Geamia Hunchiar va fi restaurată. Primăria Constanța a eliberat autorizația de construire

  • Geamia Hunchiar va fi restaurată și reabilitată
  • Muftiatul Cultului Musulman a obținut autorizația de construire de la primărie
  • Simbolul Constanței va fi așadar consolidat
 
Muftiatul Cultului Musulman urmează să restaureze și să pună în valoare Geamia Hunchiar. Primăria Constanța a eliberat autorizația de construire necesară investiției.
 
Astfel, prin AC nr. 142 din data de 4 februarie 2021, Muftiatul Cultului Musulman dorește să consolideze, restaureze și să pună în valoare Geamia Hunchiar, prin extindere, reabilitare și recompartimentare și schimbare funcțiue C3-Clădire Administrativă. Valabilitatea documentului este de 12 luni.
 
Amintim că pe data de 19 noiembrie 2019, Primăria Constanța e emis certificatul de urbanism nr. 4261 care prevede „Consolidare și restaurare și punerea în valoare a monumentului istoric "Geamia Hunchiar", situată pe bulevardul Tomis. Geamia „Hunchiar“ este monument istoric datat din 1862, inclus în Situl arheologic „Orașul antic Tomis”.
 
Reamintim că Muftiatul Cultului Musulman a solicitat de la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Consolidare, restaurare și punere în valoare geamia Hunchiar, extindere, reabilitare, recompartimentare și schimbare funcțiune în sală de mese anexa C3 - clădire administrativă”, propus a fi realizat în municipiul Constanța, bulevardul Tomis, nr.41. Ulterior, ca urmare a consultărilor desfășurate în cadrul ședinței Comisiei de analiză tehnică din data de 21.05.2019, Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a decis că proiectul nu se supune evaluării impactului asupra mediului.
 
Proiectul propus constă în consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a geamiei ce reprezintă un monument istoric de importanță națională, precum și pentru extinderea, reabilitarea, recompartimentarea și schimbarea funcțiunii în sala de mese a anexei. Suprafața totală a terenului aferent monumentului istoric este de 1.094 mp, iar suprafața construită de 472,59 mp.

Terenul are ca vecinătăți: la nord-vest -bulevardul Tomis NC228603, la nord-est - NC229235, la sud-est - strada Doinei NC242279; la sud-vest - NC201931 și NC 213315. Amprenta la sol a geamiei este de circa 192 mp, iar regimul de înălțime - parter înalt cu supantă parțială, la care se adaugă minaretul cu o înălțime de 22 m la vârful alem-ului (înălțimea maximă). Corpul geamiei are înălțimea la coamă maxim 11 m, iar la streașină - 8,30 m. Anexa se desfășoară pe parter, are înălțimea la coamă de 4,3m, iar la streașină de 2,75 m.

Geamia și anexa acesteia sunt racordate la rețeaua de energie electrică, apă, canalizare și energie termică. Prin proiect se renunță la racordul la energie termică și la radiatoarele existente din geamia Hunchiar. În locul acestui sistem de încălzire se propune un sistem de încălzire prin pardoseala combinat cu ventilo-convectoare încastrate în pardoseală, sistem adecvat calității de monument istoric a geamiei. Pentru asigurarea agentului termic se propune montarea unei centrale termice murale în anexa clădirii și branșarea acesteia la rețeaua de gaze naturale existentă în zonă. Racordurile la apă, canalizare și electricitate se vor păstra.

Organizarea de șantier pentru lucrările solicitate se va asigura în incintă, fără a afecta proprietățile vecine și rețelele edilitare existente. Organizarea de șantier și managementul lucrărilor au în vedere afectarea suprafeței de teren numai în limitele arealului construit. Respectarea normelor de întreținere și reglare a parametrilor tehnici de funcționare a echipamentelor utilizate limitează impactul acestora asupra mediului. Se va asigura depozitarea materialelor, utilajelor și a echipamentelor in condițiile impuse de furnizori, luându-se măsuri de pază și protecție a acestora.

