Campania #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut, la final Instituţiile statului nu au specialişti în domeniul restaurării şi valorificării clădirilor de patrimoniu

Campania #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut a ajuns la final. Demersul inițiat de ziarul Info Sud-Est a urmărit starea patrimoniului istoric și cultural din județul Constanța, dar mai ales necesitatea actualizării legislației privind protejarea monumentelor istorice.
 
Inițiativei mediatice s-au alăturat patru instituții publice, parteneri importanți în susținerea și consolidarea demersului care își propune schimbarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice: Consiliul Județean Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Direcția Județeană pentru Cultură Constanța.
 
Campania s-a desfășurat în perioada 21 septembrie-21 noiembrie și s-a materializat printr-un proiect editorial care a cuprins:
  •  interviuri cu reprezentanți ai instituțiilor implicate zi de zi în procesul de conservare și reabilitare a patrimoniului istoric
  • analize aplicate pe actuala legislație în vigoare ce reglementează protejarea monumentelor istorice.
 
Astăzi are loc conferinţa de prezentare a concluziilor. La eveniment sunt prezenţi şi prefectul Adrian Nicolaescu şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, dar şi alte personalităţi politice ale Constanţei.
 

„Salut prezenţa tuturor factorilor decizionali care pot interveni pentru salvarea monumentelor istorice. Sunt semnale care vin pentru a accentua direcţia protejării patrimoniului pentru a asigura protecţia şi intervenţia financiară pentru a păstra aceste monumente aflate în degradare“, a spus prefectul Adrian Nicolaescu.

 
În completare, preşedintele CJ Constanţa a declarat: „Susţin demersul de reabilitare a acestor monumente care, pe lângă demersul complicat de restaurare implică şi necesotate modificărilor legislative.“
 
Prezent şi el la eveniment, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău este de părere că „trebuie să plecăm de la o evidenţă: patrimoniul cultural şi istoric al Constanţei nu aparţine unui individ, ci comunităţii. Ar trebui să ne uităm către viitor privind la greşelile trecutului. Campania ne pune pe toţi la o masă. Vă propun să facem un grup de lucru, unde să invităm şi Inspectoratul de Stat în construcţii, şi Oficiul de Cadastru, Arhivele Naţionale, conducerea muzeelor şi Registrul de urbanism. “
 
Primarul a mai precizat că este nevoie să se realizeze un proiect de lege al patrimoniului care să facă lumină în parcursul instituţional pentru procesul de reabilitare a unei clădiri. Făgădău  a dorit să evidenţieze faptul că instituţiile de stat nu au specialişti în domeniul restaurării, a valorificării clădirilor de patrimoniu.  

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Madgalena Tiţa a vorbit în conferinţă despre lipsurile existente în Legea 422.
 

„Legea nu prevede un capitol distinct privind abandonul, nu sunt pârghii prin care să stopăm acest fenomen în masă. Nu există un termen clar în care să putem vedea dacă un proprietar a făcut ceva pentru a îmbunătăţii un imobil de patrimoniu“.

 
Tiţa a vorbit şi despre procedura greoaie de clasare şi declasare a monumentelor, dar şi despre lipsa sancţiunilor în lege pentru cei care nu respectă avizele. 


Istoricul Florin Anghel a scos în evidenţă faptul că, spre deosebire de marile oraşe din ţară, Constanţa nu mai are nicio clădire reprezentativă care să fie în stare bună.
 

„Din păcate, cele trei obiective: cazinoul, piaţa ovidiu şi reţeaua de lăcaşe de cult, spre deosebire de Braşov, Timişoara, Sibiu sau Iaşi, sunt ruinate, abandonate sau în stare foarte avansată de degradare, “ afirmă Anghel. 

 

„Greşim dacă căutăm vinovaţi, trebuie să căutăm soluţii. Eu mă simt vinovat că am fost consilier local 14 ani şi nu am ştiut că în judeţul Constanţa sunt peste 700 de monumente istorice“, a declarat politicianul Felix Stroe.

 
El a propus să aibă loc întâlniri semestriale cu toţi cei implicaţi în această problemă pentru a vedea ce s-a făcut în acest sens şi să nu rămână totul în stadiul de discuţii. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajări Constanța Post vacant la Școala Gimnazială Nr. 22 „I. C. Brătianu” Constanța

28 Mar 2024 800

Locuri de muncă Constanța Școala Gimnazială nr. 1 Cuza-Vodă angajează îngrijitor

21 Mar 2024 501

Muzeul de Artă Populară Constanța Salvarea și conservarea patrimoniului din lada de zestre a satului dobrogean (GALERIE FOTO)

15 Mar 2024 649

Soluția oferită de magistrații Curții de Apel Constanța în procesul dintre Team Force Security SRL și mai multe societăți

02 Mar 2024 497

Școala Gimnazială Nr. 1, Hârșova, județul Constanța face angajări. Ce posturi sunt scoase la concurs

28 Feb 2024 576

Schimb de experiență al elevilor de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” Eforie, județul Constanța, în județul Prahova (GALERIE FOTO)

27 Feb 2024 665

Team Force Security SRL dă în judecată mai multe societăți. Dosarul, pe rolul Curții de Apel Constanța

23 Feb 2024 554

Mărțișoare muzeale – atelier de creație la Muzeul Național de Istorie a României

18 Feb 2024 529

Gravură franceză inspirată de opera lui Molière, în expoziție la Muzeul de Artă Tulcea

10 Feb 2024 711

Axenia Hogea, figură notabilă pentru cultura tulceană, la ceas aniversar

05 Feb 2024 651

Ministerul Culturii a demarat efortul naţional de digitalizare a patrimoniului cultural imobil al României

03 Feb 2024 742

A treia ediție a Bienalei Naționale de Grafică „Constantin Găvenea”, la Muzeul de Artă din Tulcea

03 Feb 2024 607

Angajări Constanța Grădinița cu program prelungit ”Lumea Copiilor” din municipiul Constanța face angajări

31 Jan 2024 1371

Horoscop pentru săptămâna 22 - 28 ianuarie 2024. Sunt zile bune pentru noi planuri de viitor și noi relații pentru una dintre zodii

22 Jan 2024 823

Funcționar superior din cadrul Primăriei s-a adresat instanțelor de judecată după ce a fost sancționat de primarul Chițac!

21 Jan 2024 3592