Epoca experimentelor

1200849778.jpg

Incepand cu 1999, legea invatamantului a fost intr-o continua schimbare, fara a se tine cont de bulversarea elevilor

Cum invatamantul este sau ar trebui sa "constituie prioritate nationala", lantul schimbarilor periodice este, aparent, justificat. In functie de Ministrul Educatiei care a luat in mana fraul libertatii de alegere, in educatie s-a schimbat si legislatia. Rand pe rand, au aparut manualele alternative si examenele de capacitate. Insa, se simtea nevoia unei innoiri. Astfel, trecerea de la gimnaziu la liceu s-a facut pentru mai putin de trei ani pe baza asa-ziselor teste nationale. Probabil pentru ca denumirea suna mai bine. Dar pentru ca actualul Ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei, a considerat ca examenele de acest fel sunt anacronice si o eventuala "cadere" in prag de examen l-ar putea marca pe viata pe elev, a aparut moda tezelor cu subiect unic. Dar cobai nu au fost doar elevii de clasa a VIII-a. Testele grila la examenul de bacalaureat si introducerea calificativelor pentru cele doua probe orale au fost si ele experimentate, insa, nu pentru mai mult de un an de zile. "Eu nu mai inteleg nimic. Din ce in ce mai mare brambureala!", spun debusolati elevii, cei a caror opinie nu a contat pentru nicio modificare legislativa. Consecintele frecventelor schimbari din sistemul de invatamant si contestatiile ulterioare, nu i-au impiedicat pe cei de la putere sa continue seria acestor inventii. Un nou pachet de legi, aflat in dezbatere publica pana in data de 17 februarie, e pe cale sa intre in vigoare.

Ministrii cu multe idei

Din 1999, studiile gimnaziale se incheie prin sustinerea unui examen, care in mod initial, s-a numit examen de capacitate. Reforma lui Andrei Marga, Ministrul Educatiei din aceea perioada, mai prevedea introducerea calificativelor in locul notelor pentru clasele I-IV si cele sapte probe ale examenului de maturitate. Daca in 1999, testele pe baza carora se facea admiterea in liceu cuprindeau patru probe, un an mai tarziu, elevii aflati in an terminal au fost mai norocosi. Testul de geografie si istorie a romanilor se transforma in proba la alegere si pierdea caracterul obligatoriu. Din rapoartele realizate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Constanta reiese ca, desi examenul de capacitate era o noutate pentru elevii din clasele a VIII-a, la testul din iunie 1999 s-a inregistrat o promovabilitate de 95,76 %. Elevii promotiei 1995-1999 au fost cei care au mai avut de trecut un alt hop scos in cale, de aceasta data, de Ecaterina Andronescu, un alt ministru cu "multe idei". Bacalaureatul din 2003 a presupus introducerea testelor tip grila si inlocuirea notelor cu calificativele admis/respins pentru probele orale. Obiectiile nu au intarziat sa apara. Majoritatea nemultumirilor era legata de grilele a caror rezultate, in mod normal corecte, erau de fapt, gresite, fapt ce a dus la nedreptatirea absolventilor. O alta gafa consta in modificare sistemului de notare. Elevii s-au aratat nemultumiti de metoda calificativelor. Cum nota finala obtinuta la bacalaureat conta, in aceea perioada, in proportie de 10% la admiterea in sistemul de invatamant superior, elevii au preferat sa obtina rezultate precise, care sa le demonstreze nivelul de pregatire. Bineinteles ca pentru cei care pe parcursul clasei a XII-a nu dadusera o prea mare importanta studiilor, calificativul "admis" in loc de nota cinci, a constat intr-un evident avantaj. In 2003, procentul de promovabilitate la nivelul judetului Constanta se ridica la 91, 12%. Iar pentru ca scandalul datorat lipsei de profesionalism si organizare a luat amploare si s-a extins la nivel national, ministrul Andronescu a fost inlocuit de Alexandru Athanasiu. Si pentru ca era nevoie de o noua modificare a invatamantului, s-a renuntat la subiectele integrale de tip grila si au fost eliminate calificativele pentru probele orale.

Teste Nationale vs Teze cu subiect unic

Din anul scolar 2007-2008, Ministrul Educatiei a luat decizia de a desfiinta testele nationale. Adomnitei a preferat o evaluare continua a elevilor, si nu una dupa opt ani de studii. Asa au aparut tezele semestriale pe care fiecare elev de clasa a VII-a sau a VIII-a au trebuit sa le sustina. Desi, au existat zvonuri cum ca o astfel de modalitate ii determina pe parinti sa apeleze la meditatiile particulare din cauza materiei stufoase, iar majoritatea profesorilor nu reusesc sa parcurga in intregime materia pentru examen, ministrul nu a renuntat la noul sau experiment. Insa, cu sau fara teze cu subiect unic, se pare ca nu au intervenit schimbari majore. Rezultatele testelor nationale din iulie 2007, inregistrate la nivel judetean, evidentiaza o crestere a procentului de promovare fata de anul scolar anterior de la 71,89% la 84,79%. Dar, introducerea tezelor semestriale nu pare sa fi marcat o ascensiune a pregatirii de care au dat elevii dovada in noiembrie si decembrie.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Centrul Militar Zonal Constanța angajează. Ce post este scos la concurs și cine poate participa

23 Mar 2024 832

SRI angajează! Se cer, printre altele, atenţie la detalii și abilităţi de lucru în echipă!

22 Mar 2024 20155

Școala Gimnazială Nr. 1, Hârșova, județul Constanța face angajări. Ce posturi sunt scoase la concurs

28 Feb 2024 576

#citeșteDobrogea Viceamiralul Constantin Niculescu - Rizea, un ofițer devotat, în slujba Marinei Române

20 Feb 2024 4101

Concurs de angajare la Școala Gimnazială nr.12 ,,B.P.Hasdeu” Constanța. Ce post este vacant

19 Feb 2024 874

SRI angajează! Iată pe ce post și care sunt responsabilităţile

18 Feb 2024 31024

In memoriam Dimitrie Știubei, absolvent de studii de marină la Constanța și pictor al mării

16 Feb 2024 755

La mulți ani, Gheorghe Băișan, vasluian legat de Tulcea prin intermediul învățământului

13 Feb 2024 742

Topul județelor, în funcție de numărul absolvenților de studii superioare din totalul populației rezidente! Pe ce loc se află Constanța

07 Feb 2024 764

Originar din Constanța Interpretul Teodor Danci a împlinit 21 de ani

10 Jan 2024 989

Grădinița cu Program Normal ,,Zubeyde Hanim” Constanța angajează. Ce posturi sunt scoase la concurs

06 Jan 2024 1540

Ce scriu în secțiunea de profil al CV-ului?

28 Dec 2023 1313

SRI angajează inginer electronist! Iată cum aplici

17 Dec 2023 1603

Angajări Constanța Primăria Hârșova angajează secretar. Condițiile de îndeplinit

15 Dec 2023 1253

Angajări Constanța Universitatea Ovidius din Constanța angajează. Detalii

03 Dec 2023 2342