„Iubiţi credincioşi, vă invit la Înviere, este loc pentru toţi!“ Îndrumările ÎPS Teodosie pentru Noaptea de Înviere. Cum se va desfășura slujba de Paște

  • Slujba de Înviere va diferi total față de cea de anul trecut, când credincioșii nu au putut participa la slujbă.
  • Lumina Sfântă de Înviere va fi adusă de la Ierusalim, prin grija Patriarhiei Române, iar fiecare eparhie va trimite delegaţi să ia Lumina Sfântă de la aeroport.
  • Cei care doresc să participe la Catedrală la slujba de Paști pot veni de la ora 23.30, urmând ca slujba să fie finalizată în jurul orei 5.00.
  • De asemenea, ÎPS Teodosie a precizat și cum se vor desfășura Deniile de joi și vineri seara.
Și anul acesta, Paștele Ortodox va fi serbat într-un an pandemic, fiind neceare mai multe măsuri de prevenție a răpsândirii virusului SARS-CoV-2.
 
Cu toate acestea, slujba de Înviere va diferi total față de cea de anul trecut, când credincioșii nu au putut participa la slujbă.
 
Informațiile privind modul în care se va desfășura slujba de Înviere au fost transmise publicului de către Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri, 28 aprilie 2021.
 
Înaltul ierarh le-a transmis credincioșilor următoarea invitație:
 
„Iubiţi credincioşi, vă invit la Înviere, la malul mării, veniţi cât doriţi, pentru că este loc pentru toţi!“.
 

Programul de Paște, ca nainte de pandemie

 
Lumina Sfântă de Înviere va fi adusă, şi anul acesta, de la Ierusalim, prin grija Patriarhiei Române, iar fiecare eparhie va trimite delegaţi să ia Lumina Sfântă de la aeroport.
 
„Prin sărbătoarea aceasta ne-am izbăvit, este cea mai mare pentru că este sărbătoarea noastră, a oamenilor. Nouă ne vine sărbătoarea din Cer, pentru că aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim şi o dăm credincioşilor, a mai explicat arhiepiscopul. Este sărbătoarea pacei, a dragostei şi a bucuriei, aceasta a adus Hristos cel Înviat, pacea între pământ şi Cer“, a precizat ÎPS Teodosie.
 
Arhiepiscopul a transmis că programul de Sfintele Paşti este acelaşi ca în fiecare an, înainte de epidemia de Coronavirus.
 

„Programul de Sfintele Paşti este acelaşi ca în fiecare an, voi veni cu o barcă pe apă, în Portul Tomis, cu Lumina şi voi vorbi despre cum a venit Apostolul Andrei cu Lumina. Apoi vom face o mică procesiune spre Catedrală, vom da Lumina la 12 fără un sfert, slujba se va ţine afară. Dumnezeu să ne ajute să împlinim marea sărbătoare!“, a explicat arhiepiscopul.
 
 „Credincioşii ştiu ei ce să facă să respecte măsurile de siguranţă, este spaţiul mare, sunt şi forţele de ordine. Iubiţi credincioşi, vă invit la Înviere, la malul mării, veniţi cât doriţi, pentru că este loc pentru toţi!“, a spus ÎPS Teodosie.

 

Cum se vor desfășura Deniile


Totodată, acesta a mai precizat că este posibil să se instaleze şi un ecran afară, pentru a fi urmărită slujba. În continuare, arhiepiscopul Tomisului a făcut o serie de precizări şi despre Deniile din din această seară şi de mâine seară.
 
„Avem, înaintea Sărbătorii Paștilor, două Denii importante, joi seara și vineri seara. Joi seara, vom începe la ora 17.00, vom avea Denia Celor 12 Evanghelii, iar la ora 21.30, voi merge la Dobrogea și voi sfinți paștile. La 22.30 voi face Acatisul Sfintelor Patimi, în Catedrală, urmat de Molftele Sfântului Vasile. Vineri dimineața voi scoate Sfântul Epitaf, ca să treceți pe sub Mormântul Domnului la ora 10.00, iar vineri seara, de la ora 17.00, vom începe Denia Prohofdului Celui Mare. Sâmbătă dimineață vom avea liturghie mai ales pentru cei ce nu au reușit să se împărtășească, dar foarte mulți se vor împărtăși în Noaptea de Paști. Și, iată, aceste Denii care pregătesc sărbătoarea cea mare ne pregătesc pe noi ca să avem sufletul înnobilat, sufletul înnoit prin ascultarea Cuvântului Lui Dumnezeu și participând, cum au participat femeile mironisițe și Apostolul Ioan, la înmormântarea Domnului. Se înnoiește acel moment la Denia de vineri seara“, a explicat ÎPS Teodosie.
 
De asemenea, ÎPS Teodisie a precizat că cei care doresc să participe la Catedrală la slujba de Paști pot veni de la ora 23.30, urmând ca slujba să fie finalizată în jurul orei 5.00.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

LIVE. ÎPS Teodosie, despre Sărbătorile Pascale
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iată unde va oficia slujbe ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 24 – 30 aprilie 2024

23 Apr 2024 595

Constanța Episcopul Bisericii Anglicane din Ruanda, în vizită la Arhiepiscopia Tomisului (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 540

Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în zilele de 22-23 aprilie?

21 Apr 2024 529

Curtea de Apel Constanța respinge acțiunea preotului Petrică Leașcu! (MINUTĂ)

20 Apr 2024 724

Debut în instanță pentru ÎPS Teodosie, în procesul legate de salariile de la Universitatea Ovidius! Ce s-a întâmplat la primul termen

19 Apr 2024 560

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 509

ÎPS Teodosie, contra Universității Ovidius, pentru 30.000 de euro! Procesul începe mâine

17 Apr 2024 565

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1500

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

15 Apr 2024 604

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2341

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

11 Apr 2024 513

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului în perioada următoare

09 Apr 2024 622

Judecătoarea Adriana Stoicescu s-a dezlănțuit după ce ÎPS Teodosie le-a recomandat creștinilor să nu se căsătorească cu femei divorțate

07 Apr 2024 3586

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada următoare

05 Apr 2024 734

Unde va sluji IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, în perioada 2-5 aprilie

01 Apr 2024 565