Eroii neamului, pomeniţi la Constanţa (galerie foto)

În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, românii prăznuiesc Înălţarea Domnului, consacrată şi înscrisă şi ca „Ziua Eroilor“, sărbătoare naţională a poporului român.
 

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Decizia a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale recente, din anii 1999 şi 2001, care au proclamat această zi ca sărbătoare naţională bisericească.
Ieri, de Înălţarea Domnului, după Sfânta Liturghie, au fost oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, lângă troiţele şi monumentele acestora din ţară şi din străinătate.
 
Depuneri de coroane şi momente de reculegere
 
Reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ au participat la manifestările din cadrul ceremonialului militar și religios cu depuneri de coroane de flori, organizate la Monumentul Eroilor căzuţi în al II-lea Război Mondial, la Grupul Funerar al Eroilor Revoluţiei de la 1989 din Cimitirul Central Constanţa şi la Monumentul din Parcul Central din oraşul Cernavodă. Totodată, la sediul ISU „Dobrogea“ s-a păstrat şi un moment de reculegere în cinstea eroilor căzuţi la datorie. Un pluton de onor, format din 18 jandarmi, sub comanda unui ofiţer, a fost prezent la ceremonialul militar şi religios organizat de autorităţi la Monumentul Eroilor căzuţi în al II-lea Război Mondial şi la Grupul Funerar al Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 din Cimitirul Central Constanţa. Şi comandanţii subunităţilor din Mangalia şi Cernavoda au depus coroane de flori la Complexul Monumental din Mangalia, respectiv Monumentul Eroilor din Parcul Central al oraşului Cernavodă, în cadrul manifestărilor organizate de către autorităţile locale.
 
Mangalia şi-a cinstit eroii
 

Zeci de militari ai Garnizoanei Mangalia, ofiţeri în retragere şi în rezervă, veterani de război şi cetăţeni ai oraşului au asistat la manifestările dedicate prăznuirii Înălţării Domnului şi pomenirii eroilor. Manifestările au debutat cu ceremonialul militar, în cadrul căruia a avut loc întâmpinarea comandantului Garnizoanei Mangalia, comandor Vasile Chirilă, de către Garda de Onoare. Au urmat oficierea slujbei religioase şi rostirea de alocuţiuni, prin care s-au evocat faptele de vitejie ale eroilor care s-au jertfit pentru ţară. „În fiecare an, de Înălţarea Domnului, aducem prinos de recunoştinţă eroilor neamului care s-au jertfit pentru apărarea pământului strămoşesc. Sărbătoarea de astăzi are menirea de a-i omagia pe cei care, de-a lungul veacurilor, cu sacrificii umane şi materiale, au creat o stare de spirit, un sentiment al eroismului şi al dăruirii de sine“, a precizat comandorul Vasile Chirilă. În cadrul evenimentului, a avut loc ceremonialul depunerii de coroane de flori la Monumentul Eroilor din Piaţa Republicii, din partea tuturor delegaţiilor prezente. Manifestările s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, în aplauzele celor prezenţi. Zilei Eroilor i s-a conferit prin lege statutul de sărbătoare naţională. De asemenea, există tradiţia de a aduce onoruri şi monumentelor ridicate în memoria cetăţenilor străini căzuţi pe teritoriul ţării noastre, indiferent dacă au fost aliaţi sau inamici.
 
Dublă comemorare la Medgidia
 

Ziua Eroilor şi Înălţarea Domnului au fost marcate, ieri, şi de Primăria municipiului Medgidia. Astfel, într-o ceremonie solemnă, la Monumentul Eroului Român din localitate au fost comemoraţi eroii căzuţi la datorie pentru apărarea ţării. În deschidere, protopopul Protoieriei Medgidia a oficiat o slujbă de pomenire. Au urmat discursurile cadrelor militare care au condus şi conduc garnizoanele din Medgidia şi cele ale reprezentanţilor Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“. Toţi cei prezenţi la eveniment au depus coroane la Monumentul Eroului Român. Acţiunea s-a încheiat cu o defilare a soldaţilor din Batalionul 911 Infanterie.

Din programul manifestărilor a făcut parte şi expoziţia de pictură „Cultul eroilor în armată şi în credinţa neamului“, organizată de Casa de Cultură „Ioan. N. Roman“, la Cercul Militar. Au fost expuse lucrări cu tematică militară şi patriotică, precum şi icoane pe sticlă realizate de copiii care frecventează cercul de pictură condus de Adina Dogaru.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Primăria Cumpăna organizează mai multe manifestări cu ocazia Zilei Eroilor și a Înălțării Domnului (FOTO+VIDEO)

25 May 2023 1089

Sărbătoarea Înălțării Domnului– tradiții, obiceiuri și superstiții. De ce este bine să porți asupra ta frunze de nuc și leuștean

25 May 2023 1254

Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român

25 May 2023 1012

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Înălţarea Domnului. Tradiții și obiceiuri

02 Jun 2022 1371

#citeșteDobrogea Ziua Eroilor Neamului, sărbătorită la Constanța în timp de pace și de război (GALERIE FOTO)

02 Jun 2022 2653

Mesaje de Înălţarea Domnului 2022. Urările pe care le poți trimite pe 2 iunie

01 Jun 2022 2235

Înălţarea Domnului Meniu de sărbătoare, oferit pacienţilor constănţeni de Arimex Comexim 2000 SRL

01 Jun 2022 1883

Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român. Clopotele bisericilor vor fi trase în memoria eroilor

31 May 2022 1028

Florin Cîțu, mesaj de Ziua Eroilor și a sărbătorii Înălțării Domnului „Ziua Eroilor simbolizează recunoștința pentru toți cei care de-a lungul timpului“

10 Jun 2021 1342

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Înălţarea Domnului. Despre sărbătoare, obiceiuri și tradiții

10 Jun 2021 1903

Meniu tradițional oferit pacienților constănțeni, de Înălțarea Domnului, de Arimex Comexim 2000 SRL

10 Jun 2021 3015

Mesajul premierului Ludovic Orban cu ocazia Zilei Eroilor și a sărbătorii Înălțării Domnului

28 May 2020 2076

Înălțarea Domnului. În popor se spune Ispas. Tradiții și obiceiuri legate de această zi sfântă

28 May 2020 2356

De Înălţare, Arimex Comexim 2000 SRL va oferi pacienţilor din Constanţa ouă roşii, tochitură cu mămăliguţă şi file de crap la tavă

28 May 2020 4003

Unde slujesc, astăzi, cei doi ierarhi din Dobrogea

09 Feb 2020 2142