Este Ziua Naţională pentru Adopţie. Mesajul DGASPC Constanța „Sunt copii extraordinari, de care suntem mândri – darnici care, din puținul lor, oferă mereu altora aflați în nevoie“

  • Astăzi celebrăm Ziua Naţională pentru Adopţie.

  • Directorul general al DGASPC Constanța, Petre Dinică, a transmis un mesaj cu prilejul acestei zile speciale.

  • Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie în 2018, 1.280 copii au fost adoptaţi în anul 2017.

 
Ziua Naţională pentru Adopţie este marcată, în fiecare an, la 2 iunie, fiind instituită prin Legea nr. 21/2014.
 
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este responsabilă de protecţia copiilor care nu pot fi îngrijiţi în propriile familii şi, astfel, beneficiază de o măsură de protecţie specială.
 
Nu toţi copiii sunt adoptabili, chiar dacă în sistemul de protecţie a copilului există  mulţi copii în grija asistenţilor maternali sau în centre rezidenţiale.
 
De cele mai multe ori, lipsa resurselor materiale şi financiare îi determină pe părinţii biologici să apeleze la aceste servicii suport oferite de direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului, dar mulţi dintre copiii aflaţi în sistemul de protecţie menţin legături cu familia lor.
 
Directorul general al  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanța, Petre Dinică, a transmis un mesaj cu prilejul acestei zile speciale:
 
„Astăzi este o zi specială dedicată exclusiv celor care sunt rațiunea noastră, motivul pentru care luptăm și nu ne lăsăm învinși de greutați. Este ziua celor care ne fac mai buni, mai răbdători, mai înțelegători si mult mai fericiți. Copiii sunt întotdeauna atât de ușor de iubit datorită inocenței lor și a bucuriei din lumea lor plină de lumina. Dragi copii, vă doresc să creșteți mari și frumosi, să va realizați visele și să-i bucurați pe părinții voștri. DGASPC Constanța este, cu siguranță, cel mai bogat părinte pentru ca are în grija peste 1.100 de copii“.
 

Copii cu rezultate bune la învățătură, copii talentați

 
Directorul DGASPC Constanța a continuat, precizând că „deși mulți dintre ei au trecut de mult de aceasta etapă a vieții, fiind acum la a doua sau la treia  tinerețe, nu putem să nu ii sărbătorim și pe ei, căci sufletul lor a rămas unul de copil“.
 
„La mulți ani tuturor copiilor noștri, atât celor care se află alături de părinți, în familiile lor, cât și celor pe care, temporar, îi avem în grijă“, le-a urat Petre Dinică.
 
„Sunt copii extraordinari, de care suntem mândri: copii cu rezultate bune la învățătură, copii campioni la dans, cântăreți, copii darnici care, din puținul lor, oferă mereu altora aflați în nevoie, copii talentați la diverse sporturi, copii care pictează, mici actori, copii care ne bucură zi de zi“, a transmis Directorul general al  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanța.
 
Proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost iniţiat în aprilie 2013, de către 11 parlamentari din întreg spectrul politic.
 
Deputatul Gabriel Andronache, unul dintre iniţiatorii propunerii legislative, a declarat, la 2 aprilie 2013, pentru AGERPRES, că: „după o discuţie avută cu colegii de la Oficiul Român pentru Adopţii, am căzut de acord cu aceştia să iniţiem un proiect de lege prin care să declarăm ziua de 2 iunie ca Ziua Naţională pentru Adopţie, urmărind prin aceasta promovarea adopţiei naţionale ca o alternativă necesară şi eficientă pentru reducerea numărului de copii instituţionalizaţi“.
 
 Propunerea legislativă a fost adoptată de Plenul Senatului la 29 octombrie 2013, şi de Camera Deputaţilor, for decizional, la 11 februarie 2014.

