Cine şi când a ranfluat împingătorul „Dunafoldvar“ (galerie foto)

Împingătorul „Dunafoldvar“, scufundat, în luna aprilie, în Canalul Dunăre - Marea Neagră, zona localităţii Poarta Albă, a fost scos la suprafaţă la mijlocul lunii mai. „Echipele de ingineri din Austria şi Ungaria au lucrat la foc continuu, reuşind să aducă pe linia de plutire nava eşuată, la mijlocul lunii mai“, a declarat directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile (CNACN), Daniel Georgescu.

Operaţiunea aleasă s-a bazat pe principiul doc plutitor. Au fost folosite două barje, în care s-a introdus apă, acestea fiind scufundate la 1,5 - 2 metri. Între timp, pe sub împingător s-au tras un lanţ şi o parâmă metalică groasă, care au fost legate de barje în momentul în care au fost scufundate. Cu ajutorul a două pompe de mare capacitate, s-a scos apa din barje, iar odată cu această operaţiune, s-a ridicat şi nava. Pe tot parcursul operaţiunilor de ranfluare a navei, CNACN a asigurat derularea în siguranţă a traficului în zonă, pe un singur sens de navigaţie, cu viteză redusă, astfel încât să fie evitate întâlnirile între nave.
Reamintim că nava-împingător „Dunafoldvar“, sub pavilion Ungaria, s-a scufundat la data de 5 aprilie, pe Canalul Dunăre - Marea Neagră, la kilometrul 29+500, în zona localității Poarta Albă, după ce echipajele de pompieri de pe apă și de pe mal s-au luptat mai bine de 12 ore să stingă un incendiu ce izbucnise la bord, în timp ce vasul tranzita magistrala de navigație. În zonă a fost instalată o rețea dublă de baraje Depol, flotante, pentru a împiedica scurgerea de hidrocarburi, în tancurile de combustibil ale navei aflându-se peste 90 de tone de motorină. Incendiul a izbucnit în seara zilei de vineri, 4 aprilie. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Când va fi ranfluată nava împingător Dunafoldvar?

11 Apr 2014 2723

Firma din Ungaria a trimis deja utilaje speciale Operaţiunile de ranfluare a navei împingător Dunafoldvar încep săptămâna aceasta

07 Apr 2014 2337

Daniel Georgescu, directorul ACN„Împingătorul scufundat la Poarta Albă va fi scos din apă în aproximativ o săptămână”

05 Apr 2014 2851