Social

Cum se face relocarea Bisericii „Sfântul Mucenic Haralambie“. Vom avea parte de un proiect grandios? (galerie foto)

Biserica ce poartă hramul Sfântului Mucenic Haralambie, situată pe bulevardul Tomis, în zona Boema, ridicată în anul 2010, sub îndrumarea arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, ar putea fi demolată de Primăria Constanţa.
 
„Pentru Biserica «Sfântul Haralambie» există intenţia şi deschiderea din partea mea de a identifica o soluţie de relocare, astfel încât să transformăm o construcţie provizorie şi adecvată cadrului urban într-un loc de care oamenii să fie apropiaţi“, declara, pe 31 ianuarie, primarul Decebal Făgădău.
 
Pentru a înţelege cum va fi relocată Biserica „Sfântul Haralambie“ şi dacă se va întâmpla ca în anul 1987, când un bloc de 7.600 de tone, din Alba Iulia, a fost mutat pe roţi cu cele 80 de familii înăuntru, am discutat atât cu reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului, cât şi cu cei ai Primărie Constanţa.
 
„Există problema terenului. Iniţial, credincioşii şi-au dorit o parohie pe terenul din spatele bisericii. A fost ridicat un lăcaş temporar, până urmau să se obţină avizele pentru construcţia definitivă. Aceste avize însă nu s-au obţinut, şi acum suntem la faza în care se caută alt teren pentru biserică. Aceeaşi problemă a avut-o şi Parohia «Izvorul Tămăduirii“ (n.r. situată pe bulevardul Tomis 322). Acum aşteptăm şi un teren pe care îl va primi Biserica «Sfântul Haralambie». Acum este un lăcaş temporar, care funcţionează până va fi ridicată biserica definitivă.
 
Ceea ce vedem acum a început ca un lăcaş provizoriu, urmând să se dea un teren de către Primăria Constanţa. Actualul lăcaş de cult este făcut din rigips, care începuse să se degradeze. De aceea, părintele a încercat să o protejeze pe cea din interior, ridicând pereţii pe care îi vedem acum. Dar nu va rămâne aşa. Lăcaşul definitiv va fi ridicat pe terenul pe care îl vom primi de la Primăria Constanţa“, a explicat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.
 
La rândul său, Ionela Halciuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, a precizat că se are în vedere identificarea unui teren destinat Parohiei „Sfântul Haralambie“, şi nu mutarea fizică a bisericii existente acum. „Nu se pune problema mutării bisericii, aşa cum s-a întâmplat pe vremea lui Ceauşescu, atunci când au fost mutate cele două blocuri. Acea biserică este una provizorie. Când se va identifica terenul, biserica actuală ar putea fi demolată. Dar este de durată“, a explicat Ionela Halciuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa.

Biserica „Sfântul Mucenic Haralambie“, ridicată în anul 2010

Potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul Bisericii „Sfântul Mucenic Haralambie“, lăcaşul de cult a fost ridicat în anul 2010. „Sub îndrumarea ÎPS Teodosie, au început lucrările la 1 iulie 2010 şi s-a făcut sfinţirea mică la 25 iulie 2010. Preot paroh este Ciprian Stanca, iar co-slujitori sunt preot Irinel Petroiu şi preot Marius Asandei. Începând cu 1 octombrie 2010, a venit al patrulea preot, Bogdan Gavrilă, şi, de atunci, s-a oficiat zilnic sfânta liturghie. În anul 2011, de hramul bisericii, am primit în dar moaştele Sfântului Haralambie, iar în anul 2012, tot cu prilejul hramului, l-am avut oaspete special pe mitropolitul de Calcedon“, se arată pe site-ul parohiei (http://www.sfantul-haralambie.ro).
 
În urma unui parteneriat între Arhiepiscopia Tomisului şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Parohia „Sfântul Haralambie“ oferă sprijin pastoral, financiar şi alimentar copiilor din centrele de plasament „Traian“, „Antonio“, „Micul Rotterdam“, „Delfinul“ şi Centrul de primire a copiilor în regim de urgenţă. De asemenea, organizează pentru aceşti copii pelerinaje şi excursii la mănăstirile şi cetăţile din judeţ. Tot în cadrul acestui proiect, parohia întreţine două familii nevoiaşe, fiecare având câte cinci copii, şi oferă zilnic câte un pacheţel unui număr de 46 de copii cu probleme de la Şcoala Inclusivă „Ovidiu“ din Constanţa.

