Bilant CJPC in primele sase luni ale lui 2010 Sanctiuni de peste 150.000 de lei date bancilor pentru nerespectarea clauzelor (galerie foto)

_mg_2177.jpgPreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Constantin Cerbulescu, a fost prezent ieri la sediul Prefecturii Constanţa pentru a aduce mai multe lămuriri invitaţilor prezenţi de la celelalte sedii ale comisariatelor care aparţin de Constanţa, şi nu numai, în legătură cu Ordonanţa de Urgenţă care face referire la contractele de credit pentru consumatori.

Cerbulescu a făcut referire, în acest context, şi la cele 19 procese pe care Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului le are cu mai multe bănci comerciale din judeţul de la malul mării, pentru nerespectarea clauzelor contractuale, dar şi la amenzile pe care le-a aplicat băncilor, în valoare de 153.000 de lei.

În cursul după amiezii de ieri, chiar preşedintele ANPC a fost prezent la Constanţa pentru a le prezenta reprezentanţilor Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, celor de la Oficiul Teritorial pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Constanţa dar şi Inspectoratului de Concurenţă din Constanţa, Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, ai băncilor comerciale, şi membrilor Comisiei de Dialog Social, beneficiile pe care le aduce adoptarea acestei Ordonanţe comparativ cu celelalte acte normative în domeniu.

Potrivit acestuia, noua ordonanţă publicată în Monitorul Oficial include atât prevederile Directivei Europene privind protejarea consumatorului în relaţia cu instituţiile bancare, dar şi anumite menţiuni elaborate de autorităţile statului român. „În directivă este prevăzut un contract standardizat pe care toate băncile trebuie să le folosească. De asemenea, contractul trebuie să evidenţieze clar în ce constă creditul, dar şi eşalonarea ratelor, plus comisionul de rambursare. Dacă până acum băncile percepeau diferite comisioane, după aprobarea OUG 50, comisionul pentru rambursare anticipată a creditului va fi de maxim 0,5% pentru creditele de sub un an şi de maxim 1% pentru cele de peste un an", a mai adăugat Cerbulescu. Acesta a mai precizat şi faptul că prevederile referitoare la rambursare se aplică şi creditelor ipotecare, dar şi leasingului.

13.000 de lei, cea mai mare amendă aplicată unei bănci în 2010

Până la acest moment, la nivel naţional, ANFP are pe rol 140 de acţiuni privitoare la clauzele abuzive pe care le-au prevăzut băncile în contractele cu consumatorii, dintre acestea, în 14 instanţa s-a declarat în favoarea consumatorilor. „Nu a existat bancă să nu aibă în cuprinsul contractului clauze abuzive. OUG 50/2010 mai prevede şi sancţiunile aplicate băncilor în acest caz", a mai adăugat Cerbulescu.

În ceea ce priveşte sancţiunile aplicate băncilor, la nivelul judeţului Constanţa, preşedintele CRPC a susţinut că de la începutul anului, până la 30 iunie, au fost încheiate 19 procese verbale care s-au finalizat cu sancţiuni în valoare de 153.000 de lei. „Dintre acestea, o singură amendă a fost contestată în instanţă, în valoare de 4.000 de lei, contestaţiile consumatorilor vizau modalitatea de calcul a dobânzii, neprezentarea normei interne a băncii care să justifice cererea de eliberare a unei sume ori trecerea pe lista neagră a rău-platnicilor, fără motiv întemeiat", a mai adăugat Cerbulescu.

De asemenea, acesta a mai susţinut că mai sunt de făcut patru încasări ale amenzilor aplicate prin executare silită. „Cea mai mare sancţiune la nivelul Constanţei a fost de 13.000 de lei şi a fost încasată de către banca în cauză pentru că a majorat comisionul de administrare a contului fără ca acest aspect să fie precizat în contract", a conchis preşedintele ANPC.

În urma vizitei preşedintelui ANPC, prefectul Claudiu Palaz a transmis ieri o adresă către toate băncile comerciale din Constanţa prin care solicită luarea măsurilor care se impun pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG 50/2010.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a stins din viață Constantin Cerbulescu, fost șef al ANPC

12 Jan 2021 4660