Social

Eroii neamului, pomeniţi la Constanţa (galerie foto)

În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, românii prăznuiesc Înălţarea Domnului, consacrată şi înscrisă şi ca „Ziua Eroilor“, sărbătoare naţională a poporului român.
 

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Decizia a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale recente, din anii 1999 şi 2001, care au proclamat această zi ca sărbătoare naţională bisericească.
Ieri, de Înălţarea Domnului, după Sfânta Liturghie, au fost oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, lângă troiţele şi monumentele acestora din ţară şi din străinătate.
 
Depuneri de coroane şi momente de reculegere
 
Reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ au participat la manifestările din cadrul ceremonialului militar și religios cu depuneri de coroane de flori, organizate la Monumentul Eroilor căzuţi în al II-lea Război Mondial, la Grupul Funerar al Eroilor Revoluţiei de la 1989 din Cimitirul Central Constanţa şi la Monumentul din Parcul Central din oraşul Cernavodă. Totodată, la sediul ISU „Dobrogea“ s-a păstrat şi un moment de reculegere în cinstea eroilor căzuţi la datorie. Un pluton de onor, format din 18 jandarmi, sub comanda unui ofiţer, a fost prezent la ceremonialul militar şi religios organizat de autorităţi la Monumentul Eroilor căzuţi în al II-lea Război Mondial şi la Grupul Funerar al Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 din Cimitirul Central Constanţa. Şi comandanţii subunităţilor din Mangalia şi Cernavoda au depus coroane de flori la Complexul Monumental din Mangalia, respectiv Monumentul Eroilor din Parcul Central al oraşului Cernavodă, în cadrul manifestărilor organizate de către autorităţile locale.
 
Mangalia şi-a cinstit eroii
 

Zeci de militari ai Garnizoanei Mangalia, ofiţeri în retragere şi în rezervă, veterani de război şi cetăţeni ai oraşului au asistat la manifestările dedicate prăznuirii Înălţării Domnului şi pomenirii eroilor. Manifestările au debutat cu ceremonialul militar, în cadrul căruia a avut loc întâmpinarea comandantului Garnizoanei Mangalia, comandor Vasile Chirilă, de către Garda de Onoare. Au urmat oficierea slujbei religioase şi rostirea de alocuţiuni, prin care s-au evocat faptele de vitejie ale eroilor care s-au jertfit pentru ţară. „În fiecare an, de Înălţarea Domnului, aducem prinos de recunoştinţă eroilor neamului care s-au jertfit pentru apărarea pământului strămoşesc. Sărbătoarea de astăzi are menirea de a-i omagia pe cei care, de-a lungul veacurilor, cu sacrificii umane şi materiale, au creat o stare de spirit, un sentiment al eroismului şi al dăruirii de sine“, a precizat comandorul Vasile Chirilă. În cadrul evenimentului, a avut loc ceremonialul depunerii de coroane de flori la Monumentul Eroilor din Piaţa Republicii, din partea tuturor delegaţiilor prezente. Manifestările s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, în aplauzele celor prezenţi. Zilei Eroilor i s-a conferit prin lege statutul de sărbătoare naţională. De asemenea, există tradiţia de a aduce onoruri şi monumentelor ridicate în memoria cetăţenilor străini căzuţi pe teritoriul ţării noastre, indiferent dacă au fost aliaţi sau inamici.
 
Dublă comemorare la Medgidia
 

Ziua Eroilor şi Înălţarea Domnului au fost marcate, ieri, şi de Primăria municipiului Medgidia. Astfel, într-o ceremonie solemnă, la Monumentul Eroului Român din localitate au fost comemoraţi eroii căzuţi la datorie pentru apărarea ţării. În deschidere, protopopul Protoieriei Medgidia a oficiat o slujbă de pomenire. Au urmat discursurile cadrelor militare care au condus şi conduc garnizoanele din Medgidia şi cele ale reprezentanţilor Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“. Toţi cei prezenţi la eveniment au depus coroane la Monumentul Eroului Român. Acţiunea s-a încheiat cu o defilare a soldaţilor din Batalionul 911 Infanterie.
Din programul manifestărilor a făcut parte şi expoziţia de pictură „Cultul eroilor în armată şi în credinţa neamului“, organizată de Casa de Cultură „Ioan. N. Roman“, la Cercul Militar. Au fost expuse lucrări cu tematică militară şi patriotică, precum şi icoane pe sticlă realizate de copiii care frecventează cercul de pictură condus de Adina Dogaru.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Azi e Înălţarea Domnului Meniu de sărbătoare, oferit pacienţilor constănţeni de Arimex Comexim 2000 SRL

06 Jun 2019 1179

De Ziua Eroilor va avea loc sfințirea și dezvelirea monumentului eroilor din comuna Dobromir, județul Constanța

04 Jun 2019 727

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Înălţarea Domnului. Despre sărbătoare şi tradiţii

17 May 2018 1144

Ouă roşii, cozonac şi friptură De Înălțarea Domnului, Arimex Comexim 2000 SRL a oferit pacienţilor un meniu deosebit

26 May 2017 2200

„Hristos s-a înălțat!“ De Înălţarea Domului, se cântă din bucium, să nu se prindă farmecele şi să se alunge relele

25 May 2017 3625

Ce trebuie să facem azi pentru spor şi noroc De Ispas, oamenii se bat cu leuştean, ca să fie feriţi de rele şi de boli

09 Jun 2016 3234

Anunț de la Patriarhie Ce se întâmplă, mâine, în toate sfintele lăcașuri

08 Jun 2016 1755

Programul slujirii ierarhilor din zona sud-est la Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci

14 Sep 2015 1438

Înălţarea Domnului, întâmpinată cu ouă roşii Să nu ne certăm cu nimeni, pentru a fi sănătoşi tot anul!

21 May 2015 6516

Sinaxar 21 august Ce sfinţi pomensc, astăzi, creştinii ortodocşi

21 Aug 2014 1795

Ouă roşii şi cozonac, de Înălţarea Domnului Arimex Comexim 2000 SRL a oferit un meniu special bolnavilor de la Spitalul Judeţean Constanţa (galerie foto)

30 May 2014 2554

Litoral Tv Înălțarea Domnului, sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși

29 May 2014 1341

Ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos, Ziua Eroilor și Ziua Rezervistului Militar, sărbătorite astăzi în Mangalia (galerie foto)

29 May 2014 2083

Înălţarea Domnului Unde slujesc membrii Sfantului Sinod

29 May 2014 2201

Înălţarea Domnului, podoaba tuturor sărbătorilor Credincioşii înroşesc ouă şi petrec întocmai ca în ziua de Paşti

29 May 2014 2073