaritice vor circula pe drumuri din țară! Unul va porni de la Agigea, județul Constanța

24 Apr 2024 421

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Georgianei Ivan, secretarul general al comunei Limanu (DOCUMENTE)

24 Apr 2024 352