Social

Îşi vor preotul Credincioşii de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ II din Constanţa i-au scris arhiepiscopului Teodosie


Un grup de constănţeni, enoriaşi la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ II din municipiul Constanţa, s-au adresat Înaltpreasfinţitului Teodosie, solicitându-i ca preotul Ion Ştefan, de la acest locaş de cult, să fie lăsat să slujească încă o perioadă, chiar dacă acesta a ieşit la pensie.
 
„Suntem un grup, destul de numeros (250 de semnături) de credincioşi ortodocşi, care ne-am adresat în data de 29 octombrie cu o solicitare, de bun-simţ, Înaltpreasfinţitului Teodosie. În solicitarea noastră, rugam să îngăduie ca preotul Ion Ștefan, de la biserica „Adormirea Maicii Domnului“ II, să fie lăsat să slujească încă o perioadă, până ce noi toţi, cei care ne spovedeam la dumnealui, să ne găsim un alt duhovnic. Preotul Ion Ștefan a fost obligat să se pensioneze, deşi dumnealui nu a depus o cerere în acest sens, deşi pensionarea poate să se prelungească până la 70 de ani.
 
Ne-am interesat la Arhiepiscopia Dunării de Jos, la Episcopia Tulcii şi la Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, şi am aflat că pensionările se fac cu o anumită decenţă, într-un cadru festiv, o slujbă care marchează încheierea unei activităţi. În cazul nostru, a unei activităţi de peste 30 de ani.
În aceşti ani, pe sub epitrahirul părintelui au trecut sute şi sute de credincioşi. Mulţi au fost cununaţi, apoi şi-au botezat copii, şi-au înmormântat persoane dragi sau şi- au sfinţit casele. În acest timp, părintele nu a fost numai duhovnic, ci prieten, frate mai mare, sfătuitor, deci între dumnealui şi noi s-a creat o legătură interumană indisolubilă.
 
Pentru noi, părintele Ion Ștefan a fost, este şi va fi puntea de legătură între mireni, lumea umană, cu provocările ei şi divinitate. E puţin lucru? De aceea solicităm, rugăm cu insistenţă, cu dragoste să ne fie lăsat preotul în locul în care a slujit, deoarece prin această decizie neinspirată s-a produs o mare ruptură. Poate cineva să dea răspunsuri la următoarele întrebări: Ce fac/simt bătrânii care nu se pot deplasa, care se spovedeau la părintele? Ce fac/simt copiii care veneau la biserică să se întâlnească cu părintele? Ce fac tinerii, care cu greu şi-au  deschis sufletul în faţa unui duhovnic? Iar întrebările ar putea continua. Sigur, răspunsuri se inventează, dar alinarea? Pe ce margine de prăpastie duhovnicească se află aceste suflete? Bine, dacă vor neapărat să-l pensioneze, să o facă! Însă există practica îmbisericirii, din respect pentru toată activitatea şi lucrarea făcută, în locul, în biserica în care a slujit până când Dumnezeu îl va chema.
 
Noi, credincioşii, suntem cei mai îndreptăţiţi să spunem dacă un preot este vrednic sau nu, dacă este bun sau nu, pentru că noi interacţionăm cu dumnealui. Îl rugam pe Înaltpreasfinţitul să dea dovadă de iubirea şi iertarea pe care a primit-o de la Mântuitorul Iisus Hristos. Lăsaţi-ni-l pe părintele nostru de sfintele sărbători, lăsaţi-ne să-l primim pe Pruncul Iisus cu pace, cu dragoste şi mai ales cu bucurie!“, se arată în scrisoarea celor 250 de enoriaşi.
 
În replică, Permanenţa Arhiepiscopiei Tomisului a precizat că preotul Ion Ștefan a fost îmbisericit la parohia Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“. „Părintele Ion Ștefan a fost pensionat pentru limită de vârstă, în mod legal, prin decizia Permanenţei Consiliului Eparhial Tomis, care a şi decis îmbisericirea lui la o parohie din Municipiul Constanţa, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Prin urmare, părintele slujeşte în continuare la acea parohie, putând spovedi pe fiii săi duhovniceşti“, ne-a transmis Permanenţa Arhiepiscopiei Tomisului.  
 
Citeşte şi:
 
Arhiepiscopia Tomisului solicită certificat de urbanism pentru Capela tinerilor din Mamaia (document)

Iniţiat de Arhiepiscopia Tomisului şi ISJ Constanţa Proiectul şcolar judeţean „Aleg să fiu responsabil!“, demarat de Liceul „Callatis“ Mangalia
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Biserica din lemn de la Mănăstirea Sf. Maria din Techirghiol, monument istoric din grupa A, va fi restaurată

07 May 2020 1395

Preotul Nicolae Paveliu, ctitor de biserici în Dobrogea

28 Nov 2019 857

Slujbă de sfințirea bisericii din Ovidiu. Ce moaşte vor fi aduse spre închinare

06 Oct 2019 1132

Biserica cu hramurile ,,Adormirea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasă Parascheva" va fi sfinţită duminică

03 Oct 2019 1017

Faptă creştină de Adormirea Maicii Domnului Patru copii aflaţi în asistenţă maternală, botezaţi la Cumpăna

15 Aug 2019 993

Tochitură cu piure de cartofi, ardei umpluţi, pulpă de porc Meniu de zile mari pentru pacienţii din Constanţa, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL

14 Aug 2019 1819

„Adormirea Maicii Domnului”, tematica lunii august la Muzeul de Artă Populară Constanța

02 Aug 2019 1156

Parohia Faclia din județul Constanța este în doliu. Soția preotului din localitate a decedat

07 Apr 2019 9231

Concert Prepascal de pricesne, organizat de Arhiepiscopia Tomisului

02 Apr 2019 869

Sfânta Icoană Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului din Ucraina, la Cumpăna (galerie foto)

12 Jan 2019 1967

#Dobrogeaetnică Laudatio Preot Nicolae Paveliu

24 Nov 2018 703

Cinci biserici din municipiul Constanţa primesc bani pentru reparaţii şi restaurarea picturilor. Un lăcaş de cult este monument istoric clasa A (document)

23 Oct 2018 2121

Meniu de sărbătoare, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL pacienţilor din Constanţa, de Adormirea Maicii Domnului

15 Aug 2018 1371

Atenție șoferi. Sunt restricții pe Autostrada Soarelui și DN39 Constanța-Mangalia. Este interzisă circulația unor autovehicule

14 Aug 2018 683

O nouă mini vacanță pentru bugetari 16 și 17 august, zile nelucrătoare

02 Aug 2018 11940