Social

Două cazuri de pestă porcină africană, confirmate în comuna Giurgeni „Focarul de infecţie îl provoacă şi îl răspândesc ei!“, acuză locuitorii

Autorităţile din judeţul Ialomiţa au confirmat primele focare de pestă porcină africană, care au izbucnit în comuna Giurgeni, în două gospodării. Prin urmare, s-a dispus ca toţi porcii de pe raza localităţii să fie sacrificaţi, pentru ca boala să nu se extindă. Proprietarii animalelor vor fi despăgubiţi.
 
La momentul de faţă, autorităţile acţionează pentru a preveni extinderea bolii, stabilind ca măsură de urgenţă sacrificarea tuturor porcilor. În total, este vorba despre 300 de porcine care urmează să fie sacrificate. Mai mult, tot din cauza bolii, localitatea este în momentul de faţă izolată, până când pericolul va trece. Mihai Puia, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa, a dat asigurări că au fost luate măsuri suplimentare de protecţie pentru a preveni extinderea bolii şi apariţia unor noi focare.
 
Cu toate acestea, pe emailul redacţiei cotidianului ZIUA de Constanţa a sosit un mesaj de la un cititor indignat, care pune la îndoială declaraţiile autorităţilor. „În legătură cu pesta porcină africană de la Giurgeni: o minciună mare, gogonată. Cine v-a spus că au fost puse sub supraveghere cele două focare? Voiau să facă o groapă mare şi să adune toţi porcii din comună. Groapa aia este fără nici cea mai mică măsură de protecţie. Nu au habar că ar trebui izolată şi nu doar aruncat pământ deasupra. Focarul de infecţie îl provoacă şi îl răspândesc ei!“, a transmis cititorul supărat.
 

Ce este pesta porcină africană

 
Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin în momentul de faţă, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boala a ajuns în Europa în anul 2007, prin deşeurile alimentare infectate, provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii şi folosite pentru hrănirea unor porcine in Georgia. De aici, boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusă, ajungând anul trecut la graniţa Uniunii Europene.
 
Pesta porcina africană are o perioadă de incubaţie de 3 - 15 zile în mod obişnuit sau de 3-4 zile in forma sa acută. Este o boala infecţioasă, afectând porcinele de toate vârstele şi sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezenţa bolii. Mortalitatea ridicată a animalelor reprezintă doar un indiciu că e vorba de pesta porcină: clasică sau africană. Când devine evidentă, boala poate avea diferite forme: preacută, acută, subacută şi cronică.
 
Simptomele formelor preacută şi acută sunt: moartea subită a animalelor cu indicii aproape inexistente privind cauza morţii, febră ridicată de 40 - 42 grade; înroşirea pielii (vizibilă doar la speciile de porcine cu pielea palidă), în special la vârful urechilor, coada, extremităţi distale, pe piept şi în zona abdomenului; scăderea apetitului, apatie, cianoză şi lipsa de coordonare motorică la 24-48 de ore înaintea morţii; vomă, diaree (uneori chiar cu sânge), scurgeri din ochi; moarte în cel mult 20 de zile.
 
Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice. Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conţin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpuşe (Ornithodoros) care s-au hrănit din animale infectate sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pesta porcină africană, confirmată în alte două ferme din Brăila

10 Dec 2018 319

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Cum arată plata despăgubirilor în judeţul Constanţa

14 Nov 2018 397

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Care sunt despăgubirile pentru județul Constanța

08 Nov 2018 538

Focar de pestă porcină africană la Independenţa, județul Galați

03 Nov 2018 477

Pesta Porcină Africană confirmată la patru porci dintr-o gospodărie din satul Negrași, comuna Negrași, judeţul Argeș

02 Nov 2018 336

Zeci de focare de pestă porcină confirmate până în prezent în județul Constanța. Care este situația privind evoluţia Pestei Porcine Africane la nivel național

01 Nov 2018 709

Pesta Porcină Africană confirmată într-o gospodărie din localitatea Lespezi, județul Vrancea

27 Oct 2018 404

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane 83 de focare în gospodăriile populaţiei din județul Constanța

25 Oct 2018 598

Pesta Porcină Africană confirmată la porcii dintr-o gospodărie din județul Maramureș

23 Oct 2018 346

Pesta Porcină Africană confirmată în județul Teleorman, la probele prelevate dintr-un cadavru de porc

17 Oct 2018 345

Un nou focar de pestă porcină, confirmat într-o nouă localitate din judeţul Giurgiu

14 Oct 2018 720

Suspiciune de pestă porcină africană într-o nouă localitate din Constanţa. Ce a declarat ministrul Daea

09 Oct 2018 712

Mary-Eugenia Pană "România exporta doar 1,7% carne de porc în viu, până la apariţia focarelor de Pestă Porcină Africană"

08 Oct 2018 448

39 de localităţi constănţene au fost afectate de Pesta Porcină Africană. Despăgubiri de peste 3 milioane de lei

05 Oct 2018 1411

S-a aprobat măsura excepțională de ucidere preventivă a tuturor suinelor. În ce localități se va aplica

27 Sep 2018 443