Conflict de munca la SC Daewoo - Mangalia Heavy Industries

Anotimpul negocierilor

Conflictul de munca a fost inregistrat la Directia de Munca si Solidaritate Sociala Constanta in ziua de 10 iulie * "Nu am vrut sa facem atunci prea multa valva, in speranta ca situatia se va rezolva pe cale pasnica" * Conflictul a fost declansat cu prilejul negocierii Contractului Colectiv de Munca Unitate - 2002, cand principalele solicitari ale sindicalistilor nu au fost rezolvate * La Directia Generala de Munca si Solidaritate Sociala Constanta (DGMSS) s-au desfasurat, in perioada 15-19 iulie, o serie de negocieri * Cele mai importante revendicari ale sindicalistilor au ramas nerezolvate * "Poate ca si pretentiile sindicalistilor sunt putin cam ridicate, insa nu ma indoiesc ca s-ar putea ajunge la o cale de mijloc care sa multumeasca ambele parti", a afirmat presedintele FESINAR

Conflictele colective de munca au devenit, in ultimul timp, un fapt obisnuit in viata de zi cu zi. Salariile mici, care raman la acelasi cuantum in ciuda inflatiei, orele de munca suplimentara prost sau deloc platite, absenta sporurilor pentru munca in conditii nocive, toate acestea ii determina pe oameni sa isi ceara drepturile, de multe ori aceste solicitari luand forme duse la extrem. De cele mai multe ori, salariatii ajung la o stare de disperare care ii determina sa ajunga la masuri drastice in vederea solutionarii problemelor de pe lista de revendicari, ceea ce nu poate avea decat consecinte negative pentru ambele parti. Pentru prevenirea acestor situatii negocierile de conciliere au un important cuvant de spus, insa de putine ori acestea conduc la rezultatul scontat.O situatie asemanatoare se inregistreaza in aceasta perioada la SC Daewoo - Mangalia Heavy Industries, unde Sindicatul Liber "Navalistul" a declansat un conflict colectiv de munca. Aurel Oprea, presedintele Federatiei Sindicatelor Navalistilor din Romania (FESINAR), organizatie sindicala la nivel national, la care Sindicatul Liber "Navalistul" este afiliat, a declarat ca, in ziua de 10 iulie, conflictul de munca a fost inregistrat la Directia de Munca si Solidaritate Sociala Constanta. "Nu am vrut sa facem atunci prea multa valva, in speranta ca situatia se va rezolva pe cale pasnica", ne-a declarat presedintele FESINAR. "Dar, cum timpul a trecut si principalele probleme au ramas nerezolvate, am ales sa facem publica situatia prin comunicate de presa". Conflictul a fost declansat cu prilejul negocierii Contractului Colectiv de Munca Unitate - 2002, cand principalele solicitari ale sindicalistilor nu au fost rezolvate. La Directia Generala de Munca si Solidaritate Sociala Constanta (DGMSS) s-au desfasurat, in perioada 15-19 iulie, o serie de negocieri in vederea solutionarii divergentelor, negocieri la care au luat parte cate doi reprezentanti ai fiecarei parti. Constantin Bragaru, directorul DGMSS, a declarat ca negocierile s-au desfasurat pasnic, fara nici un fel de probleme, in ciuda faptului ca nu s-au solutionat toate cererile sindicalistilor. In urma negocierilor s-au rezolvat 26 de puncte divergente, din totalul de 36, iar la recomandarea DGMSS, cele doua parti au cazut de acord cu continuarea negocierilor la sediul societatii Daewoo - Mangalia Heavy Industries. In prima sedinta de la reluarea negocierilor s-au solutionat inca doua puncte divergente, ramanand nerezolvate opt articole care fac referire la valabilitatea noului Contract Colectiv de Munca, la cuantumul si plata orelor suplimentare, valoarea tichetelor de masa, la salarizare si cresteri salariale, apoi o serie de neintelegeri legate de programul de lucru, de concediile suplimentare si, nu in ultimul rand, de sporurile pentru conditiile grele de munca si de conditiile nocive in care se desfasoara activitatea.

Divergente de opinii

Marin Florian, seful sindicalistilor din cadrul societatii Daewoo - Mangalia Heavy Industries, a declarat ca, in momentul de fata, se strang semnaturi in vederea declansarii grevei de avertisment. "Nu am respins ideea negocierilor si discutii se poarta si in momentul de fata si vor continua in zilele urmatoare. Daca ni se accepta revendicarile, ne strangem mana si semnam contractul, daca nu, continuam pe aceeasi linie". Punctul de vedere al societatii a aparut intr-un articol dintr-o publicatie tiparita de aceasta. Acolo se arata ca "perioada actuala este una de criza, in special din punct de vedere financiar. Noul sistem, in care accentul se pune pe constructiile noi, nu este inca perfectat indeajuns pentru a putea functiona optim (...) Imaginati-va ce pierderi ar insemna chiar si o simpla greva de avertisment. Numai pierderile aferente veniturilor s-ar ridica la o suma de 350.000 de USD pe zi, fara a mai aminti de pierderile de imagine, pierderea increderii clientilor nostri si, de ce nu, pierderile altor proiecte. Si pentru ce? Ganditi-va ca totul se poate rezolva pe masa negocierilor, asa cum este normal. Vor fi cresteri salariale, dar nu imposibile, asa cum doreste sindicatul, este o perioada grea pentru DMHI si trebuie sa ne raliem toti in jurul companiei, pentru noi si pentru familiile noastre". Aurel Oprea ne-a declarat, la randul sau, ca negocierile vor continua simultan cu derularea actiunilor prevazute de lege. "Se negociaza in continuare, dar nu se intrezareste nici o rezolvare. Poate ca si pretentiile sindicalistilor sunt putin cam ridicate, insa nu ma indoiesc ca s-ar putea ajunge la o cale de mijloc care sa multumeasca ambele parti", a afirmat presedintele FESINAR. In cazul in care nu se va ajunge cat mai curand la o conciliere, sindicalistii sunt hotarati sa urmeze toate posibilitatile de protest prevazute de lege, inclusiv greva generala. FESINAR si BNS sustin revendicarile sindicalistilor si considera dialogul drept cel mai indicat mijloc de rezolvare a starii conflictuale si se vor implica in solutionarea acesteia.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 377

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 423

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 678

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 581

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 539

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 773

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 558

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 661

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 712

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 526

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 581

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 556

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 786

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3405

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 14206