 

Simboul Constanței – istoric și povești incredibile

 
Simbol al Constanței vechi, Geamia „Hunchiar“ a fost finalizată în anul 1869, în timpul sultanului Abdul-Aziz, motiv pentru care se mai numește și Aziziye, după numele ctitorului său. De altfel, la intrarea în geamie, în partea stângă, încadrată într-un medalion oval din marmură albă, se află monograma venerabilului ctitor Abdul-Aziz, așa-numita tughra, „semnătură“ care se afla atât pe documentele oficiale, cât și pe clădirile sau fântânile construite de sultani. În limba turcă, „hunkiar“ înseamnă „stăpân“ sau „guvernator“. Deși este înalt doar de 24 de metri, minaretul Geamiei „Hunchiar“ domină vecinătățile și impune respect, deși corpul geamiei este simplu, construit în stilul arhitecturii otomane, cu învelitoare din olane, în patru ape. Edificiul este realizat ținând cont de forma tradițională a cubului (Kaaba), spre care tinde orice lăcaș de cult musulman. Piatra din care a fost realizat lăcașul de cult, cioplită de meșteri pietrari turci, provine din fosta poartă de acces în cetatea otomană, ale cărei ziduri au fost distruse în anul 1828. Însă și aceste ziduri au fost construite cu pietre încărcate de istorie care au făcut parte din vestigiile greci și romane ale vechii cetăți Tomis. Sala de rugăciune este acoperită de un covor donat în 2001 de președintele Turciei de la acea vreme, Ahmet Necdet Sezer. Încercările vremurilor Geamia „Hunchiar“, ridicată la un an de la înălțarea celei mai vechi biserici ortodoxe din Constanța, Biserica Greacă „Metamorphosis“, a avut momente de glorie, dar a trecut și prin perioade grele, care i-au pus sub semnul întrebării existența.

Astfel, în perioada interbelică, frumosul monument istoric a fost la un pas de a fi demolat. A fost nevoie însă de intervenția savantului Nicolae Iorga pentru a împiedica acest lucru, acesta respingând argumentul că șubrezenia minaretului ar fi un pericol pentru trecătorii din zonă. Prin momente grele a trecut geamia și în cel de-al Doilea Război Mondial, în 1941, când a fost bombardată de aviația sovietică. Grav avariată, geamia a fost și atunci la un pas de a fi rasă complet de pe fața pământului. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar lăcașul de cult a ținut piept timpurilor vitrege care au urmat. Restaurată după 1990, Geamia „Hunchiar“ a mai parcurs perioade tulburi, fiind sufocată de construcțiile din zonă. Pe Lista Monumentelor Istorice din județul Constanța, Geamia „Hunchiar“ se află la poziția 554, având codul CT-II-m-A-02851.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Credincioșii musulmani sărbătoresc, timp de trei zile, Ramazan Bayram

10 Apr 2024 3318

#citeșteDobrogea Postul de Ramadan al elevilor Seminarului Musulman din Medgidia în 1942

09 Apr 2024 1140

Cu ocazia Lunii Ramazan a comunității musulmane Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, în vizită în satul Tătaru, județul Constanța

08 Apr 2024 816

Comunitatea musulmană a comunei Cumpăna a participat la tradiționala Cină de Iftar – Masa Prieteniei

08 Apr 2024 583

Elevii din Constanța au participat la Olimpiada de Religie- cult musulman în limba turcă, etapa județeană

16 Mar 2024 860

Mesajul Șefului Cultului Musulman din România, Muftiul Muurat Iusuf, transmis cu ocazia Cinei Tradiționale de Iftar

13 Mar 2024 633

Muftiatul Cultului Musulman din România, mesaj de 8 Martie

08 Mar 2024 464

#citeșteDobrogea Anul 1937 în cadrul Seminarului Musulman din Medgidia

05 Mar 2024 3681

Muftiatul Cultului Musulman a obținut documentul de la Primăria Constanța pentru restaurarea și punerea în valoare a Moscheii Regele Carol I

05 Mar 2024 666

Vizita la Primăria Constanța a delegației TIKA. Ce s-a discutat

01 Mar 2024 541

Credincioșii musulmani sărbătoresc în această seară „Berat Kandili”

24 Feb 2024 1008

Muftiatul Cultului Musulman din Constanța, certificat de urbanism pentru edificare lăcaș de cult și sediu administrativ

22 Feb 2024 747

Miraç Kandili, sărbătoare religioasă pentru credincioșii musulmani

07 Feb 2024 679

Sărbătoare mare pentru credincioșii musulmani. Astăzi se celebrează Regaip Kandili (Noaptea de Regaip)

11 Jan 2024 2523

#citeșteDobrogea Seminarul musulman din Medgidia, focar al răspândirii culturii și religiei islamice

09 Jan 2024 2485