ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului - „Vă doresc un Crăciun plin de lumină cerească”


ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a dorit să transmită un mesaj cu prilejul sărbătorii de Crăciun, pentru constănţenii ortodocşi.


„Suntem înainte de sărbătoarea Crăciunului, a Naşterii Domnului şi trebuie să exprimăm că Fiul lui Dumnezeu, care se întrupează şi se face prunc, cu numele de Iisus pe care îl va primi la 8 zile, iată, El este, cum spune Sfânta Scriptură, Cuvântul lui Dumnezeu. Prin Dânsul s-au făcut totul, iar fără de El nimic nu s-au făcut din câte s-au făcut. Acest moment al naşterii pruncului Iisus este un nou început. Primul început este zidirea lumii. Și acest început este restaurarea lumii. Al doilea început este mai puternic decât primul şi acesta defineşte, de fapt, viaţa oamenilor şi creaţia în general. De aceea începe o nouă eră cu naşterea pruncului Iisus. Este evenimentul care marchează întreaga omenire. Chiar şi îngerii sunt marcaţi, şi demonii sunt marcaţi, asta pentru că până la naşterea pruncului Iisus au împărăţit în întuneric căci sufletele oamenilor s-au dus sub pământ şi trupurile în pământ.


Acum Naşterea pruncului are rolul de a ne ridica pe noi la Dumnezeu, de a ne întoarce întru bucuria Părintelui Ceresc, creatorul tuturor celor văzute şi nevăzute. Naşterea pruncului Iisus înnoieşte întreaga făptură a lui Dumnezeu şi înnoieşte în fiecare an pe toţi oamenii. Acest moment nu este o comemorare, cum vorbim noi despre oameni, despre clădiri, muzee, personalităţi, ci Naşterea Domnului este o înnoire. Deşi s-a produs istoric o dată pentru totdeauna, ea se înnoieşte în fiecare an, şi aduce în sufletul tuturor o sărbătoare. Însuşi cel ce se face prunc îşi înnoieşte naşterea sa şi înnoieşte cele dinăuntru ale noastre.


Fiecare dintre noi asistăm la acest eveniment. Fiul lui Dumnezeu se face fiu al omului, ca pe om să îl îndumnezeiască. El devine un om central. Toţi oamenii se raportează, cei care au primit chemarea Lui, trimis fiind de Tatăl, împlineşte voia Tatălui şi ne cheamă pe toţi la dragostea lui Dumnezeu Tatăl, la pace, la binecuvântare, la învoire atât de armonioasă. Armonia este sensul colindului ce s-a auzit la Naşterea Domnului.


Participă la această sărbătoare toate cele făcute de Dumnezeu. Participă pământul cu peştera, participă cerul material cu steaua, participă neamul omenesc prin Fecioara care a născut pe Fiul lui Dumnezeu, participă îngerii care coboară din cer, pentru că, văzând această naştere dincolo de fire, au coborât să sărbătorească Naşterea Domnului. Au cântat slavă Celui de Sus. S-a făcut lumină mare văzută de păstori. S-au mirat păstorii că atunci nu erau mijloace de a se lumina împrejur decât nişte opaiţe foarte sărace. Acum s-a făcut lumină din cer până pe pământ. Îngerul le-a arătat păstorilor spunându-le că le vesteşte că s-a născut Mântuitorul. Veţi găsi un prunc. Păstorii, după ce l-au ascultat pe acel înger, au văzut în jurul îngerului mulţime de oaste cerească care cântau slavă pentru cei de sus şi pe pământ pace printre oameni. Au început şi ei să cânte. Aşa s-au născut colindele. Originea colindelor este de la Dumnezeu care au trimis pe îngeri şi îngerii uimindu-se s-a făcut văzut cuprins şi s-a născut din Fecioara Maria în Betleemul iudeic”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.
 

Mesajul lui ÎPS Teodosie către constănţeni


„Credincioşi, iată, la sărbătoarea Crăciunului vedem sfânta familie adunată în peştera din Betleem. Și noi suntem cu familii, este familia mare a bisericii. Sunt familiile care alcătuiesc parohiile, care sunt la rândul lor nişte familie. În fiecare familie trebuie să se simtă Naşterea Domnului. De aici, de la Constanţa, de la vechiul Tomis, unde a poposit Sfântul Apostol Andrei, care a devenit şi o peşteră a Naşterii Sfântului Iisus, pe tărâmul nostru românesc. De aici, de aproape de Peştera Sfântului Andrei, vreau să vă urez să aveţi în familiile dvs. Lumina care s-a văzut la Betleem, care să intre în sufletele dvs, care să vă bucure, să primiţi colindătorii care reprezintă pe îngeri şi să aveţi un Crăciun cu multă emoţie şi credinţă vie, prin care să simţiţi că evenimentul acesta se înnoieşte pentru fiecare dintre voi.



De aceea, vă doresc un Crăciun plin de lumina cerească, care a fost la Betleem, care să cuprindă sufletul, inima, viaţa voastră, casa noastră şi paşii noştri să fie călăuziţi cum au fost paşii pastorilor care au mers pe jos până la Betleem ca să îl vadă pe pruncul Iisus. Să aveţi armonie, bucurie, pace, binecuvântare, Crăciunul să vă aducă darurile Celui de Sus de care să nu ducă lipsă. La mulţi ani şi bucuria să vă continue, pentru că Naşterea este un eveniment care se continuă în sufletul nostru”, le-a transmis ÎPS Teodosie credincioşilor.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.