Comisie mixtă între Arhiepiscopia Tomisului şi Primăria Constanţa

Reamintim că, în şedinţa din 31 ianuarie, consilierul local Romeo Rezeanu i-a solicitat primarului Decebal Făgădău un raport pentru şedinţa următoare, în care să fie prezentate situaţia economică şi cea socială a municipiului. De asemenea, tot el a propus şi crearea unei comisii mixte, compusă din reprezentanţi ai Primăriei Constanţa şi ai Arhiepiscopiei Tomisului, comisie care va face o radiografie a lăcaşurilor de cult din municipiul Constanţa. Ulterior, primarul a ţinut să precizeze, în cadrul conferinţei de presă, că Biserica „Sfântul Haralambie“ din Constanţa, ridicată fără autorizaţie pe bulevardul Tomis, în zona Boema, ar putea fi relocată.
 
„Dacă vorbim despre biserici nou-construite, toate, cu excepţia bisericii «Sfântul Haralambie», au un loc permanent în care să fie construite. Evident că şi pentru Biserica «Sfântul Haralambie» există intenţia şi deschiderea din partea mea de a identifica o soluţie de relocare, astfel încât să transformăm o construcţie provizorie şi adecvată cadrului urban într-un loc de care oamenii să fie apropiaţi. Cei care apreciază Biserica «Sfântul Haralambie» au venit undeva în luna aprilie sau mai a anului trecut în faţa Primăriei. solicitându-mi să nu demolăm construcţia provizorie. După ce am făcut toate formele legale, i-am sancţionat, le-am pus în vedere să identifice o zonă unde să fie amplasată biserica şi s-a ajuns la o detensionare a situaţiei“, a subliniat primarul municipiului Constanţa.

Citeşte şi:

Situaţie fără precedent la Constanţa
Biserica „Sfântul Mucenic Haralambie“ riscă demolarea


O biserică din Constanţa ar putea fi relocată

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria a reziliat contractele ANL-iștilor care au transformat locuințele în afacere. Alte 12 familii primesc repartiții în locul celor evacuați!

01 Jun 2020 1305

Constănțeanul supărat După sesizări la Poliție și la Garda de Mediu s-a făcut curățenie la groapa de gunoi din capătul străzii Vârful cu Dor

01 Jun 2020 779

Asociaţia fondată de Oancea, un nou contract cu Primăria Constanţa pentru plajele din Mamaia şi din municipiu (document)

01 Jun 2020 1571

Proiectul demarat de grecii de la Europroiect, lângă hotelul Ibis din Constanţa, modificat societatea C.N.D. Residence Investment SRL

01 Jun 2020 1400

Constanța Cum arată parcarea de pe strada Parâng, în urma lucrărilor efectuate de echipele Confort Urban (galerie foto)

30 May 2020 1458

BYG GNS Development SRL va supraetaja două imobile, ridicate pe Calafatului din Constanţa. Ce a transmis municipalitatea

30 May 2020 802

Atenție, șoferi! Se decopertează carosabilul pe strada I.G. Duca, la intersecția cu bulevardul Mamaia

29 May 2020 500

Acțiuni de dezinsecție la Constanța. Echipele au acționat și pe malurile lacurilor Siutghiol și Tăbăcărie

29 May 2020 775

Străzile din Siliștea urmează să fie modernizate. Cât va costa întreaga procedură (document)

29 May 2020 358

A treia oară poate va fi cu noroc! Lucrările de la sala de tenis de masă în cadrul Liceului „Nicolae Rotaru“, scoate din nou la licitație

29 May 2020 200

Două imobile, situate în zona restaurantului Estival, supraetajate de Oxfix Market SRL

29 May 2020 449

A fost elucidat misterul! Malurile lacului Tăbăcărie aparțin Consiliului Local Municipal și Primăriei Constanța care trebuie să găsească soluții pentru reabilitare!

29 May 2020 2002

Constanţa Lucrări, în desfăşurare la Parcul Dragoslavele din cartierul Faleză Nord

28 May 2020 744

Primăria Constanța Continuă lucrările de asfaltare a parcării situate pe strada Ștefăniță Vodă

28 May 2020 504

Imobil de două etaje, edificat de Ivanov Rezidenţial SRL pe strada Nicolae Kirculescu din Constanţa

28 May 2020 511