Iată bisericile la care te poţi închina! Astăzi, lumea creştină îl celebrează pe Sfântul Ilie

Originar din cetatea Tesva, fiu al unui preot evreu, Sfântul Ilie este cunoscut datorită minunii legate de lipsa ploii. Cu 800 de ani înainte de Hristos, în Israel trăia regele Ahab, care se închina zeilor. Izabela, soţia sa, l-a adus în Israel pe Baal, zeul căruia i se închinau cananeeni. Ilie l-a avertizat pe Ahab de idolatria în care căzuse poporul şi, văzând împietrirea regelui, i-a dat sentinţa: „în aceşti ani nu va mai fi nici rouă, nici ploaie”. Între timp, Sfântul Ilie a stat la pârâul Cherit, unde a fost hrănit de corbi, apoi în casa unei văduve din Sarepta, unde a înmulţit făina, uleiul şi l-a înviat pe fiul gazdei. După trei ani, a mers la regele Ahab şi l-a îndemnat să-i adune pe preoţii idolilor Baal şi Astertei pe muntele Carmel. Aici, Ilie a dovedit poporului neputinţa zeilor şi atotputernicia lui Dumnezeu. Preoţii lui Baal nu au putut aduce jertfă idolului lor, pe când la rugăciunea lui Ilie, Dumnezeu a pogorât foc din cer şi a fost mistuit jertfelnicul. La porunca lui Ilie, preoţii lui Baal au fost ucişi şi a plouat. Dumnezeu i se descoperă lui Ilie pe muntele Horeb, „într-o adiere de vânt lin”, precedată de manifestări ale puterii dumnezeieşti: vârtej nimicitor, cutremur, foc. Înainte de sfârşitul misiunii sale profetice, Sfântul Ilie l-a lăsat urmaş pe Elisei şi s-a înălţat la cer într-un „car cu cai de foc”. În Noul Testament, Sfântul Ilie este prezent la Schimbarea la Faţă a Mântuitorului. Sfântul Ilie va veni la sfârşitul veacurilor, va propovădui credinţa şi va fi ucis de către Antihrist. Constănţenii se pot închina astăzi la Mănăstirea „Sfântul Ilie” din Histria, la Biserica „Sfântul Ilie” din Techirghiol şi la Biserica parohiala Sfântul Ilie din municipiul Constanţa, cartierul Viile Noi, strada Ion Ursu nr. 38.

Azi se culeg plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece

Sânt-Ilie este ziua de celebrare a zeului solar, considerată a fi mijlocul sezonului pastoral. Sânt-Ilie este o divinitate populară care a preluat numele şi data celebrării de la un sfânt creştin - Sfântul Prooroc Iile. În panteonul românesc, Sânt-Ilie este o divinitate a Soarelui şi a focului, identificată cu Helios din mitologia greacă şi cu Gebeleizis din mitologia geto-dacă. Ca divinitate solară şi meteorologică, Sânt-Ilie provoacă tunete, trăsnete, ploi torenţiale şi incendii, leagă şi dezleagă ploile, hotărăşte unde şi când să bată grindina. Ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, Sânt-Ilie este atestat prin numeroase tradiţii, mai ales în mediile păstoreşti.
În ajunul acestei zile, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi, goale, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă. Dacă în noaptea dinspre Sânt-Ilie visau cânepă verde, era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi, iar dacă visau cânepă uscată se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni. În dimineaţa acestei zile se culegeau plante de leac, în special busuiocul, care erau puse la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot acum se culegeau şi plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.

De Sânt-Ilie, românii îşi amintesc de sufletele morţilor

Femeile duceau în această zi busuioc la biserică pentru a fi sfinţit, după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc, iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice atunci când copiii lor făceau bube în gură. Nu era voie să se consume mere până la 20 iulie şi nici nu era voie ca aceste fructe să se bata unul de altul, pentru a nu bate grindina, obicei păstrat şi astăzi. În această zi, merele (fructele  Sânt-Ilie) se duc la biserică pentru a fi sfinţite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă. De Sânt-Ilie, românii îşi aminteau şi de sufletele morţilor, în special de sufletele copiilor morţi. Femeile chemau copii străini sub un măr, pe care îl scuturau ca să dea de pomană merele căzute. Astfel, se considera că morţii se veselesc. Dacă tună de Sânt-Ilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi.

Apicultorii recoltează mierea de albine, iar ciobanii coboară în sate

Apicultorii recoltează mierea de albine, operaţie numită „retezatul stupilor”. Recoltarea mierii se făcea numai de către bărbaţi curaţi trupeşte şi sufleteşte, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, ajutaţi de către un copil, femeile neavând voie să intre în stupină. Sânt-Ilie marchează miezul verii pastorale, dată când le era permis ciobanilor să coboare în sate pentru prima data după urcarea oilor la stână. Cu această ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soţiilor lor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multa migală. În vechime, se obişnuia ca în această zi să se organizeze întâlniri ale comunităţilor săteşti, se făceau târguri, iarmaroace şi bâlciuri, unele păstrate până în zilele noastre. În cadrul acestor manifestări, ce durau mai multe zile şi erau considerate a fi bune prilejuri de cunoaştere pentru tineri, atmosfera era însufleţită de muzică şi se făcea comerţ cu produse pastorale, instrumentar casnic, unelte şi produse agricole.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Calendarul ortodox pomenește un mare și important sfânt la data de 28 martie 2024

28 Mar 2024 368

Primăria Constanța „Steagul României a fluturat pe străzile din Fort Lauderdale!”

27 Mar 2024 417

Ce prăznuiesc astăzi creștinii ortodocși, în calendarul ortodox pe 26 martie 2024?

26 Mar 2024 652

Locuri de muncă Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” angajează. Detalii

25 Mar 2024 778

Muzeul de Artă Populară Constanța Tradiții de „Buna vestire” - „Ziua cucului”

25 Mar 2024 411

Calendar ortodox Ce prăznuiește biserica în ziua de 22 martie 2024?

22 Mar 2024 623

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1379

Ce sărbătoare este astăzi în calendarul ortodox, 19 martie 2024

19 Mar 2024 2391

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 18 martie 2024?

18 Mar 2024 803

Calendar ortodox, 16 martie 2024. Pomenirea sfântului mucenic Sabin egipteanul

16 Mar 2024 753

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei”, Constanța, scoate la concurs un post vacant. Iată ce trebuie să faci

11 Mar 2024 1014

Biserica Ortodoxă Română Preoţii, obligaţi să păstreze neutralitatea în campaniile electorale. Cum își vor exprima opţiunile politice?

10 Mar 2024 571

Calendar ortodox, 7 martie 2024. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

07 Mar 2024 1099

Concurs de angajare la Spitalul Clinic Județean de Urgența „Sfântul Apostol Andrei” Constanța. Cine poate participa

05 Mar 2024 1406

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei”, Constanţa angajează. Ce post este scos la concurs

05 Mar 2024 844