Caz fără precedent la Constanţa Două clase de elevi eliminate din examenele de Bac şi şase profesori sancţionaţi

Caz fără precedent în Constanţa la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2013. Două clase de elevi de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanţa (13 candidaţi), respectiv de la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” din Năvodari (16 candidaţi) au fost eliminate din examenul de Bacalaureat. Decizia a fost luat după ce Comisia de Bacalaureat a urmărit imaginile video şi a constatat că tinerii au copiat „pe rupte”. La aceşti elevi se mai adaugă alţi cinci de la Colegiul Economic Mangalia, care s-au inspirat din copiuţe la proba de limba română, care s-a desfăşurat luni, 26 august. În total, 34 de elevi constănţeni nu au dreptul să mai susţină examenele de Bacalaureat timp de două sesiuni consecutive, aşa cum prevede Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenelor.

„Miercuri, inspectorul şcolar Paul Iordan, care se afla la Centrul de Bacalaureat de la Liceul Tehnologic «Lazăr Edeleanu», a observat la un elev pe bancă o ciornă care nu îi aparţinea. După ce examenul a luat sfârşit (proba obligatorie a profilului), Comisia de Bacalaureat a urmărit cu atenţie înregistrările video şi a constatat că elevii au avut ciorne şi materiale informative distribuite chiar de profesorii supraveghetori. Tot miercuri, la Liceul Tehnologic «Dimitrie Leonida», s-a constatat fraudarea examenului de către 13 elevi din aceeaşi clasă. La aceştia se adaugă cinci elevi de la Colegiul Economic Mangalia, care au fraudat examenul desfăşurat luni, adică proba de limba şi literatura română.

În total, au fost eliminaţi din examenele de bacalaureat 34 de elevi, iar 6 supraveghetori s-au ales cu dosare penale”, a declarat, ieri, inspectorul şcolar general Răducu Popescu. Oficialul de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a mai precizat că profesorii vinovaţi vor fi sancţionaţi. „Voi propune ministrului Educaţiei Naţionale eliminarea din sistemul de învăţământ preuniversitar a cadrelor didactice vinovate de fraudarea examenului, dacă, desigur, cadrul legal va permite acest lucru. Majoritatea profesorilor sunt afectaţi şi voi face tot posibilul ca oamenii serioşi din sistem să nu aibă de suferit în urma acestor întâmplări. Voi cere şi directorilor să desemneze doar oameni valoroşi şi serioşi la examenele naţionale”, a precizat Răducu Popescu.

Ce spune Ministerul  Educaţiei Naţionale

„Ministerul Educaţiei Naţionale a luat act de decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa de a elimina 34 de candidaţi de la probele de examen din cadrul sesiunii de toamnă a Bacalaureatului 2013. Hotărârea inspectoratului vine ca urmare a imaginilor surprinse în sălile de examen, pe camerele de înregistrare video, în zilele de 26 şi 28 august, respectiv la proba scrisă de limba şi literatura română şi la proba obligatorie a profilului, în cazul de faţă, matematică. Cinci dintre candidaţii surprinşi copiind, luni, 26 august, se aflau în centrul de examen Colegiul Economic din Mangalia.

În ziua de 28 august, din totalul celor 29 de candidaţi eliminaţi definitiv de la probele de Bacalaureat, 13 se aflau în sălile din centrul de examen Liceul Tehnologic «Dimitrie Leonida» din Constanţa, iar 16 în Liceul Tehnologic «Lazăr Edeleanu» din Năvodari. Toţi cei 34 de absolvenţi eliminaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat, respectiv iunie - iulie 2014 şi august - septembrie 2014. De asemenea, lucrările susţinute în zilele de 26 şi 28 august vor fi anulate.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a decis crearea unei comisii de disciplină pentru a verifica implicarea şi complicitatea la fraudă a celor 6 cadre didactice aflate în sălile de examen”, au precizat, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ BacăuReținut de polițiști după ce a condus din nou un autoturism fără permis

28 Mar 2024 313

Cutremur în Moldova! Iată magnitudinea seismului

28 Mar 2024 557

Natație Sportivii de la Atena Sport Club Constanța, multe clasări pe podium la Campionatul Regional (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 544

Exclusiv Valul nou în magistratură! Cine sunt și de unde vin noii judecători din Constanța și Tulcea. Lista (DOCUMENT)

26 Mar 2024 2051

IPJ Bacău3 tineri reținuți de polițiști după un scandal

26 Mar 2024 300

Axiopolis Cernavodă Gemenii Alexandru și Bogdan Marica, atleți, medaliați din nou la Naționale (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Mar 2024 686

CS Farul Constanța Înotătorii, pe podium la etapa regională a Campionatului Național (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 816

Liderii coaliţiei au stabilit primul loc pe lista comună de la alegerile europarlamentare și candidaturile comune la Sectoarele 1, 2 şi 5 ale capitalei

25 Mar 2024 573

Volei Fetele de la CSM Constanța au învins cu 3-0 Știința Bacău și în al doilea meci (GALERIE FOTO)

24 Mar 2024 657

CSM Constanța Voleibalistele, pas cu dreptul în play-out (GALERIE FOTO + VIDEO)

23 Mar 2024 653

IPJ BacăuUrmărit internațional depistat de polițiști

22 Mar 2024 302

Calendar săptămânal CSM Constanța Voleibalistele, debut în play-out. Două meciuri acasă cu Știința Bacău. Intrare liberă!

22 Mar 2024 527

IPJ BacăuSteagul Agiei primul drapel al Poliției Române

21 Mar 2024 348

CSM Constanța judo Ana Carla Gliga, campioană națională la categoria Under-16 (GALERIE FOTO)

18 Mar 2024 599

Licitație organizată de Consiliul Județean Tulcea, contestată la CNSC. Ce decizii au fost dictate?

18 Mar 2024 358