Schimbarea la Faţă a Domnului Ce nu ai voie să faci şi ce poţi păţi dacă nu respecţi tradiţia

Astăzi, sărbătorim Schimbarea la Faţă a Domnului. Sărbătoarea este cunoscută în popor şi sub denumirea de Probojenia. Primele reprezentări iconografice ale Schimbării la Faţă datează din secolul al VI-lea: mozaicul din Biserica „Sfântul Apolinarie“ din Ravenna şi cel din Mănăstirea „Sfânta Ecaterina“ din Sinai.

Din Scriptură aflăm că Mântuitorul, luând pe Petru, Iacov şi Ioan pe muntele Taborului, „S-a schimbat la faţă înaintea lor şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Și iată, Moise şi Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El şi, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: «Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voieşti, voi face aici trei colibe: Ție una, şi lui Moise una, şi lui Ilie una». Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei şi iată glas din nor zicând: «Acesta este Fiul Meu cel iubit; pe Acesta ascultaţi-L». Şi, auzind, ucenicii au căzut cu faţa la pământ şi s-au spăimântat foarte“ (Matei 17, 2-6; text paralel: Marcu 9, 2-7; Luca 9, 28-36).
 
Schimbarea la Faţă ne descoperă că Hristos a fost cu adevărat Fiul lui Dumnezeu. Prin firea omenească pe care a asumat-o, ne-a fost descoperită Dumnezeirea Sa. În acest sens, Sfinţii Părinţi afirmă că „Hristos Se schimbă la Faţă, nu luând ceea ce nu era, nici preschimbându-Se în ce nu era, ci arătând ucenicilor ceea ce era, deschizându-le lor ochii şi făcându-i din orbi văzători“.
 
Pe muntele Taborului, trupul Său a fost străbătut de lumina propriei dumnezeiri. Astfel, aproape toţi comentatorii Evangheliei sunt de acord că Schimbarea la Faţă a Domnului anticipează învierea Lui, iar învierea Sa o prefigurează pe a noastră.
 
Faptul că Evanghelistul Matei spune despre chipul lui Hristos că era „ca soarele“, iar Luca, vorbind despre veşmintele Sale, menţionează că „erau ca zăpada“ ne descoperă că firea omenească nu a fost absorbită de cea dumnezeiască în Hristos, după cum nici „zapada“ nu a fost topită de „soarele“ din El. Cele două firi sunt unite în chip neamestecat, neschimbat, neîmpărţit şi nedespărţit în Hristos.
 
Pe 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, Biserica oferă dezlegare la peşte pentru bucuria praznicului.

Superstiţii legate de această zi

În satele româneşti încă mai este păstrat viu spiritul acestei sărbători, de care sunt legate o serie întreagă de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii. Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care, de acum, încep să se veştejească. Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba. Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa acestei zile, se spune că vor muri până la sfârşitul anului. În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, spunându-se că aşa vei fi tot anul.
 
Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă sigur vor fi vindecaţi. Femeile însărcinate, dacă vor respecta această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi.
 
Biserica a rânduit ca, de sărbătoarea Schimbării la Faţă, să se facă dezlegare la peşte pentru bucuria praznicului, ce are loc în timpul postului Sfintei Mării. În această perioadă să sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele. Credincioşii duc la biserică prinos din roadele pe care le au, pentru a fi binecuvântate de preot şi împărţite celor sărmani.
 

De asemenea, viii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă, ci să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora. Din 6 august, toamna începe să-şi intre în drepturi. De acum înainte, iarba nu mai creşte, păsările se pregătesc să plece spre ţările calde, iar insectele vor intra în pământ. Frunzele copacilor încep să ruginească. Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamnă va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi mohorâta. În popor se spune că, dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarna care va veni va fi plină de ninsori.
 
Este bine ca, până la această dată, ţăranii să termine de cosit şi de adunat fânul. De acum încolo, iarba şi florile doar îmbătrânesc, diminuând calitatea furajului. Acum se culeg şi ultimele plante de leac. În această zi se poate începe şi gustatul boabelor de struguri. Deşi încă nu sunt coapte, tradiţia le atribuie un rol vindecător şi se spune că sunt bune de leac pentru cei care au intestinele sensibile.

 
O veche superstiţie spune că nu e bine să te mai scalzi în apele repezi de munte, căci apele se răcesc, iar cerbii vin să le spurce şi creşte riscul îmbolnăvirilor. Tot de acum este bine să nu se mai doarmă afară. Praznicul Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos este prin excelenţă sărbătoarea îndumnezeirii firii omeneşti şi a participării trupului trecător la bunătăţile veşnice.
 
Sursa: crestinortodox.ro, România TV
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tradiții pentru spor și sănătate la Schimbarea la Față. În credința populară, 6 august înseamnă începutul toamnei

06 Aug 2023 951

Calendar-Ortodox 6 august - Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus Hristos

06 Aug 2023 985

Credeți că șantierele din municipiul Constanța vor fi finalizate în cursul anului viitor?

19 Dec 2022 2528

Un prim pas pentru reabilitarea celei mai vechi biserici din Constanța!

10 Dec 2022 2552

Hram serbat ieri la cea mai veche biserică din Constanța! Când îl serbează pe următorul

07 Aug 2022 2117

Calendar ortodox 6 august 2022. Sărbătoare cu cruce roşie. Schimbarea la faţă a Domnului

06 Aug 2022 1533

Hram la Biserica Sfântul Mina din Constanța

06 Aug 2021 2498

Protest pentru schimbarea președintelui Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Constanța (video)

19 Apr 2021 2690

Cea mai veche biserică din Constanța își serbează astăzi hramul

06 Aug 2020 5926

Slujbă de hram la biserica de lemn „Sfântul Mina” din Constanța

06 Aug 2020 2771

#sărbătoreșteDobrogea141 LIVE TEXT. Te Deum pe scările de la Biserica Greacă din Constanța. Semnificația evenimentului istoric (galerie foto)

23 Nov 2019 9982

6 august - Praznicul Schimbării la Față a Domnului

06 Aug 2019 2766

Semafoare inteligente instalate în intersecția de la City Mall din Constanța. Cum sunt atenționaţi șoferii

07 Mar 2019 3750

6 august - Schimbarea la Faţă a Domnului

06 Aug 2018 4910

Comunitatea armeană a sărbătorit Schimbarea la Faţă! La Constanţa, s-au bătut cu... pistoale cu apă (galerie foto)

16 Jul 2018 3752