Credincioşii musulmani sărbătoresc, începând de astăzi, Ramazan Bayram

  • Credincioşii musulmani sărbătoresc timp de trei zile Ramazan Bayram
  • Luna Ramazan semnifică începutul revelării Coranului Cel Sfânt Profetului Muhammed (PbuH) de către Îngerul Gavriil

După o lună de primenire spirituală prin post, slujbe şi rugăciuni, credincioşii musulmani vor sărbători, începând de astăzi, 13 mai 2021, timp de trei zile, „Ramazan Bayram-ul”. 

Postul specific Lunii Ramazan reprezintă unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului, alături de Mărturisirea credinţei (Shahada), Cele cinci rugăciuni obligatorii (Salah), Pelerinajul la Mecca (Hajj) şi Contribuţia anuală de solidaritate cu nevoiaşii (Zakat).

Luna Ramazan semnifică începutul revelării Coranului Cel Sfânt Profetului Muhammed (PbuH) de către Îngerul Gavriil, eveniment ce a avut loc în Noaptea Sfântă de Kadir, a 27-a noapte din Luna Sfântă Ramazan, în peştera Hira din muntele Nur, de lângă oraşul Mecca, în anul 610, revelaţie ce a durat 23 de ani.

Fie ca Luna Sfântă Ramadan să fie binecuvântată!
Ramazan Bayramınız kutlu olsun. Bayram qayırlı bolsın!!!


Mesajul Muftiatului Cultului Musulman

După o lună de post şi rugăciune, credincioşii musulmani vor sărbători, începând de joi, 13 mai 2021, timp de trei zile, Ramazan Bayram-ul. Sărbătoarea marchează sfârșitul Lunii Sfinte Ramazan, lună în care credincioșii au postit, au dedicat cea mai mare parte a timpului rugăciunii și s-au primenit sufletește prin recitarea Coranului cel Sfânt și căință.
Urmează trei zile de sărbătoare, pe care noi, musulmanii, suntem obișnuiți să le petrecem alături de familie și de prieteni, de pe mese fiind nelipsite delicioasele preparate și tradiționalele dulciuri specifice acestei sărbători, la loc de cinste fiind bacalavalele. Trebuie să conștientizăm, însă, că pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, iar pericolul infectării ne paște cel mai tare în mediile aglomerate. Din acest motiv, facem apel ca și în cele trei zile de sărbătoare să respectăm măsurile impuse și aplicate tocmai pentru binele nostru și al celor din jur, respectiv păstrarea distanței fizice, evitarea aglomerației și purtarea măștii.

O altă dovadă de unitate și de omenie este, în aceste vremuri greu încercate de pandemia de COVID-19, vaccinarea. Profităm de acest prilej în care ne adresăm comunității noastre și facem apel la semenii noștri să meargă să se vaccineze cât mai curând, pentru a putea reveni la normalitate și pentru a-i putea bucura pe cei mai în vârstă cu câte o îmbrățișare.

Ramazan Bayram-ul este a doua sărbătoare importantă a Islamului, alături de Kurban Bayram. În dimineața primei zile de Ramazan Bayram, în geamii se va oficia slujba specifică acestei sărbători, după care membrii familiilor merg la cimitir pentru a-și pomeni rudele trecute la cele veșnice, iar mai apoi, copiii vor merge cu colindul din casă în casă.
Muftiul Muurat Iusuf va oficia mâine dimineață slujba de Ramazan Bayram, începând cu ora 06:17 la Geamia Hunchiar din Municipiul Constanța.


De asemenea, muftiul Muurat Iusuf transmite prin intermediul acestui comunicat de presă, tuturor credincioșilor musulmani din România, gânduri alese, sănătate, liniște și implinire sufletească, alături de tradiționalul:


Ramazan Bayram Fericit!
Ramazan Bayramî Qayîrlî bolsîn!
Ramazan Bayramı hayırlı olsun!
Eid Al-Fitr Mubarak!
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muftiatul Cultului Musulman Ramazan Bayram Fericit!

13 May 2021 2220

Varol Amet, deputatul UDTTMR, mesaj cu cu prilejul sărbătorii, Ramazan Bayram

12 May 2021 2913

Comunicat de presă - Ramazan Bayram 2021

12 May 2021 5136

Ramazan Bayram Sărbătoare mare la musulmani. Slujbe în toate geamiile. Mesajul muftiului Muurat Iusuf

24 May 2020 3518

Credincioşii musulmani sărbătoresc, începând de duminică, Ramazan Bayram

23 May 2020 2244

#citeșteDobrogea Ramazan Bayram (24-26 mai 2020)

23 May 2020 4044

Credincioşii musulmani vor sărbători timp de trei zile Ramazan Bayram

03 Jun 2019 8509

#citeşteDobrogea Obiceiuri şi tradiții la musulmanii dobrogeni (galerie foto)

21 Aug 2018 5734

Trei zile de sărbătoare la musulmani. Slujbă specială, astăzi, la Geamia Hunchiar din Constanţa. Mesajul muftiului Cultului musulman

15 Jun 2018 4580

Credincioșii musulmani sărbătoresc în acest weekend Ramazan Bayram

14 Jun 2018 4199

Musulmanii din Dobrogea sărbătoresc „Bairamul dulce“. Care sunt obiceiurile respectate cu sfinţenie (galerie foto)

26 Jun 2017 4362

Mesajul PSD Constanța către toți credincioșii musulmani

05 Jul 2016 2282

UDTTMR organizează, marţi, acţiunea „Dar de Bayram”

03 Jul 2016 2083

Ramazan Bayramul, sărbătorit de UDTTMR alături de români şi de americani (galerie foto)

20 Jul 2015 2478

Ramazan Bayram, sărbătorit de UDTTMR

17 Jul 2015 2079