Ce prevede legislația

 
Legea nr. 21/2014 privind instituirea Zilei Naţionale pentru Adopţie prevede ca autorităţile şi instituţiile publice, organismele neguvernamentale, reprezentanţele diplomatice ale României, precum şi alte instituţii româneşti din străinătate să organizeze programe şi manifestări de promovare a adopţiei dedicate acestei zile, activităţile urmând a fi coordonate de către Oficiul Român pentru Adopţii. Totodată, se acordă posibilitatea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi celei de Televiziune (SRTv), în calitate de servicii publice, să includă în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 11 din anul 2014, a fost desfiinţat Oficiul Român pentru Adopţii şi s-a înfiinţat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, care i-a preluat atribuţiile.

Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) şi publicate în iunie 2018, un număr de 1.280 copii au fost adoptaţi în anul 2017, din care 1.251 conform procedurii adopţiei naţionale şi 29 conform celei internaţionale. Cei mai mulţi copii adoptaţi naţional aveau vârsta cuprinsă între 0 şi 6 ani, doar opt dintre ei având vârsta între 14 şi 17.
 
Dintre copiii adoptaţi conform procedurii internaţionale, 19 aveau vârsta între 0 şi 6 ani. La 31 decembrie 2017 erau adoptabili (conform unor sentinţe definitive) 3.257 de copii (1.447 fete şi 1.810 băieţi), din care 2.362 incluşi în profilul copiilor greu adoptabili. Cei mai mulţi, respectiv 1.705 copii, aveau vârsta cuprinsă între 7 şi 13 ani. În ceea ce priveşte numărul familiilor adoptatoare atestate pentru adopţie, acesta era de 2.652 pentru adopţie naţională şi 41 pentru adopţia internaţională.
 
Citește și:

Modificări în structura Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Ce se întâmplă cu adopţiile (document)


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Gest nobil la Adăpostul public de animale abandonate Constanța Doi căței și-au găsit familia mult dorită. Care sunt obligațiile legale în cazul preluării unui câine

28 Sep 2022 365

Evenimentele zilei Ziua Internaţională a Pisicii. Câte pisici au fost sterilizate anul trecut la Constanța

08 Aug 2022 721

Adoptă un cățel! Ce trebuie să știe constănțenii iubitori de animale. Condiții pentru adopție

12 Jul 2022 566

Ciufi își caută familie! Persoanele interesate pot veni la adăpostul din Constanța (FOTO)

14 Jun 2022 1000

O tânără din Constanța își caută mama biologică. "Mă simt singură și a nimănui. Mama mă așteaptă să o găsesc"

05 Jun 2022 1637

Apel la iubitorii de animale să adopte câini din adăpostul public de animale abandonate din Constanța. "Fiecare suflet merită să aibă un cămin”

23 May 2022 902

Constanța. Peste 230 de căței așteaptă să fie adoptați

18 May 2022 724

Ce trebuie să știi dacă vrei să adopți unul din cei 238 de căței din Adăpostul pentru animale abandonate din Constanța

11 May 2022 603

Ce pași sunt necesari pentru adoptarea unui cățel. 50 de pui își așteaptă stăpânul în adăpostul de animale din Constanța

03 May 2022 808

Jandarmeria Română oferă un cal pentru adopție. De ce i se spune "Șarlatan"

27 Apr 2022 967

Adoptă în mod responsabil un cățel! Modificări în programul Adăpostului public de animale abandonate Constanța

21 Apr 2022 813

Constanța. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care doresc să adopte un animal

13 Apr 2022 878

Avantajele adopției unui animal de companie adult. Unde se află adăpostul public pentru animale abandonate din Constanța

11 Apr 2022 764

Constanța. Aproape 200 de câini așteaptă să fie adoptați

04 Apr 2022 755

Apel tulburător al unui tânăr de 27 de ani adoptat în străinătate, care își caută familia în Constanța. "Îmi doresc foarte mult să-mi găsesc mama, frații și toate rudele apropiate"

29 Mar 2022 2284