Intrarea Maicii Domnului în Biserică Tradiţii pentru spor şi sănătate, în ziua magică în care se deschid cerurile

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătorită în fiecare an pe 21 noiembrie, este considerată a fi o zi magică. Biserica Ortodoxă marchează, la această dată, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului, cunoscută în popor sub numele de Vovidenia sau Ovidenia. Numit şi Aducerea Maicii Domnului la Templu, este unul dintre Praznicele Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe. Acum se fac previziuni referitoare la evenimentele din viaţa oamenilor şi la vreme şi tot acum, în popor, se zice că se deschid cerurile, iar credincioşii înţeleg graiul animalelor.

Scriptura spune că Fecioara Maria a fost dusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul Evreiesc din Ierusalim, pe când era copilă, la vârsta de trei ani, unde a trăit şi a slujit ca fecioară până la logodna ei cu Sfântul Iosif. Maria a fost primită solemn de comunitatea templului, condusă de preotul Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul. A fost condusă în acel loc sfânt ca să devină ea însăşi „Sfânta Sfintelor“ lui Dumnezeu, biserică vie şi templu al pruncului dumnezeiesc care se va naşte din ea. Aici, la templu, Maria şi-a petrecut întreaga copilărie, crescând în curăţenie sufletească, rugându-se neîncetat şi citind Scriptura împreună cu alte fecioare, văduve şi preoţi. Fecioara Maria a petrecut astfel 12 ani, până când acelaşi Arhanghel Gavriil a vestit-o că-L va naşte pe Iisus, Fiul Domnului. Ca să rămână nepătată în faţa lumii, Fecioara Maria a părăsit templul şi s-a logodit cu Iosif, martorul fecioriei ei şi al miracolului divin al naşterii pruncului Iisus.

Astăzi este dezlegare la peşte

Această sărbătoare a luat naştere în secolul VI. Astfel, la 20 noiembrie 543, împăratul Iustinian a zidit, la Ierusalim, lângă ruinele templului, o biserică închinată Sfintei Fecioare Maria, care, spre deosebire de una mai veche, a fost numită Biserica „Sfânta Maria cea Nouă“. Pentru ca bucuria sărbătorii să nu fie umbrită de post, Biserica a rânduit ca, pe 21 noiembrie, să fie dezlegare la peşte. Tot de pe 21 noiembrie sunt introduse în slujba Utreniei Catavasiile Naşterii Domnului, care se cântă până în data de 30 decembrie inclusiv. Pe 21 noiembrie, ortodocşii merg la biserică la slujbă şi cinstesc această zi prin rugăciune şi ofrande: bucate de post, peşte şi lumânări pe care preoţii le sfinţesc. Toţi cei care respectă această sărbătoare vor avea parte de sănătate, bucurii şi reuşite, iar în anul următor, vor avea hambarele pline şi belşug în gospodărie.

Crenguţe de măr, puse la înflorit

În satele din Bărăgan, încă se mai păstrează un obicei străvechi. În ajunul sărbătorii, copiii pun crenguţe de măr într-un vas cu apă în care adaugă şi agheasmă. Ţinute la căldură şi lumină, până la Anul Nou, acestea înfloresc, iar copiii le folosesc drept sorcovă. Începutul Sărbătorii Luminii, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Sărbătoarea Luminii, s-a ţinut, prima dată, în secolul al VI-lea, când, lângă ruinele templului unde a crescut Fecioara Maria, a fost construită o biserica închinată sfintei.
 
În popor, sărbătoarea este asociată cu simbolurile luminii: candela, lumânarea, focul şi soarele. Pentru reuşita copiilor din acea familie, candela trebuie să fie aprinsă în casa fiecărui credincios, iar focul să ardă în cămin toată noaptea. Tot în această noapte se fac farmece şi descântece, se află ursita şi se fac previziuni meteorologice. Oamenii certaţi îşi cer iertare conform tradiţiei populare, iar dacă va fi înnorat, peste an vor fi epidemii. Dacă va ninge pe 21 noiembrie, vom avea parte de o iarnă lungă şi grea.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Constanța Comandor Octavian-Constantin Măndiță este condus pe ultimul drum (FOTO+VIDEO)

09 Feb 2024 1264

Primarul Constanței a cerut autorizare să desființeze clopotnița de la Parohia Intrarea Maicii Domnului în Biserică, dar a renunțat la proces

29 Jul 2023 2380

Sfințire Mare la parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Constanța

24 May 2023 1554

Averea și interesele comisarului Anca Ioniță, de la Comisariatul Județean de Mediu Constanța (DOCUMENTE)

20 Feb 2023 1420

Primăria Constanța a dat în judecată Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“

30 Oct 2020 4636

Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Sărbătoare mare la ortodocşi. Unde slujesc ÎPS Teodosie şi PS Visarion

21 Nov 2019 2945

Arhiepiscopia Tomisului Unde va sluji IPS Teodosie în perioada 21-25 noiembrie

19 Nov 2019 2353

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

21 Nov 2018 3912

Ce slujbe importante vor avea loc în judeţul Constanța

19 Nov 2018 1997

Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Unde slujesc ierarhii din sud-est azi la zi de sărbătoare. Despre Intrarea în biserică a Maicii Domnului

21 Nov 2017 3343

Brâul Maicii Domnului vine la Cumpăna. Enoriaşii sunt aşteptaţi la procesiune

07 Sep 2017 3061

Ce se întâmplă la Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“ din Constanţa? Primăria a eliberat certificat de urbanism

18 Mar 2017 6667

Sărbătoare mare la creștini. Este dezlegare la pește. Obiceiuri. Tradiții. Ce este interzis

21 Nov 2016 5043

„Vrem să facem ceva bun pentru oameni, dar singure e foarte greu“ Maicile de la Mănăstirea Colilia au nevoie de ajutor (galerie foto)

20 Jan 2016 13984

Intrarea Maicii Domnului în Biserică Azi se fac pomeniri pentru cei care au murit fără lumânare şi pentru cei înecaţi

21 Nov 2015 3307