Bonuri de masa si al treisprezecelea salariu pentru medici

Ordinele MSF pun unitatile sanitare in mare dificultate

Ministerul Sanatatii si Familiei a aprobat, in cursul saptamanii trecute, acordarea bonurilor de masa in toate unitatile sanitare care detin si fonduri proprii * "In judetul Constanta, nu toate unitatile sanitare pot avea bugete din fondurile proprii. In consecinta, nu toate cadrele medicale vor primi bonurile de masa", a afirmat Ana Borsi, liderul local al Sindicatului Siampa-Sanitas * Cadrele medicale vor primi si cel de-al treisprezecelea salariu, negociat fiind la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate * "Oricum, suplimentarea de fonduri pe care am cerut-o trebuie sa o avem pana la data de 15 martie a acestui an", a mai precizat Ana Borsi

Sistemul sanitar se afla, ca de obicei, la limita dintre lege si posibilitatea respectarii ei. Astfel, unitatile sanitare au oportunitatea acordarii bonurilor de masa atata timp cat bugetul lor ramane echilibrat, fapt care, practic, este imposibil. Acesta este un ordin venit din partea Ministerului Sanatatii si Familiei, care trebuie respectat. Ingropate in datorii si pe fondul subfinantarii, spitalele nu au un fond alocat anume pentru acordarea tichetelor de masa, fiecare unitate sanitara descurcandu-se asa cum va putea, pe baza sumelor proprii. Acestea provin din serviciile medicale prestate si din banii obtinuti de la persoanele fizice si juridice. Dar, tinand cont de faptul ca nu toate unitatile sanitare dispun de fonduri proprii, doar o parte a cadrelor medicale vor beneficia de bonurile de masa. Ministerul Sanatatii si Familiei a promis ca acestea isi vor putea ridica si de-al treisprezecelea salariu, insa suplimentarea de fonduri va trebui negociata la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Aceasta suplimentare de fonduri va trebui decisa pana pe data de 15 martie a acestui an.Ministerul Sanatatii si Familiei a aprobat, in cursul saptamanii trecute, acordarea bonurilor de masa in toate unitatile sanitare care detin si fonduri proprii. Printr-un comunicat primit de catre liderul local al Sindicatului Siampa-Sanitas, doctor Ana Borsi, semnat de ministrul Sanatatii si Familiei, Daniela Bartos, se specifica faptul ca bonurile de masa se pot asigura strict din veniturile proprii ale unitatilor sanitare. "Veniturile proprii se rezuma la tot ceea ce incaseaza direct spitalele care au contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, adica pe baza furnizarii de servicii medicale si pe baza sumelor primite de la persoanele fizice si juridice", a explicat Ana Borsi. Aceasta a mai precizat faptul ca, in conditiile in care nu vor exista fonduri suficiente si pentru acordarea bonurilor de masa, unitatile sanitare se vor axa doar pe asigurarea hranei, a caldurii si a medicamentelor, acestea fiind mult mai importante.

Valoarea bonului va creste

Valoarea unui bon de masa, in decursul anului trecut, era de 50.000 de lei. Anul acesta insa valoarea se va majora. "Nu se stie cu cat va creste. Vom afla, probabil, in cursul lunii martie", a declarat liderul Sindicatului Siampa-Sanitas, filiala Constanta. Fiecare unitate sanitara va acorda intre 15 si 20 de astfel de bonuri de masa, tinandu-se cont, bineinteles, de bugetul pe care il are la dispozitie. "In judetul Constanta nu toate unitatile sanitare pot avea bugete din fondurile proprii. In consecinta, nu toate cadrele medicale vor primi bonurile de masa", a mai precizat Ana Borsi. Legea numarul 631 privind bugetul de stat pe anul 2003 prevede faptul ca institutiilor publice, indiferent de sistemul de finantare, nu li se pot acorda sume pentru acordarea tichetelor de masa, dat fiind faptul ca nici un buget nu are sume cu aceasta destinatie. "Ca urmare, unitatile sanitare, in calitatea lor de furnizori de servicii medicale pe baza de contract, pot prevedea in bugetele de venituri si cheltuieli sume pentru acordarea tichetelor de masa, in conditiile indeplinirii prevederilor legale si ale respectarii echilibrului bugetar", se mai mentioneaza in legea mai sus-mentionata. Exista o contradictie in ceea ce priveste obligarea unitatilor sanitare de a pastra echilibrul bugetar, dat fiind faptul ca, pentru a acorda aceste bonuri de masa, este nevoie de sume care se iau din bugetul fiecarui spital in parte. Cat despre indexarea de 6%, ce reprezinta cel de-al treisprezecelea salariu, Ministerul Sanatatii si Familiei promite ca toate cadrele medicale o vor primi. Cu toate acestea, liderul Sindicatului Siampa-Sanitas, filiala Constanta, a declarat ca i-a cerut presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Eugen Turlea, o suplimentare de fonduri in acest sens. "A ramas ca, pe la mijlocul lunii februarie, toate filialele Siampa-Sanitas din tara sa aiba o intalnire cu conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru a discuta acest aspect. Oricum, suplimentarea de fonduri pe care am cerut-o trebuie sa o avem pana la data de 15 martie a acestui an", a afirmat Ana Borsi.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 402

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 440

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 679

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 581

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 541

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 775

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 558

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 662

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 713

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 526

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 581

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 556

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 786

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3405

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 14211