Cadrele didactice vor munci mai mult pe bani putini

Intalnire la nivel national cu liderii de sindicat din invatamant

Discutiile se vor axa pe situatia analizelor medicale, pe proiectul de salarizare a profesorilor si pe modificarea Legii 128/1997 privind Statutul personalului didactic, precum si Legea invatamantului * La ultima intalnire cu ministrul Marian Sarbu s-au facut doar promisiuni, neluandu-se nici o masura concreta * Noul sistem dupa care se vor stabili salariile profesorilor este imposibil de pus in practica in conditiile in care nu exista un departament de evaluare a activitatii didactice * Modificarea Statutului personalului didactic si a Legii invatamantului a avut drept urmare cresterea efectivului maxim de elevi la clasa si a normei

Membrii sindicatelor profesorilor din tara se vor intalni, pe 12 septembrie, in cadrul unei sedinte operative pentru a discuta despre problemele cu care se confrunta angajatii din acest sector. La sedinta vor participa si reprezentantii Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar Constanta. Discutiile se vor axa pe situatia analizelor medicale, pe proiectul de salarizare a profesorilor si pe modificarea Legii 128/1997 privind Statutul personalului didactic, precum si Legea invatamantului. Pentru rezolvarea acestor chestiuni, membrii sindicatului profesorilor au inaintat adrese catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, insa fara a primi vreun raspuns din partea acestora. Liderul SLISP Constanta, Ioana Purcarea, a declarat ca la ultima intalnire cu ministrul Marian Sarbu s-au facut doar promisiuni, neluandu-se nici o masura concreta.

Salarii in functie de activitatea desfasurata

Modificarea Statutului personalului didactic si a Legii invatamantului a avut drept urmare cresterea efectivului maxim de elevi la clasa de la 30 la 35, precum si a normei didactice, salariile ramanand insa aceleasi. MECT a propus stabilirea salarizarii minime sau maxime in functie de activitatea pe care o desfasoara profesorii. "Acest lucru este imposibil de realizat in conditiile in care nu exista la nivel national un departament de evaluare care sa aiba stabilite metodele de examinare a activitatii profesorilor", a precizat liderul constantean. In ceea ce priveste situatia, inca nerezolvata, a analizelor medicale, membrii SLISP considera ca atitudinea reprezentantii MECT denota o lipsa de respect fata de personalul din invatamant. "I-am rugat pe colegi sa nu refuze sa plateasca aceste examinari obligatorii si sa semnaleze cazurile in care nu li s-au realizat controalele medicale pentru ca nu au achitat contravaloarea acestora", a mentionat Ioana Purcarea.

Sindicatele contesta noua metoda de repartizare a titularilor

O alta chestiune care urmeaza sa fie pusa in discutie la intalnirea operativa de pe 12 septembrie se refera la noua metoda prin care sunt repartizati profesorii. "Acest sistem nu a facut decat sa incurce situatia din invatamant. Datorita repartizarii computerizate, sectorul educativ se confrunta cu trei probleme grave: profesorii nu stiu unde vor fi titulari, conducerile unitatilor scolare nu ii vor cunoaste pe noii angajati decat dupa 10 septembrie, iar o parte dintre cei care au promovat examenul de titularizare nu au primit posturi". Astfel, mai multi candidati care au promovat titularizarea au ramas fara posturi, in urma repartizarii de duminica, fie pentru ca nu au ales corect codurile, fie din vina sistemului folosit. "Nu este normal ca titularii care si-au castigat acest drept prin concurs national sa ramana fara posturi", a conchis liderul de sindicat Ioana Purcarea. Masurile care vor fi luate pentru rezolvarea acestor probleme vor fi hotarate in sedinta operativa, liderul constantean neexcluzand insa si posibilitatea inceperii unor actiuni sindicaliste.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spitalul Municipal Mangalia, județul Constanța angajează asistent medical pentru Secția Obstetrică ginecologie

18 Apr 2024 345

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 336

Angajări Constanța Ce post scoate la concurs Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord

18 Apr 2024 475

LIVE TEXT Elevii de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța susțin concursul de istorie Ion Moiceanu, aflat la prima ediție (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 503

Angajări Constanța Spitalul Orășenesc Cernavodă scoate la concurs un pot vacant. Iată ce trebuie să faci

17 Apr 2024 373

Locuri de muncă Constanța Serviciul Public de Gospodărie Comunală Techirghiol angajează. Detalii

17 Apr 2024 391

Lista câștigătorilor la faza județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar 2024 la pentatlon și tetratlon (GALERIE FOTO)

15 Apr 2024 545

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța scoate la concurs un post vacant. Iată ce trebuie să faci

15 Apr 2024 744

​Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța angajează paznic. Detalii

15 Apr 2024 481

Muzeul de Artă Populară Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

15 Apr 2024 638

Angajări Constanța Cauți un loc de muncă? Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa angajează

15 Apr 2024 731

Caravana Shakespeare vine la Tulcea

14 Apr 2024 441

Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța Elev Ciprian George Vasilescu - Locul III la Șah Individual Masculin

13 Apr 2024 455

Locuri de muncă Constanța Primăria Municipiului Mangalia angajează. Detalii și condiții

12 Apr 2024 672

Vrei să lucrezi la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia? Mai multe posturi, scoase la concurs

11 Apr 2024 814