Intrarea Maicii Domnului în Biserică Azi se fac pomeniri pentru cei care au murit fără lumânare şi pentru cei înecaţi

Astăzi este sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, numită în popor şi Vovidenia sau Ovidenia, care înseamnă „ceea ce se face văzută“. Sinaxarul din Minei spune: „Intrarea în Biserica legii a Doamnei de Dumnezeu Născătoare a pricinuit ortodocşilor creştini praznic minunat, fiindcă s-a făcut aceasta într-un chip minunat şi este înaintemergătoare a marii şi înfricoşătoarei taine a Întrupării Cuvântului lui Dumnezeu“.
 
Intrarea în Templul din Ierusalim a Maicii Domnului s-a întâmplat într-o zi de 21 noiembrie, pe când Maria avea doar trei ani, iar părinţii împlineau făgăduinţa că, atunci când vor fi părinţi, vor închina copilul lui Dumnezeu. În popor, Vovidenia, ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică, este considerată a fi o zi magică. În această zi se fac previziuni referitoare la oameni şi la vreme. Numele „Vovidenie“ provine din slavonă şi se traduce prin „ceea ce se face văzută“.
 
În tradiţia populară, în ziua de Vovidenie se deschid cerurile şi credincioşii înţeleg graiul animalelor. Se spune că vremea din această zi va fi decisivă pentru toată iarna. Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică este asociată cu metafora Luminii. De aceea, în căminele credincioşilor este bine ca lumina candelei şi focul din sobe sau din şemineu să ardă toată noaptea.

Pregătirea Fiicei binecuvântate

Împlinindu-se trei ani de la naşterea Preacuratei Fecioare Maria, părinţii acesteia, Ioachim şi Ana, şi-au adus aminte de făgăduinţa de a o aduce în dar lui Dumnezeu. Chemând toate rudeniile din Nazaret, au pregătit făclii multe şi au împodobit-o pe Preacurata Fecioară cu bijuterii împărăteşti. Pregătind cele ce se cuveneau pentru cinstita şi slăvita intrare, au făcut calea din Nazaret la Ierusalim, timp de trei zile. Ajungând în cetatea Ierusalimului, au mers cu cinste la Biserică, ducând pe fiica cea de trei ani, pe Curata Fecioară Maria. Toată mulţimea rudeniilor, vecinilor şi cunoscuţilor urma cu veselie, ţinând făclii în mâini şi înconjurând-o pe Preasfânta Fecioară. Atunci, au ieşit preoţii care slujeau în biserică întru întâmpinarea acelei preaslăvite fiice a lui Dumnezeu şi au întâmpinat-o cântând.
 
La intrarea în Templu erau 15 trepte din Ierusalim, după numărul psalmilor treptelor. Părinţii au pus-o pe fiica cea fără prihană pe primul nivel, iar ea, de îndată, singură, a alergat pe trepte. Astfel a fost dusă în Biserica Domnului Fecioara Maria. Atunci, arhiereul Zaharia a dus-o în Sfânta Sfintelor, unde nu numai femeilor, ci nici preoţilor nu le era îngăduit a intra, doar arhiereul având acces, o dată pe an. Acolo i-a dat arhiereul Zaharia Preacuratei Fecioare loc de rugăciune.

Tradiţii pentru spor şi sănătate

Sărbătoarea este cinstită de credincioşi prin rugăciune şi ofrande, bucate de post, peşte şi lumânări, duse la biserică şi sfinţite, pentru a dobândi sănătate, bucurii şi reuşite. Tradiţia spune că, atunci când credincioşii respectă această sărbătoare, în anul următor vor avea hambarele pline şi belşug în gospodărie. În ziua praznicului se fac pomeniri pentru cei care au murit fără lumânare şi pentru cei înecaţi. Împotriva farmecelor şi a pagubei, de Ovidenie, se ung uşile şi ferestrele cu usturoi.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Constanța Comandor Octavian-Constantin Măndiță este condus pe ultimul drum (FOTO+VIDEO)

09 Feb 2024 1333

Primarul Constanței a cerut autorizare să desființeze clopotnița de la Parohia Intrarea Maicii Domnului în Biserică, dar a renunțat la proces

29 Jul 2023 2409

Sfințire Mare la parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Constanța

24 May 2023 1579

Averea și interesele comisarului Anca Ioniță, de la Comisariatul Județean de Mediu Constanța (DOCUMENTE)

20 Feb 2023 1460

Primăria Constanța a dat în judecată Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“

30 Oct 2020 4698

Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Sărbătoare mare la ortodocşi. Unde slujesc ÎPS Teodosie şi PS Visarion

21 Nov 2019 2965

Arhiepiscopia Tomisului Unde va sluji IPS Teodosie în perioada 21-25 noiembrie

19 Nov 2019 2372

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

21 Nov 2018 3932

Ce slujbe importante vor avea loc în judeţul Constanța

19 Nov 2018 2025

Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Unde slujesc ierarhii din sud-est azi la zi de sărbătoare. Despre Intrarea în biserică a Maicii Domnului

21 Nov 2017 3369

Brâul Maicii Domnului vine la Cumpăna. Enoriaşii sunt aşteptaţi la procesiune

07 Sep 2017 3081

Ce se întâmplă la Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“ din Constanţa? Primăria a eliberat certificat de urbanism

18 Mar 2017 6713

Sărbătoare mare la creștini. Este dezlegare la pește. Obiceiuri. Tradiții. Ce este interzis

21 Nov 2016 5075

„Vrem să facem ceva bun pentru oameni, dar singure e foarte greu“ Maicile de la Mănăstirea Colilia au nevoie de ajutor (galerie foto)

20 Jan 2016 14024

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului Unde slujesc, astăzi, ierarhii din Dobrogea

21 Nov 2014 2771