Fântânile arteziene ale Constanţei Unele, adevărate bijuterii arhitecturale, altele, ciobite şi murdare (galerie foto)

Fântânile arteziene reprezintă pentru constănţeni puncte de reper. Aici, tinerii se întâlnesc în serile călduroase de vară, copiii se joacă, iar vârstnicii se relaxează. „Fântânile mele pot sugera orice. Depinde de cel care le priveşte. Eu nu fac altceva decât să-l predispun la visare, să-i solicit imaginaţia, capacitatea care există în noi, în fiecare, de a construi metafore, cu ajutorul acestui vehicul - sculpturile mele“, spunea sculptorului Constantin Lucaci, cel care a proiectat fântâna din Parcul de la Gară. În Constanţa, există mai multe fântâni arteziene, pe care le vom prezenta în acest articol.

Fântâna arteziană cinetică, realizată de sculptorul Constantin Lucaci


În mijlocul parcului de la Gară, inaugurat în anul 1973, a fost construită o fântână arteziană cinetică, realizată din inox, după planurile sculptorului Constantin Lucaci, în 1974. De-a lungul timpului, acest monument istoric a început să-şi piardă din strălucire, drept pentru care, în anul 2008, Primăria municipiului Constanţa a demarat proiecte de reparaţii capitale, fântâna fiind pusă în funcţiune din punct de vedere tehnic. Artistul Constantin Lucaci a imaginat pentru oraşele româneşti centre artistice citadine. Toate fântânile maestrului au presupus investiţii importante şi cunoştinţe tehnice solide. Oţelul inoxidabil, muzicalitatea apei în cădere, lumina, fiecare faţă a sculpturii monumentale, odată pusă în mişcare, se metamorfozează în fântână, devine oglindă, o oglindă care absoarbe spaţiul şi-l deformează după legile fizicii, pentru a le reda frumosului, imaginaţiei.

În stare de ruinare


Fântâna arteziană de lângă statuia Lupoaicei a fost construită în perioada 2004 - 2008. Atât statuia, cât şi fântâna reprezintă latinitatea, dar şi intrarea în zona arheologică a Constanţei.

Şi lângă Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa există o fântână arteziană, care nu funcţionează de ceva timp. Mai mult, în apă plutesc gunoaie, iar pereţii bazinului sunt deterioraţi de trecerea timpului. În aceeaşi stare se află şi fântâna de la Dacia. Aici, din cauza faptului că apa nu circulă, fundul bazinului s-a umplut de alge, transformându-se, încet, în mlaştină. Şi ţâşnitoarele sunt ruginite şi nefuncţionale.

Constănţenii care obişnuiesc să se odihnească în parcul de la Far se bucură de răcoarea fântânii arteziene sub formă de cruce. Parcul din această zonă a oraşului este renumit şi datorită prezenţei farului, care funcţionează din 1960. Lumina albă emisă de acesta este vizibilă până la o distanţă de 24 de mile marine faţă de ţărm. Înălţimea luminii este de 87 metri, iar cea a construcţiei, de 58 de metri. Este replica farului construit de către genovezi în jurul anului 1300, care avea o înălţime a luminii de zece ori mai mică.

Celelalte fântâni sunt construite în zone publice, parcuri, ca de exemplu cel din faţa Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, parcul din Tomis II, parcul Primăriei, parcul de la ICIL sau de la intersecţiile semaforizate, Dacia, Miga sau din dreptul Hotelului Oxford - fântâna Păpădie. În momentul de faţă, toate fântânile se află în grija SC Confort Urban SRL, printr-o hotărâre de Consiliu Local din anul 2007, fondurile pentru reparaţii, exploatare, întreţinere şi revizie tehnică provenind de la bugetul local.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

mihaela voitinovici

30 Aug, 2016 15:30

Faceti o plimbare scurta in parcul -sau ce a mai ramas din parcul Tabacariei, si apoi votati!

Articole asemanatoare

Mai multe evenimente organizate astăzi în municipiul Constanța! Unde pot petrece constănțenii și turiștii

20 Apr 2024 370

Raportul informării și consultării publicului Pro și contra edificării unei clinici medicale în municipiul Constanța, investiția Cardiozone Med! (DOCUMENTE)

19 Apr 2024 726

Avarie RAJA în Constanţa. Ce zonă a municipiului este afectată?

19 Apr 2024 512

O nouă firmă de servicii anexe transportului pe apă își începe activitatea în Constanța

19 Apr 2024 403

Procesul s-a terminat! Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis

19 Apr 2024 457

Controale ale polițiștilor în municipiul Constanța. Amenzi de 35.000 de lei

19 Apr 2024 318

În centrul Constanței Nu avem iluminat public noaptea, dar avem ziua (FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 373

Termoficare Constanța Revine apa caldă în municipiu!

19 Apr 2024 679

Firma, obligată de Municipalitate să elaboreze un PUZ Karelly Wash SRL vrea să construiască două blocuri în municipiul Constanța

18 Apr 2024 546

Ziua Forțelor Terestre la VIVO! Mall Constanța! Militarii vor organiza o expoziţie de tehnică de luptă

18 Apr 2024 533

Licitații publice Primăria Constanța achiziționează lucrări de reabilitare enegetică pentru două blocuri din zona Badea Cârţan

18 Apr 2024 339

Scenariu rupt din SF Pasajul rutier de la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu va avea 5 deschideri (DOCUMENT)

18 Apr 2024 4475

Imobiliare Constanța Mation SRL a obținut un certificat de urbanism de la municipalitate

18 Apr 2024 335

Constanța Miercuri a fost cel mai cald din țară! Temperaturile au scăzut și cu 20 de grade Celsius

18 Apr 2024 342

Firmă nouă pe strada Avram Iancu din Constanța! Iată cu ce se ocupă

18 Apr 2024 438