De azi, frunza teiului deplânge plecarea verii Sfântul Pantelimon, ocrotitorul medicilor şi tămăduitorul bolnavilor



Azi, 27 iulie, românii îl prăznuiesc pe Sfântul mare mucenic şi tămăduitor, doctor fără arginţ Pantelimon. Fratele mai mic al Sfântului Ilie, Sfântul Pantelimon, cunoscut şi ca Sfântul Ilie cel mic (sau cel şchiop), sau Pintilie Călătorul, încearca să-l facă pe acesta sa fie mai îndurător cu credincioşii care cad în păcat. Sfântul Pantelimon se serbează pentru a linişti trăsnetele, arsurile şi căderile de grindină.
 
Sfântul Pantelimon este cunoscut drept ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor. Originar din Nicomidia, s-a născut dintr-un tată păgân şi o mamă creştină, primind numele de Pantoleon, adică „cel întru toate puternic, ca un leu”. După moartea mamei a devenit ucenic al doctorului Eufrosin, de la care a deprins tainele medicinii. Preotul Ermolae i-a descoperit învăţătura de credinţă, apoi l-a botezat, punându-i numele Pantelimon, adică „cel cu totul milostiv”. Prin puterea credinţei, Sfântul Pantelimon a tămăduit trupurile şi sufletele multor bolnavi. După chinuri grele a fost decapitat în jurul anului 305, în vremea persecuţiilor declanşate de împăratul Diocleţian. Moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon au fost aduse din Orient la Catedrala din Constanța de către preotul Dimitrie Popescu în anul 1931, în ziua de Florii.

Sărbătoarea anticipează plecarea verii

Tradiţia populară spune că în ziua Sfântului Pantelimon, cerbul iese din apă şi aceasta începe să se răcească. Tot acum, frunza teiului se întoarce pe dos, un semn că deplânge plecarea verii şi apropierea iernii. În această zi se mănâncă porumb şi dovlecei pentru a fi mai viguroşi în timpul iernii. De asemenea, se mai spune că oamenii care lucrează în ziua de Sfântul Pantelimon sunt condamnaţi să se îmbolnăvească de ciumă, să aibă parte de ceasuri negre şi pagube în viaţa de familie. Sătenii îl cinstesc pe Sfântul Pantelimon pentru ca acesta să le dăruiască şi în anul următor o recoltă bogată, multe fructe care să nu fie viermănoase. De asemenea, Pantelimon însoţeşte vara şi o roagă să revină în anul următor tot atât de mănoasă, ca în anul precedent. Sătenii îl serbează pe Sfântul Pantelimon pentru a avea şi o recoltă bogată de pepeni. Sfântul Pantelimon, care a călătorit mult, împlineşte dorinţele călătorului, îl ajută să călătorească cu bine şi cu noroc. Sfântul Pantelimon este sărbătorit şi de cojocari pentru ca aceştia  să aibă bani şi spor în munca lor. Credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Pantelimon pentru ca acesta să le păzească gospodăriile de grindină şi pentru a le purta noroc celor care călătoresc.

Sfântul alungă paguba, neliniştea şi teama

Credincioşii spun că Sfântul Mucenic Pantelimon alungă paguba, teama şi neliniştea din casele celor care-l cinstesc prin rugăciune, dăruind săracilor poame, pepeni, dovlecei şi porumb. Credincioşii trebuie să-l prăznuiască pe Sfântul Tămăduitor pentru ca acesta să-i apere de boli, iar orbii şi şchiopii este bine să se roage pentru ca Sfântul să le uşureze suferinţa. Sfântul Pantelimon se serbează ca un sfânt mijlocitor pe lângă Sfântul Ilie pentru ca acesta să fie mai îndurător cu oamenii pentru păcatele lor şi să-i apere de grindină şi de furtuni. 

Pelerinajul moaştelor

Părţi din moaştele Sfântului Pantelimon se păstrează şi în România. Părticelele au fost aduse din Orientul Apropiat de  preotul Dimitrie Popescu şi donate, în anul 1931, Catedralei Episcopale din Constanţa, iar acestea au fost aşezate într-o raclă de argint, sub un baldachin, lângă Sfântul Altar. În anul 1950, sediul episcopal a fost mutat la Galaţi, iar Preasfinţitul Chesarie Păunescu, Episcopul Dunării de Jos, a dus moaştele Sfântului Pantelimon la Galaţi, unde au rămas până în anul 1993. Atunci, s-a reînfiinţat Arhiepiscopiei Tomisului şi Înalt Prea Sfinţitul Lucian Florea a readus sfintele moaşte la Constanţa, în Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru şi Pavel.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1553

Calendar-Ortodox 27 iulie - pomenirea Sfântului mare Mucenic și tămăduitor Pantelimon

27 Jul 2023 749

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon în Arhiepiscopia Tomisului

25 Jul 2023 873

Calendar-Ortodox 27 iulie - pomenirea Sfântului marelui Mucenic si tămăduitor Pantelimon

27 Jul 2022 1531

Procesiune religioasă la Constanța. Restricții de trafic în zona peninsulară

26 Jul 2021 2134

Incident la un spital din Capitală. Mai mulți pacienți, evacuați. Ce s-a întâmplat

31 Jan 2021 1873

A murit actorul Bogdan Stanoevici. Fusese confirmat cu COVID-19

12 Jan 2021 3676

Sărbătoarea Sf. Pantelimon în Arhiepiscopia Tomisului

24 Jul 2020 2484

Ioan Traian Danci de la mănăstirea din Lipnița, judeţul Constanţa, noul egumen al schitulului de pe Transfăgărășan

28 Apr 2020 7530

Portrete de preoți dobrogeni Preotul Gheorghe Oprea (galerie foto)

15 Feb 2020 7863

Încă o victimă a atacului de la Spitalul Săpoca a murit

20 Sep 2019 1687

Fotoreportaj Moaștele Sfântului Pantelimon, scoase pentru închinăciune, la Catedrala „Sfinții Petru și Pavel“ din Constanța (galerie foto)

27 Jul 2018 3038

Pr. Iulian Zisu 27 iulie-Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon

27 Jul 2018 3200

De ziua naţională, Spitalul Sfântul Pantelimon a închis secţia de Obstetrică-Ginecologie

01 Dec 2017 1983

Canalizarea din comuna Nicolae Bălcescu, finanţată de MDRAP

22 Sep 2016 2881