Social

Când încep lucrările la taluzul afectat de alunecările de teren de la Cumpăna. Ce spune primarul Mariana Gâju

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a participat ieri la şedinţa de urgenţă programată la Prefectura Constanţa, unde s-a discutat situaţia în care se află câteva familii ce locuiesc pe malul canalului, care mai are puţin şi se prăbuşeşte de tot.
 
Mariana Gâju a precizat pentru ZIUA de Constanţa că s-a hotărât ca pe marginea canalului să se asigure paza 24 de ore din 24, ceea ce deja se întâmpla în cazul locuinţelor primelor trei familii deja evacuate din zona de risc. ZIP Escort şi Poliţia Locală Cumpăna au asigurat supravegherea locuinţelor.
 
„Ministrul Transportorilor spunea că mâine (n.r. marţi) ar trebui să înceapă lucrările, dar la şedinţă am înţeles că de miercuri vor începe. Au venit deja utilaje, iar din momentul în care începe forajul trebuiesc evacuaţi şi restul oamenilor! Bunurile nu avem unde să le depozităm, de aceea am decis asigurarea pazei”, a precizat primarul din Cumpăna.
 
Evacuarea celor 8 familii rămase se va face în etape, iar primarul din Cumpăna a propus ieri şi au fost de acord folosirea de locuinţe modulare pentru adăpostirea celor evacuaţi. De asemenea, se vor lua măsuri de întrerupere a utilităţilor - apă, gaze, curent electric, pentru siguranţă. De asemenea, Mariana Gâju a mai precizat că vor fi montate şi panouri de protecţie.
 
Astfel, ieri, prefectul judeţului Constanţa, Dumitru Jeacă, în calitatea sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în contextul procesului evolutiv de prăbuşire a malului canalului din zona comunei Cumpăna, a convocat membrii comitetului într-o şedinţă extraordinară. Scopul acesteia a fost de a adopta o hotărâre CJSU de evacuare a familiilor din zona de risc şi de a stabili măsurile concrete ce decurg din această decizie. Hotărârea a fost votată în unanimitate, pentru a fi eliminat orice risc ce ţine de siguranţa oamenilor şi pentru ca experţii proiectanţi şi constructorii să poată începe, în regim de urgenţă, realizarea lucrărilor tehnice identificate ca fiind necesare.
 
În timpul şedinţei au fost punctate următoarele aspecte:
•              prăbuşirea malului este evolutivă şi se impune evacuarea a opt case din prima linie, astfel încât viaţa localnicilor să nu fie pusă în pericol, iar experţii tehnici să poată demara lucrările de consolidare a taluzului. În eventualitatea agravării situaţiei astfel încât să fie necesară continuarea evacuării, aceasta se va realiza în mod etapizat
•              soluţiile tehnice, contractate prin coordonarea Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile, se vor realiza în paralel cu măsurile de urgenţă în ceea ce priveşte siguranţa populaţiei
•              proiectantul urmează să delimiteze exact zona de risc, estimată acum la 250 m liniari, pentru a putea fi luate măsurile de siguranţă şi măsurile administrative şi operative optime
•              prin colaborarea Primăriei Cumpăna cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Gruparea Mobilă de Jandarmi, se vor pune în aplicare măsurile de ordine publică şi paza gospodăriilor ce fac obiectul evacuării
•              evaluarea locuinţelor celor opt familii evacuate, astfel încât, în situaţia producerii unor pagube, să poate fi activată procedura pentru despăgubiri
•              solicitarea sprijinului Administraţiei Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale pentru asigurarea de locuinţe modulare, dotate pentru racordarea la utilităţi, pentru populaţia ce va urma a fi evacuată, în completare la soluţiile temporare puse la dispoziţie de Primăria Cumpăna.
 

Ministrul Răzvan Cuc, prezent la Cumpăna

 
Situaţia alunecărilor de teren din comuna Cumpăna a fost analizată duminică, la faţa locului, de către ministrul Transporturilor Răzvan Cuc.
„M-am deplasat astăzi în comuna Cumpăna, judeţul Constanţa, alături de autorităţile locale, să găsim o soluţie pentru locuitorii afectaţi de alunecările de teren din zonă. La faţa locului am purtat discuţii cu Horia Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, prefectul judeţului, dumitru jeacă, primarul Comunei Cumpăna, Mariana Gâju, managementul Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa, proiectantul, reprezentanţii ISU Constanţa şi locuitori, pentru a găsi soluţia imediată pe care să o punem în aplicare, astfel încât să nu fie afectate gospodăriile din zonă.
 
În primă fază, vor fi evacuate locuinţele cele mai afectate, astfel încât constructorul să înceapă lucrările de consolidare. Le-am transmis cetăţenilor că în momentul de faţă prioritară este viaţa lor şi am cerut autorităţilor locale tot sprijinul administrativ ca lucrările să înceapă imediat. Momentan, dispunem de resursele financiare necesare intervenţiei imediate, aceasta făcându-se în regim de urgenţă, dată fiind situaţia de calamitate care se impune. Asigur pe toată lumea de sprijinul meu total într-o astfel de situaţie de urgenţă”, a transmis Cuc pe pagina personală de Facebook.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Şapte copii aflaţi în asistenţă maternală vor fi creştinaţi la Cumpăna, de Sfânta Cuvioasă Parascheva

12 Oct 2019 269

Grădiniţa cu program prelungit „Sfânta Maria“ din comuna Cumpăna, modernizată şi extinsă (document)

10 Oct 2019 446

Comuna Cumpăna a îmbrăcat haine de sărbătoare la cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Rodul Pământului” (galerie foto)

30 Sep 2019 544

Elevii din comuna Cumpăna au revenit pe băncile şcolii. Autoritatea publică locală, alături de tânăra generaţie (galerie foto)

10 Sep 2019 1281

Deschiderea anului şcolar la Cumpăna

09 Sep 2019 701

Angajări la grădinițele cu program prelungit „Florilor“ și „Sfânta Maria“ din comuna Cumpăna

02 Sep 2019 660

Lucrările de reabilitare a taluzului care a luat-o la vale la Cumpăna, verificate de Supervision Construction SRL (document + galerie foto)

31 Aug 2019 945

Cumpăna, în sărbătoare! Victoria (Liga a 4-a) întâlneşte FC Farul (Liga a 2-a). Meci oficial în Cupa României, în nocturnă

29 Aug 2019 1671

Focar de pestă porcină africană Filtre dezinfectante și de control la intrarea și iesirea din comuna Cumpăna

21 Aug 2019 760

Faptă creştină de Adormirea Maicii Domnului Patru copii aflaţi în asistenţă maternală, botezaţi la Cumpăna

15 Aug 2019 758

Ministrul Răzvan Cuc, despre situația alunecărilor de teren din Cumpăna „Am cerut tot sprijinul administrativ ca lucrările să înceapă imediat” (galerie foto)

04 Aug 2019 1191

Aleşii locali din Cumpăna vor completa programul achiziţiilor publice pentru 2019. Alte proiecte de pe ordinea de zi a Consiliului Local

30 Jul 2019 779

A doua etapă din cadrul programului primăriei Cumpăna „Tabere de vară pentru elevii cu rezultate deosebite în anul școlar 2018 – 2019”

19 Jul 2019 536

Circa patru kilometri de drumuri din comuna Cumpăna, reabilitate (document)

18 Jul 2019 737

Locuitorii din Cumpăna, judeţul Constanţa, vor avea acces direct la Autostrada A4 (document)

18 Jul 2019 10300