Imobile demolate, bani economisiti de stat!?

1220452369.jpg

Directorul Directiei Tehnic Achizitii din cadrul Primariei Constanta, Ion Marica, sustine ca banii de la minister ajung tardiv si nu pot fi cheltuiti

Potrivit ministrului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, cladirile cu risc seismic ridicat, pentru care nu incep lucrarile de reconsolidare, ar putea fi demolate. Numai ca demersul vine in conditiile in care banii de la stat se dau pe ultima suta de metri, astfel incat autoritatile locale sa nu mai aiba timp sa-i cheltuiasca. "Pregatim o Ordonanta de Urgenta prin care ne propunem sa luam masuri pentru reconsolidarea cladirilor cu risc seismic ridicat. Daca ele nu vor fi reconsolidate, Ordonanta de Urgenta ar putea prevedea demolarea", a precizat, de curand, ministrul. In programul de actiuni pe anul in curs, ministerul de resort a inclus la finantare doar 69 de imobile multietajate, aflate in diverse faze de executie/proiectare a lucrarilor de consolidare, majoritatea fiind in Capitala. Proprietarii care se inscriu in programul de consolidare a cladirilor beneficiaza de expertizarea imobilelor si proiectarea lucrarilor de consolidare pe banii statului. De fapt, pentru familiile care au venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie, fondurile necesare lucrarilor de consolidare sunt asigurate din bugetul de stat, iar cele care realizeaza venituri mai mari achita costurile aferente in rate lunare egale, dar fara dobanda, in cel mult 25 de ani, sume ce se vor constitui intr-un depozit special, la dispozitia consiliilor locale, pentru finantarea, in continuare, a actiunilor de consolidare.

Peste 50 de cladiri in Constanta

Pe plan local, Primaria Constanta a facut o inventariere a cladirilor care sunt in pericol de a se prabusi inca din 2006. La vremea respectiva fusesera identificate 53 de imobile cu risc seismic de gradele I, II si III. Directorul Directiei Tehnic Achizitii din cadrul Primariei Constanta, Ion Marica, a mentionat ca inventarierea imobilelor de acest gen exista, unele dintre ele au fost consolidate, iar altele au fost chiar demolate. El sustine ca, pana la ora actuala, au fost consolidate cateva scoli si un dispensar, pentru alte trei cladiri s-au facut expertizele, iar in cazul unui imobil, de pe strada Callatis nr.5, s-a dispus demolarea lui. "Multe cladiri cu risc seismic ridicat sunt proprietati private si, pentru ca nu s-a putut interveni, s-a recurs la imprejmuirea zonelor respective pentru a preveni producerea unor evenimente nedorite", a adaugat Ion Marica. Interesant este insa un alt aspect semnalat de directorul Directiei Tehnic Achizitii. Acesta a declarat ca pentru sase imobile s-a realizat proiectul de consolidare, insa nu au fost fonduri pentru efectuarea lucrarilor. "Banii de la minister ne-au fost trimisi la sfarsitul anului trecut, ca sa nu avem timp sa-i cheltuim. Expertizele nefiind finalizate, nu le puteam plati si am fost nevoiti sa alocam bani din bugetul local", a precizat Ion Marica. Avand in vedere cele semnalate anterior, ordonanta de urgenta gandita de cei din MDLPL va conduce la "economisirea" unor fonduri de la bugetul de stat prin demolarea imobilelor neconsolidate, desi s-a omis sa se specifice cine va plati lucrarile de demolare.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU {/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Horoscop pentru miercuri, 24 aprilie 2024. Iată ce le este rezervat astăzi zodiilor

24 Apr 2024 506

Năvodari Oficial de la IPJ, în legătură cu evenimentul rutier în care a fost implicat un copil de 8 ani

23 Apr 2024 543

Fotoreportaj De la fostul Peco Mol la spațiu verde pe bulevardul I.C. Brătianu din Constanța. Stadiul lucrărilor (FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 2717

Foști șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă

18 Apr 2024 755

Dacor Plast SRL execută lucrări de reparații curente la o unitate militară din Constanța. Ce valoare are contractul (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 466

Aplicația Whatsapp se modifică! Vezi ce schimbări se fac

17 Apr 2024 714

Primăria Constanța în proces cu OMV Petrom Marketing SRL pentru readucerea unui teren în proprietate (DOCUMENT)

05 Apr 2024 746

Atenție sporită când mergeți cu taxiul! Avertizările polițiștilor locali din Constanța

03 Apr 2024 645

Muzeul de Artă Populară Constanța Tradiții de „Buna vestire” - „Ziua cucului”

25 Mar 2024 491

Horoscop pentru vineri, 22 martie 2024. Iată ce le este rezervat zodiilor astăzi

22 Mar 2024 790

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea a doua – ziua 10 20 martie 2024 Energia Echinocțiului se simte din plin

20 Mar 2024 537

Horoscop pentru miercuri, 20 martie 2024. Sănătatea este vulnerabilă pentru una dintre zodii

20 Mar 2024 794

Incendiu la o hală a aeroportului din Craiova!

18 Mar 2024 449

Accident cu doi morți aproape de Mangalia, în 2018! Sentință definitivă la Curtea de Apel Constanța

15 Mar 2024 1016

Horoscop pentru marți, 12 martie 2024. Pot apărea surprize dinspre segmentul financiar

12 Mar 2024 694