Hagi nu are dreptul sa difuzeze muzica in hotelul propriu

Sanctiunile pentru Legea dreptului de autor si drepturi conexe au crescut

La sfarsitul lunii iunie, Legislativul a aprobat Legea 285/2004 privind modificarea si completarea Legii 8/1996 a Dreptului de Autor si Drepturile Conexe prin care Inspectoratul General in Comunicatie si Tehnologia Informatiei este abilitat sa constate o serie de infractiuni in conditiile prevazute de articolul 214 din Codul de Procedura Penala. Prin acest act normativ IGCTI, institutie aflata in subordinea MTCI, a primit atributii de control in ceea ce priveste combaterea pirateriei informatice, prevazute in noua lege privind dreptul de autor si drepturilor conexe. IGCTI are cinci directii teritoriale, fara personalitate juridica, localizate in orasele Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara si Galati, avand arondate fiecare un numar de judete pe raza carora isi exercita atributiile ce le revin.

Sanctiuni mai mari

Lucrurile au fost reglementate si in domeniul autorizarii agentilor economici care difuzeaza opere muzicale in unitatile proprii. Sanctiunile nou stabilite sunt comune si pirateriei si inexistenta autorizarilor solicitate prin lege. Inchirierea de marfuri sau dispozitive pirat de control al accesului, precum si oferirea spre vanzare sau inchiriere a acestora prin anunturi publice sau mijloace electronice de comunicare se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda intre 50 si 300 de milioane de lei. Aceeasi pedeapsa este prevazuta pentru persoana care produce, importa, distribuie sau inchiriaza, sau chiar ofera prin orice mod spre vanzare sau inchiriere, ori detine in vederea comercializarii dispozitive sau componente care permit neutralizarea masurilor tehnice de protectie, inclusiv in mediul digital. Infractiune este considerata si operatiunea realizata in cunostinta de cauza si fara a avea consimtamantul titularilor de drepturi de inlaturare de pe opere sau alte produse protejate a informatiilor sub forma electronica, privind regimul drepturilor de autor sau al drepturilor conexe. Cea mai aspra masura sanctionatoare este punerea la dispozitia publicului fara consimtamantul titularilor de drepturi, a produselor purtatoare de drepturi de autor, de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date. Pentru comiterea acestei infractiuni sunt prevazute pedepse cuprinse intre unu si patru ani, sau amenda intre 25 si 400 de milioane de lei.

Agenti economici certati cu legea

Potrivit HG 769/30.09.1999 reactualizata, comunicarea publica a muzicii se poate face numai dupa obtinerea unei autorizatii neexclusive din partea detinatorilor de drepturi de autor sau a reprezentantilor acestora. Aceste autorizari se obtin in plan local de la Inspectoratul Interjudetean Constanta apartinand Asociatiei pentru Drepturi de Autor, sub tutela Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. "Legea prevede in mod clar continutul notiunii de comunicare publica a operelor muzicale in scop lucrativ sau ambiental in spatii publice, indiferent de modalitatea realizarii comunicarii direct de interpreti sau indirect, prin mijloace mecanice sau electroacustice", a declarat Stere Zarcu, inspector-sef. Actul normativ stipuleaza obligatia utilizatorilor de a obtine din partea organismelor de gestiune colectiva a drepturilor de autor de opere muzicale a autorizatiei pentru utilizarea acestora in spatiile comerciale, indiferent de natura lor. Costul unei asemenea autorizari tine de mai multe criterii: locul unde agentul economic isi desfasoara activitatea, suprafata unitatii, gradul de confort al acesteia etc. Autorizatia este valabila, pentru agentii economici care au activitate de-a lungul unui an calendaristic, pana in ultima zi a anului. Cei care au caracter sezonier, pot obtine o autorizare pe o perioada mai scurta, specificata de catre solicitant in cererea de autorizare. "In prezent am trimis notificari unora dintre agentii economici cu care noi avem probleme de mai mult timp. Acestea vor aduce la cunostinta administratorilor de astfel de firme implicatiile legale care survin prin neconformare la legislatia actuala", a afirmat Zarcu. Firmele aflate pe lista "nerespectuosilor" sunt: discoteca Millenium din Cogealac, pizzeria Dede din Ovidiu, discoteca din Ostrov, proprietatea lui Ionel Pana si hotel Cris din Costinesti. Nici statiunea Mamaia nu lipseste de pe lista institutiei, cele mai vechi probleme fiind cu Complexul Hotelier Caraiman si Hotel Iaki, proprietatea lui Gheorghe Hagi. Cel din urma nu a solicitat si implicit obtinut o astfel de autorizatie inca de la infiintare. Lipsa acestui act de la sediul agentilor economici care ofera servicii ambientale prin difuzarea operelor muzicale se sanctioneaza, dupa noile modificari de legislatie, cu sume cuprinse intre 50 si 300 de milioane de lei sau chiar cu inchisoare de la sase luni la trei ani. "Daca aceste notificari, nu vor avea nici un ecou in randul celor care nu inteleg sa se conformeze legii, ne rezervam dreptul de a sesiza organul de urmarire penala si instanta de judecata in vederea solutionarii litigiului", a concluzionat Stere Zarcu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEDin Agenda de lucru a MAE 28 martie 2024, vă semnalăm

28 Mar 2024 249

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, la deschiderea oficială a Misiunii economice și comerciale a Francofoniei în Europa Centrală și de Est

27 Mar 2024 372

Tone de bomboane contrafăcute, reținute de către inspectorii vamali de la Constanța Sud (FOTO)

25 Mar 2024 449

Acționarii societății Piscicola Tulcea SA au aprobat contractarea mai multor credite

24 Mar 2024 570

Aproape 250 de kilograme de pește fără documente de proveniență, descoperite de polițiști în Constanța și Medgidia (Galerie FOTO)

23 Mar 2024 716

Verificări ale Poliției la agenții economici din Constanța!

22 Mar 2024 439

La Tulcea A umplut coșul de cumpărături cu produse de pe raft și a vrut să plece fără să achite

22 Mar 2024 382

Grup Petrol Marin SA anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare pentru imobil amplasat în oraș Năvodari

21 Mar 2024 310

Grup Servicii Petroliere Shipyard, Grup Servicii Petroliere Catering, SPG Medical Emergencies și Gino Impex, vizate de cereri de insolvență!

17 Mar 2024 1156

APM Constanța Imobil de 9 etaje în Mamaia Nord! Documentația, depusă

15 Mar 2024 545

Declarații avere Constanța Averea și interesele lui Horia-Sorin Corceanu, șef formație în cadrul ABADL (DOCUMENTE)

15 Mar 2024 442

Licitații Constanța Iridex Group Salubrizare SRL, contract de aproape 900.000 de lei cu Primăria Mircea Vodă (DOCUMENT)

13 Mar 2024 614

Oportunități de afaceri în portul Constanța Intensificarea parteneriatelor comerciale între România și Austria

13 Mar 2024 558

Proiect aprobat de Senat Spațiile comerciale mai mari de 2.000 metri pătraţi ar putea fi obligate să dispună de centre de prim ajutor

11 Mar 2024 840

Patronii de la Burgheria au dat în judecată Consiliul Local Municipal Constanța și cer revocarea Regulamentului activităților comerciale și a serviciilor de piață!

06 Mar 2024 5670