George Drăgan, președintele Asociației Tomis Antidrog Constanța, despre depresia la adolescenți și consumul de droguri

Preșdintele Asociației Tomis Antidrog Constanța, George Drăgan, spune că depresia este un factor de risc major pentru consumul de substanțe, iar persoanele care se confruntă cu depresia sunt mai vulnerabile la consumul de alcool sau droguri.

„În ultimele 3 luni în Județul Constanța asistăm la o serie de tragedii, în special tineri, care se sinucid, dar și accidente rutiere grave având la baza consumul de droguri motivate de depresie! Lipsa programelor de prevenție în școli, licee și chiar universități, transformarea orelor de dirigenție în ore suplimentare de matematică sau română, deficiența de personal în rândul psihologilor școlari fac ca tinerii  să-și piardă echilibrul psihic.  Institutiile statului sunt depășite de această situație, cu toate că ne sunt prezentate statistici «îmbucurătoare» sau mari campanii de «distributie de flayere»’, prin care evident se încearcă să se ascundă de fapt una dintre cele mai îngrijoratoare fenomene care pun stăpânire pe viața adolescenților și anume drogurile fie ca sunt «ușoare» sau «de mare risc» de cele mai multe ori consecintele sunt aceleași. Se spune uneori despre persoanele care ajung să consume droguri că «au ceva pe suflet». Adesea, această expresie este identificată de psihologi ca referindu-se la depresie. Chiar dacă în perioada adolescenței este normal să apară stări emoționale de tristețe, furie, confuzie sau izolare, depresia reprezintă o stare mai gravă care trebuie identificată și tratată. Dacă aceasta s-a instalat, ea nu va trece pur și simplu de la sine. Depresia este un factor de risc major pentru consumul de substanțe. Persoanele care se confruntă cu depresia sunt mai vulnerabile la consumul de alcool sau droguri deoarece acestea oferă o evadare din realitate, o distanțare față de durerile sufletești. Din nefericire, alcoolul și drogurile nu rezolvă, ci înrăutățesc simptomele depresiei și persoana va consuma tot mai mult pentru a încerca să se simtă mai bine. Astfel, se creează un cerc vicios devastator în care depresia se adâncește, iar consumul devine din ce în ce mai frecvent tocmai pentru a masca această stare’’, a declarat Dragan George, președinte Asociației  Tomis Antidrog Constanța.
 
Depresia la adolescenți poate avea nenumărate cauze, printre care cele mai cunoscute sunt:

Depresia uşoară

Nu există semne exterioare (adolescenții nu „arată” deprimaţi la fel ca adulţii). Nu îşi pot menţine atenția și concentrarea decât un timp scurt, mintea fiindu-le frecvent purtată spre altceva și sunt distraşi uşor de la sarcini intelectuale. Visarea cu ochii deschiși. Scăderea treptată a notelor de la şcoală.  Perioade prelungite de plictisealăDepresia moderată. Se adaugă simptome somatice: dureri de cap, în josul pieptului, de stomac. Vorbesc adesea despre crize sau situații morbide.

Depresia severă

Se adaugă comportamentul dezagreabil şi ostil: băieţii sparg, trântesc obiecte, fură, mint, sunt agresivi, conduc cu viteză, iar fetele caută apropiere fizică, putând ajunge la promiscuitate sexuală. Apare izolarea de prieteni și înstrăinarea – devin singuratici şi se pot asocia cu anturaje nepotrivite care consumă droguri. Se pot adăuga semnele clasice ale depresiei de la adulţi: neajutorare, deznădejde, melancolie, disperare şi tulburări de somn, de alimentaţie, lipsă de energie şi dificultate de a-şi controla mânia. Adolecenţii sunt inconştienţi cu privire la starea lor şi simt că dacă fac ceva incitant li se atenuează durerea mentală şi emoţională 

Ce putem face?

În cazul unei depresii este deosebit de important să nu așteptăm să treacă de la sine. Depresia este o tulburare cronică, care recidivează dacă nu investigăm în amănunt ce o cauzează, ce o întreține și dacă nu încercăm să soluționăm aceste aspecte. Seamănă într-un fel cu buruienile. Degeaba rupem buruienile care cresc între flori (în cazul de față simptomele depresiei), dacă nu smulgem rădăcina lor și dacă nu avem grijă la întreținerea regulată a pământului (dacă nu rezolvăm cauzele și originea depresiei). Psihologii și alți specialiști pot ajuta mult la acest tratament.
 

Sursa foto: Asociația Tomis Antidrog Constanța
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Plecare importantă din echipa președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu!

22 Jul 2021 1917

Un liberal constănțean renunță la mandatul de consilier județean. A ales statutul de funcționar public

09 Oct 2020 7589

Asociația Tomis Antidrog Constanța, despre bullying „După numărul de cazuri înregistrate a devenit un fenomen, iar numărul victimelor crește în fiecare an“

13 Sep 2019 1733

Zeci de activități, concursuri și proiecte Asociația Tomis Antidrog Constanța, șapte ani de activitate

12 Jun 2019 1634

Tinerii constanteni s-au inscris in UNPR

27 Mar 2015 1429

Un încarcerat va publica în ziarul „Vicii“ Deţinuţii de la Poarta Albă au marcat în poarta Farului (galerie foto)

15 Aug 2014 3070

Campanie împotriva violenţei şi a drogurilor la Constanţa

02 Aug 2014 2491

Anunţuri 11 august 2011

11 Aug 2011 1090