În 2002 erau peste 4.000 de maidanezi. Azi mai sunt 250 A început recensământul câinilor la Cernavodă

Chiar dacă deţine controlul asupra numărului de câini comunitari, Administraţia Publică Cernavodă nu a rămas indiferentă în faţa tragediei de la Bucureşti, în urma căruia un băieţel de 4 ani şi-a pierdut viaţa în colţii animalelor străzii. Aşadar, începând din această săptămână, Primăria a demarat o amplă campanile de recenzare a câinilor cu stăpân din oraş. O echipă de funcţionari publici vizitează fiecare curte pentru a prelua date ale deţinătorilor şi ale animalelor adăpostite. În urma obţinerii datelor, conform prevederilor HCL 203/2012, câinii maidanezi (comunitari) vor fi sterilizaţi, pentru prevenirea creşterii populaţiei acestora.

De asemenea, vor fi aplicate amenzi cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei, acelor deţinători care se opun sterilizării şi pun din nou animalele în libertate pe străzile oraşului. „Scopul acţiunii este prevenire a fenomenului de înmulţire a câinilor comunitari, dar şi de atenţionare pentru cetăţenii oraşului. Locuitorii sunt adesea responsabili pentru creşterea populaţiei canine de pe străzi, prin adăpostirea animalelor şi eliberarea lor din nou pe stradă”, susţine primarul Gheorghe Hânsă. Colaborator în această acţiune este şi asociaţia Save the Dogs and Other Animals, cu care Primăria Cernavodă deţine un parteneriat din anul 2002, iniţiat de către edilul Gheorghe Hânsă.

Save the Dogs a construit două adăposturi

În anul 2002, existau peste 4.000 de câini pe străzile oraşului, iar în prezent numărul lor a scăzut la 250. Rezultatul acesta a fost posibil datorită eforturilor celor două instituţii de a steriliza fiecare animal şi ulterior printr-un amplu proces de adopţie. Asociaţia deţine în prezent două adăposturi în Cernavodă, în care sunt ocrotiţi 450 de câini comunitari, aceştia fiind periodic oferiţi spre adopţie cu ajutorul organizaţiilor partenere din România şi din Europa. Pentru a proteja sănătatea cetăţenilor, Primăria alocă organizaţiei, lunar 100 de lei, pentru fiecare câine, în vederea sterilizării şi a vaccinării acestora. Organizaţia Save the Doggs are o experienţă considerabilă în astfel de acţiuni, având în vedere colaborarea cu Franco Fratini, în urmă cu 10 ani, în urma căreia au fost alocaţi 50 de mii de euro, în Cernavodă, pentru vaccinarea antirabic a tuturor câinilor din oraş.

Puţine persoane agresate de animale

Primăria Cernavodă deţine controlul populaţiei canine de pe străzile oraşului, având în vedere procentul de 0,2% persoane agresate de animale/an. În continuare se iau măsuri pentru reducerea şi prevenirea înmulţirii acestora, însă este necesar şi sprijinul cetăţenilor, care sunt rugaţi să nu adăpostească animale comunitare nesterilizate. În acest mod poate fi protejată comunitatea, dar şi economisiţi bani publici. Reamintim că în anii precedenţi, fosta administraţie a apelat la eutanasierea a sute de câini comunitari, alertând astfel opinia publică şi sărăcind bugetul local cu peste 3 miliarde de lei vechi.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teren de aproximativ 4.000 mp scos la licitație de Primăria Cernavodă, județul Constanța

28 Mar 2024 345

Axiopolis Cernavodă Gemenii Alexandru și Bogdan Marica, atleți, medaliați din nou la Naționale (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Mar 2024 684

Licitația pentru atribuirea contractului care prevede amenajarea a trei străzi, anulată de Primăria Cernavodă (DOCUMENT)

25 Mar 2024 384

Încălcări grave ale legii în trafic, la Mircea Vodă, județul Constanța Motivele pentru care șoferului unei autoutilitare s-a ales cu dosar penal

24 Mar 2024 527

Liga a 3-a Gloria Băneasa și Axiopolis Cernavodă, înfrângeri în ultima etapă din sezonul regular. Urmează turneul play-out

24 Mar 2024 1428

Tribunalul Constanța, al 7-lea termen în dosarul lui Liviu Cristian Negoiță, primarul din Cernavodă!

23 Mar 2024 540

Cumpărări directe Constanța Primăria Cernavodă cumpără servicii de asistență socială pentru Direcția de Asistență Socială (DOCUMENT)

23 Mar 2024 442

Primăria Cernavodă, județul Constanța lansează licitație pentru modernizarea unui drum public (DOCUMENT)

22 Mar 2024 584

Cumpărări directe Constanța Green Prest Util SRL, servicii de tăiere și defrișare a vegetației la stadionul Trust Cernavodă (DOCUMENT)

21 Mar 2024 477

Klaus Iohannis „România are toate premisele pentru a deveni un lider regional în sectorul energiei nucleare, prin dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă“

21 Mar 2024 428

Un bărbat din Cernavodă, cooptat în firma Texline Goldvision SRL din județul Vaslui

21 Mar 2024 1676

CSM Constanța baschet Echipa Under-14, calificare la turneul semifinal B (GALERIE FOTO)

20 Mar 2024 522

Contract pentru întreținerea și repararea mașinilor din parcul auto al Societății Utilități Publice-Gospodăria Comunală SRL Cernavodă (DOCUMENT)

17 Mar 2024 500

Liga a 3-a Constanța Egal pentru Gloria Băneasa, în etapa a 17-a. Axiopolis Cernavodă, înfrângere

17 Mar 2024 902

Pastilă amară pentru DNA Constanța! Este vizat dosarul foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

14 Mar 2024 852