DSP a finalizat ancheta Prânzul şi gustarea copiilor din Tabăra Comorova, „condimentate“ cu Enterobacteriaceae şi E. coli

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a Judeţului Constanţa a finalizat ancheta deschisă la Tabăra Comorova, după ce, pe data de 17 august, 29 de copii cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani au acuzat crampe abdominale, greţuri, vărsături, subfebrilitate şi scaune diareice. Pe data de 16 august, copiii au mâncat, la prânz, ciorbă de legume cu carne de pui, dreasă cu ou, și cartofi țărănești cu mușchiuleț de porc, iar a doua zi au ajuns la spital. 22 de copii au fost duşi la Spitalul Municipal Mangalia, iar șapte, la Spitalul Municipal de Boli Infecţioase Constanţa.
 
Direcţia de Sănătate Publică Constanţa a declanşat investigaţia epidemiologică în focarul de toxiinfecţie alimentară de la tabăra de excelenţă organizată de Fundaţia Bioterra în staţiunea Comorova. O echipă a Serviciului de Control în Sănătate Publică s-a deplasat la Comorova, pentru evaluarea condiţiilor igienico-sanitare. Inspectorii au recoltat probe biologice de la personal, probe din alimente şi salubrităţi alimentare. O altă echipă s-a deplasat la Spitalul Municipal Mangalia, iar alta, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa.
 
„Probele pe care le-am prelevat din alimente au arătat prezenţa unei încărcături microbiologice peste norma admisă. Adică s-a depistat prezenţa germenilor Enterobacteriaceae şi E. coli în prânzul şi gustarea din data de 16 august. Ancheta a mai stabilit faptul că angajaţii din blocul alimentar nu respectau igiena personală, iar locul de muncă şi ustensilele nu erau curăţate conform normelor sanitare în vigoare. Motiv pentru care persoana responsabilă din blocul alimentar a fost amendată cu suma de 2.000 de lei. Sancţiunea vine în completarea amenzii în valoare de 800 de lei aplicate pentru neefectuarea triajului epidemiologic zilnic al personalului din blocul alimentar“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, directorul adjunct executiv al DSP Constanţa, Ramona Iliuţă. Ea a precizat că focarul de toxiinfecţie alimentară a fost închis.

Complexul Comorova, amendat şi de ANPC

Pe data de 17 august, şi inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care au efectuat un control la Complexul Comorova, au aplicat o amendă de 40.000 de lei. „Au fost depistate mai multe nereguli: produse depozitate necorespunzător, produse fără elemente de identificare şi fără documente de provenienţă. Ca măsură suplimentară, a fost sistată activitatea blocului alimentar până la remedierea celor constatate“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Paul Anghel, directorul general al Direcţiei de Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din cadrul ANPC. „Acesta este primul focar de toxiinfecţie alimentară colectivă pe litoral“, a anunţat directorul DSP Constanţa, Cristina Schipor.

Complexul Comorova aparţine Universităţii Bioterra Bucureşti, o instituţie privată de învăţământ superior şi de cercetare care s-a constituit în cadrul Fundaţiei Universităţii Bioterra Bucureşti. Fundaţia a fost înfiinţată şi a devenit persoană juridică non-profit pe baza actului constitutiv şi a statutului propriu din data de 19 mai 1994, prin sentinţa civilă nr. 88/1994 a Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti, rămasă definitivă. În prezent, funcţionează potrivit OG nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aşa cum a fost modificată. Membrii fondatori sunt: preşedinte - Ion Nicolae, vicepreşedinte - Neculai Pătraşcu, secretar general - Nicolaie Georgescu, membri - Marian Nicolae şi Mariana Daniela Marica.

Citeşte şi

29 de copii, pe patul de spital. Complexul Comorova, amendat: Directorul DSP Constanţa - „E primul focar de toxiinfecţie alimentară colectivă pe litoral“ (galerie foto)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nereguli pe litoral. Ce au descoperit comisarii CJPC în Tabăra Comorova, Neptun

15 Aug 2019 2353

Ancheta la tabăra Comorova, finalizată Analizele au scos la iveală prezenţa unor germeni în prânzul copiilor

21 Aug 2015 2044

UPDATE 2. DSP Constanţa va aplica sancțiuni 30 de copii ce se aflau în tabără la Neptun, internați la Mangalia și Constanța

17 Aug 2015 2623