Isteria gripei

Medicii veterinari au infirmat pista aparitiei gripei aviare in cazul lebedelor moarte descoperite in portul turistic din Constanta si pe plaja centrala din Mangalia. Dar a fost urmata de o alta isterie, cea a gripei umane.

"In judetul Constanta s-au confirmat pana la aceasta data, conform datelor transmise de Institutul I. Cantacuzino Bucuresti sapte virusuri gripale A/H1N1 dintre care trei identificate ca virus gripal A/N1H1 Solomon Islands", se arata intr-un comunicat al Autoritatii Judetene de Sanatate Publica (ASPJ) Constanta. Directorul executiv al institutiei, Marius Enescu, a decis restrictionarea accesului in sectiile unitatilor sanitare expuse la un risc crescut de infectare cu virusul A/H1N1. Specialistii medicali nu au considerat necesara impunerea carantinei, chiar daca nu se exclude aparitia unei epidemii de gripa. "Epidemia poate sa apara oricand, in orice iarna", a explicat acesta. Cu toate acestea, conducerea ASPJ spune ca, fata de aceeasi perioada a anului trecut, nu a fost inregistrata o crestere a numarului de afectiuni virale. Dar pentru ca contagiozitatea este mare, iar procesul de transmitere este rapid, mai ales in cazul colectivitatilor, s-a luat masura de restrangere a numarului de vizitatori in unitatile spitalicesti. Astfel, in sectiile de nou-nascuti, pediatrie sau terapie intensiva ale Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU), vor fi luate precautiile universale de prevenire a transmiterii bolilor infectioase. Pentru a le fi permis accesul in spital, vizitatorii vor avea obligatia de a purta echipamentul de protectie complet care prevede un halat si o masca. Triajul epidemiologic va viza si personalul medical din unitatile sanitare. Reprezentantii ASPJ apreciaza ca o atentie sporita trebuie indreptata catre mediul scolar. Cadrele didactice au datoria de a indruma catre medic copiii care prezinta simptomele afectiunilor virale. Durerile de cap, musculare sau articulare si febra care depaseste 39 de grade Celsius sunt principalele semne ale gripei.

Alerta degeaba

Corneliu Neagoe, medic sef al sectiei Pediatrie I, considera ca tot acest tam-tam care s-a facut pe seama cazurilor de gripa semnalate la nivel judetean nu isi avea rostul. Contactat telefonic, acesta a explicat ca infectiile respiratorii, cel putin in cazul copiilor, sunt mai rare ca oricand. "Cat timp am fost de garda, in sectia urgente copii s-a prezentat doar un caz care prezenta simptomele virusului gripal, dar nu a necesitat internarea", a precizat acesta. Acelasi punct de vedere a fost mentinut si de Florian Stoian, purtator de cuvant al SCJU. "Situatia infectiilor respiratorii nu este dramatica", a precizat acesta in conferinta de presa de la sfarsitul saptamanii.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vești bune de la Ministerul Muncii! Mai multe indemnizații, majorate de la 1 martie 2024

05 Mar 2024 2145

O fermă de creștere și abatorizare prepelițe, deținută de Ferma Buna SRL din Constanța, scoasă la licitație. Bunul a fost evaluat la peste 5 miloane de lei (DOCUMENT)

01 Mar 2024 656

#ConstantaEsteBine Valul doi de energie – partea a doua – ziua 7. Următoarele șapte zile cu luna în creștere sunt foarte intense

16 Feb 2024 615

Clasamentul celor mai căutate staţiuni la acest moment arată că Mamaia şi Eforie Nord îşi dispută prima poziţie

06 Feb 2024 572

Licitații Constanța Primăria Medgidia, modificări la contractul cu Bau Stark SRL pentru lucrările de la Spitalul Municipal Medgidia (DOCUMENT)

02 Feb 2024 1388

Debitul Dunării va fi în creştere, săptămâna viitoare! Anunțul hidrologilor

28 Jan 2024 631

Ministrul Învățământului „Între iunie 2023-iunie 2024 avem o creştere a salariilor de peste 50% în medie, în învăţământ“

15 Jan 2024 780

Transportul rutier de mărfuri a crescut cu 1,2%, în primele 9 luni din 2023. Situația transportului maritim

13 Jan 2024 621

Modă Pentru 2024. Culori vii, materiale inovatoare și stiluri neașteptate

07 Jan 2024 1354

Premierul României, Marcel Ciolacu, anunţă o creştere economică de 3,4% pentru 2024; peste 7% din PIB, pentru investiţii (VIDEO)

04 Jan 2024 585

Sondaj de opinie Ce obiective personale îți propui să atingi în noul an?

31 Dec 2023 896

Retrospectivă 2023 Investiții imobiliare ce au marcat anul. De la spălătorii trasnsformate în restaurant, la blocuri de 28 de etajele

29 Dec 2023 1321

Prim ministrul Marcel Ciolacu ​”Așa cum am asigurat în repetate rânduri, nu vom crește taxe sau impozite”

12 Dec 2023 767

Constanța Lichidatorul judiciar al fermelor de porci de la Pecineaga și Movila Verde, sancționat de Garda de Mediu

12 Dec 2023 785

Monitorizare hidrologică Evoluția debitului Dunării și a râurilor din România în săptămâna 2-9 decembrie

03 Dec 2023 645