Batjocura cadrelor didactice

1205267349.jpg

Articolul 106 din Statutul Personalului Didactic este un drept obtinut de sindicate, dar este inaplicabil

De neinteles raman anumite prevederi legale pentru persoanele care iau inteleapta decizie de a le respecta. Sunt cazuri in care atat cetatenii, cat si institutiile care ar trebui sa desluseasca balbele legislative nu reusesc sa le dea de capat. Legile care nu au nicio finalitate i-au dat batai de cap si Ameliei Toader , in varsta de 60 de ani, pensionata la limita de varsta din invatamant. Povestea ei pare simpla. In vara anului trecut, i-a decedat sotul, profesor de Educatie Fizica si Sport, cu gradul I si 40 de ani de vechime, in urma unui infarct. S-a adresat Centrului Contabil din cadrul Liceului Teoretic "George Calinescu" Constanta, de care apartine Scoala nr.38, unitate de invatamant unde partenerul de viata si-a desfasurat activitatea timp de ani in sir. In mod logic, ar fi trebuit sa primeasca, conform articolului 106, alin. 2 din Statutul Personalului Didactic, un ajutor de inmormantare in valoare de cinci salarii ale persoanei decedate. S-a ales doar cu echivalentul unui salariu mediu pe economie - de 1.270 de lei, care i-a fost acordat in conformitate cu Legea 19/2000 privind asigurarile sociale. Daca prevederile Statutului Personalului Didactic ar fi putut fi aplicate, Amelia Toader ar fi primit 6.400 de lei, pentru ca ultimul salariu al sotului se ridica la 1.280 de lei. "Mi s-a spus ca banii se dau din asigurarile sociale, iar sotul meu le-a platit timp de 40 de ani", spune aceasta. Au urmat demersuri la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Constanta. Si, pentru ca nu a obtinut niciun raspuns care sa clarifice situatia si a fost tratata, asa cum reiese din declaratiile ei, in mod "execrabil", s-a adresat Ministerului Muncii. "M-am adresat Ministrului Paul Pacuraru, intrebandu-l daca Statutul Personalului Didactic mai este in vigoare. Mi s-a raspuns doar ca am primit un ajutor echitabil si ca pretind ceva ce ar fi discriminatoriu", explica pensionara.

Se aplica sau ba?

In acest context, ne-am adresat Casei Judetene de Pensii Constanta si i-am cerut punctul de vedere directorului adjunct al institutiei, Gabriela Goschin. In acest fel, am aflat despre caracterul general si cel special al legislatiei, si al diverselor cai in care ea poate fi interpretata. "Legea 19/2000 este generala si se aplica fiecarei persoane asigurate, in timp ce Legea 128/1997 este speciala si se adreseaza doar cadrelor didactice. In mod normal, cuantumul unui salariu mediu pe economie ar fi trebuit sa fie acordat din bugetul de asigurari sociale, iar diferenta, din bugetul de stat", explica directorul. Se trag concluziile si realizam ca banii nu ar fi trebuit sa fie acordati de Casa Judeteana de Pensii, ci de angajator.

Cap in cap

Aurel Tudorica, contabil sef in cadrul ISJ, incearca sa o scoata la capa cu aceasta neconcordanta. Astfel, dupa mai multe discutii, aflam ca, probabil, acest "angajament foarte generos" din Statutul Personalului Didactic a fost obtinut de sindicate. Dar este eronat si nu are nicio finalitate. Cele cinci salarii pe care Amelia Toader trebuia sa le primeasca urma sa fie achitate din fondurile unitatii de invatamant, unde sotul ei a fost profesor de Educatie Fizica si Sport. Este lesne de inteles ca nicio scoala nu are venituri extrabugetare si niciun director nu este intr-atat de binevoitor incat sa-i acorde pensionarei peste 60 de milioane de lei vechi. Mai este, totusi, o alta solutie. "Daca nu exista fondurile, conducerea scolii poate solicita acesti bani Primariei", precizeaza Anamaria Burada, inspector de imagine al ISJ. Atat contabilul sef al ISJ, cat si reprezentanta Centrului contabil din Liceul Teoretic G. Calinescu recunosc inutilitatea articolului 106 din Statutul Personalului Didactic. Simplu ca buna-ziua: legile se bat cap in cap si, in majoritatea cazurilor, se aplica asa-zisa lege generala. De la Liceul "George Calinescu" mai aflam ca, de fapt, "Inspectoratul a trimis o adresa Ministerului Educatiei, iar raspunsul a fost ca aceasta problema este la nivel national si nu la nivel de ramura". Fara nicio alta explicatie.

Eroarea se repeta

Insa, constatam cu surprindere ca articolul faimos din Statutul Personalului Didactic apare si in noul pachet de Legi ale Educatiei, criticat in repetate randuri atat de sindicatele din invatamant, cat si de cetatenii de rand. O alta numerotare, acelasi continut. De aceasta data, in articolul 19, alin. 2 din Proiectul aprobat al Statutului Personalului Didactic se stipuleaza ca "in caz de deces al unui cadru didactic sau didactic auxiliar, sotul/sotia sau copiii" beneficiaza de cele cinci salarii ale persoanei decedate. Spre deosebire de vechiul statut, este precizata si institutia care ar trebui sa asigure banii. "Aceasta suma este platita de unitatea de invatamant la care a fost angajat salariatul decedat", se arata in noul pachet de legi.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Educației Ghid de întrebări și răspunsuri - Ce acte sunt necesare pentru înscrierea copilului la grădiniță

24 Apr 2024 252

Licitații Tulcea Woodart SRL va dota Școala Gimnazială Ostrov cu mobilier și materiale didactice (DOCUMENT)

19 Apr 2024 349

Licitații directe CJC cumpără servicii de publicitate aferente unui proiect finanțat prin PNNR. Despre ce este vorba?

16 Apr 2024 511

Primăria Tuzla, județul Constanța, organizează licitația pentru achiziția de mobilier școlar și echipamente digitale

14 Apr 2024 418

Centrul Militar Zonal Constanța Înscrierile pentru instituțiile de învățământ superior militar sunt în toi

13 Apr 2024 462

Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța celebrează 34 de ani de învățământ medical constănțean

12 Apr 2024 568

ISJ Județul Constanța, lider în țară la numărul de proiecte acceptate, depuse de liceele agricole

12 Apr 2024 554

Licitații Constanța Licitație pentru dotarea cu echipamente digitale a liceului „Emil Racoviță” din Techirghiol. Când va avea loc (DOCUMENT)

03 Apr 2024 460

Etapa județeană a Concursului de creativitate ”Speak Out”, ediția a XVI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța (FOTO)

02 Apr 2024 659

Licitații Constanța Primăria Topalu, achiziție de la o firmă din Ploiești care vizează Școala Gimnazială nr. 1 din comună (DOCUMENT)

01 Apr 2024 533

Părinții din Constanța susțin instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în unitățile de învățământ preuniversitar

01 Apr 2024 479

Primăria comunei Costinești, județul Constanța dotează cu mobilier și materiale didactice Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“ (DOCUMENT)

29 Mar 2024 577

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 693

Cumpărări directe Constanța O firmă de apartament din București va livra Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca“ 40 de laptopuri (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 462

ISJ Constanța, precizări despre cazul de la Școala Gimnazială Ferdinand, unde o învățătoare este acuzată că ar fi agresivă cu elevii - VIDEO

26 Mar 2024 1283