Casa de Pensii are atributii si in cazul accidentelor de munca si al bolilor profesionale

Un nou statut de la inceputul acestui an

Reprezentantii ITM se asteapta la o crestere a accidentelor de munca si a bolilor profesionale ca urmare a facilitatilor acordate de noua legislatie in domeniu * Pentru administrarea fondului de accidentare si risc, la nivelul Casei de Pensii s-a constituit o directie care are conducere tripartita, respectiv Guvern, patronat si sindicate * ITM si Casa de Pensii se vor ocupa de cazurile de accidente de munca si boli profesionale

Incepand de anul acesta, Casa de Pensii are un nou statut. Acesta este reglementat prin Hotararea Guvernamentala numarul 13, aparuta in Monitorul Oficial pe data de 8 ianuarie 2004. Potrivit declaratiei directorului Casei Judetene de Pensii Constanta, Delia Greavu, principala modificare este aceea ca, de anul acesta, aceasta institutie gestioneaza si fondurile pentru accidentare si risc. Este o reglementare noua care ofera anumite posibilitati si drepturi unor oameni care sufera pentru aceste riscuri si pentru care Casa de Pensii urmeaza sa se organizeze in vederea demararii acestei activitati. Delia Greavu a precizat ca, la ora actuala, sunt o serie de probleme organizatorice care urmeaza sa se clarifice. "Noutatile pe care le aduce acest nou statut nu sunt foarte importante. Colectarea contributiilor de asigurari sociale urmeaza sa se faca dupa aceeasi modalitate ca si pana acum. Noi suntem cei care gestionam, dar Ministerul de Finante preia aceasta parte din activitatea noastra. Suntem in perioada cand o serie intreaga de dosare care privesc debitorii sunt preluate de Finante", a adaugat directorul CJP. Noul statut a fost adoptat ca urmare a modificarilor intervenite in structura organizatorica si in atributiile Casei de Pensii, prin adoptarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 107/2003 pentru modificarea si completarea Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale.

Atributii comune

De departe, cele mai multe modificari sunt aduse in domeniul asigurarii accidentelor de munca si al bolilor profesionale. Potrivit noului statut, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale in domeniul prevenirii accidentelor de munca si al bolilor profesionale are numeroase noi atributii, cum ar fi coordonarea activitatii de prevenire a accidentelor de munca si a bolilor profesionale la nivel national; acordarea de consiliere in domeniul managementului securitatii si sanatatii in munca, metodelor de audit si evaluare a riscurilor, in functie de situatiile specifice domeniului de activitate, in baza unor conventii (contracte) incheiate cu angajatorii, in scopul imbunatatirii activitatii de prevenire a accidentelor de munca si a bolilor profesionale si efectuarea analizelor si evaluarilor de riscuri pentru probleme de interes national, elaborarea de studii, analize si asigurarea documentatiei privind riscurile si conditiile de munca, in vederea fundamentarii unor masuri de prevenire. In domeniul reabilitarii medicale, recuperarii capacitatii de munca si reconversiei profesionale a persoanelor care au suferit accidente de munca sau boli profesionale, in baza informarilor primite din teritoriu, CNPAS organizeaza la nivel national activitatea de recuperare functionala, protezare, reorientare si reconversie, in vederea reintegrarii profesionale, pentru cei care au suferit accidente de munca si boli profesionale, precum si multe alte activitati legate de acest aspect. Majoritatea acestor activitati reveneau si vor reveni in continuare si Inspectoratului Teritorial de Munca.

Se asteapta o crestere a accidentelor de munca

Tiberiu Plesu, inspector sef al ITM, a precizat ca Ordonanta 107/2003 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale aduce o serie de clarificari si de modificari benefice. Astfel, acum se stie cu precizie cine plateste pentru accidentul de munca. Potrivit vechilor reglementari, costurile erau suportate de catre angajator. Din aceasta cauza, de cele mai multe ori, victima era scoasa din spital inainte de termen tocmai pentru ca societatea sa nu dea foarte multi bani. Acum insa, primele patru zile de spitalizare sunt suportate de angajator, iar urmatoarele se platesc din fondul de risc si accidentare. Pentru administrarea acestui fond, la nivelul Casei de Pensii s-a constituit o directie care are conducere tripartita, respectiv Guvern, patronat si sindicate. Cuantumul indemnizatiei in caz de risc si accidentare este de 80% din salariul mediu pe ultimele sase luni. In caz de accidentare si risc, la nivel teritorial Casa de Pensii realizeaza activitatea de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca si indeplineste toate atributiile privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale. Anual, la nivelul judetului au loc circa 300 de accidente de munca. Marian Becheanu, inspector sef adjunct al ITM, a precizat ca, urmare a noilor reglementari in domeniul accidentelor de munca si al bolilor profesionale, se asteapta ca numarul celor care doresc sa beneficieze de facilitatile acordate de lege sa creasca, in urmatoarea perioada, considerabil. "S-ar putea ca multi angajati sa scoata la iveala tot felul de boli pentru a beneficia de biletele de tratament", a mai adaugat Becheanu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Șofer sub influența substanțelor psihoactive, depistat în urma unui accident rutier, în Năvodari, județul Constanța. S-a întocmit dosar penal

28 Mar 2024 304

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 1

28 Mar 2024 225

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier cu victime pe varianta Ovidiu! (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 1747

Accident rutier pe bulevardul IC Brătianu din Constanța! Unul dintre șoferi, sub influența substanțelor interzise

27 Mar 2024 655

A fost activat Planul Roșu de intervenție la Techirghiol, în urma unui accident rutier. Detalii de la IPJ Constanța (VIDEO)

27 Mar 2024 764

Planul Roșu de intervenție activat la Techirghiol Mărturiile emoționante ale tatălui uneia dintre fetele rănite în urma impactului (VIDEO)

27 Mar 2024 5180

Planul Roșu de intervenție activat la Techirghiol Șoferița implicată în evenimentul rutier face declarații! (VIDEO)

27 Mar 2024 1922

A fost activat Planul Roșu de intervenție! UPDATE. Accident rutier între o mașină și un microbuz în Techirghiol. Mai mulți copii răniți (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 6217

Corpul de Control al Ministerului Justiției a finalizat verificările la Penitenciarul Constanța – Poarta Albă, în cazul Vlad Matei Pascu. Ce s-a stabilit

26 Mar 2024 643

Știri Constanța Accident rutier în apropierea canalului Dunăre-Marea Neagră! Șoferul a fugit de la fața locului

26 Mar 2024 542

IPJ Constanța Șofer vitezoman, depistat de polițiști fără permis, după ce a produs un accident și a fugit de la locul faptei (VIDEO)

26 Mar 2024 549

IGPR InfotraficTrafic ]ntrerupt pe DN 11

26 Mar 2024 243

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 07

26 Mar 2024 253

UPDATE Știri Constanța Accident rutier cu victime în zona Palas. O dubă a intrat în gardul Jandarmeriei!(FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 2928

IGPR InfotraficTrafic alternativ pe DN 11

25 Mar 2024 335