Judecătorii constănţeni explică De ce nu se acordă stimulent majorat pentru copiii proveniţi din sarcini multiple

Părinţii care se întorc la muncă din concediul pentru creşterea copilului pot solicita şi primi, potrivit legislaţiei în vigoare, un stimulent de inserţie, în valoare de 650 de lei. Cu toate acestea, deşi părinţii care au gemeni, tripleţi ori multipleţi şi-ar dori un stimulent de inserţie mai mare, întrucât, spun ei, este vorba despre mai mulţi copii, legea prevede altceva.
 
Judecătorii constănţeni au explicat pe larg, în cadrul motivării unei hotărâri, de ce stimulentul păstrează valoarea de 650 de lei, indiferent de numărul copiilor proveniţi dintr-o naştere. 
Concret, este vorba despre o tânără mămică din Constanţa ce s-a adresat instanţelor de judecată pentru a obliga statul să îi achite suma de 1.250 de lei / lună, cu titlul de stimulent de inserţie (la reluarea activităţii). Potrivit susţinerilor acesteia, suma ar rezulta din cei 650 de lei stabiliţi de lege, cărora li se adaugă, în opinia părintelui, alţi 600 de lei, întrucât se suprapun perioadele pentru cei doi copilaşi gemeni.
 
După ce şi-a expus motivele într-o adresă către Agenţia Judeţeană de Păţi şi Inspecţie Socială Constanţa, însă cererea i-a fost respinsă, femeia a dat în judecată AJPIS, iar procesul s-a desfăşurat iniţial la Tribunalul Constanţa, ajungând apoi la Curtea de Apel, în recurs.
 

Părintele cere majorarea stimulentului, pe modelul indemnizaţiei

 
În cererea de chemare în judecată şi ulterior pe parcursul procesului, potrivit www.rolii.ro, tânăra mămică a arătat că se află „în situaţia prevăzută de articolul 9 alineat (6) din OUG 111/2010, conform căruia pe perioada suprapunerii situaţiilor prevăzute la alin. (4), cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu suma de 600 de ei pentru fiecare copil, începând cu al doilea“.
 
Astfel, aceasta a susţinut că a adus pe lume doi copii şi, prin analogie cu indemnizaţia, şi „perioada de stimulent de inserţie pentru prima naştere se suprapune cu situaţia stimulentului de inserţie pentru naşterea celui de-al doilea copil“, conform www.rolii.ro.
 
Aşadar, a susţinut părintele, celor 650 de lei legali ar trebui să li se adauge suma de 600 de lei, situaţia fiind la fel pentru stimulentul de inserţie ca în cazul indemnizaţiei de creştere a copilului. Nu în ultimul rând, femeia a mai argumentat pe parcursul procesului faptul că nu a cerut să i se acorde două stimulente de inserţie pentru că are doi copii şi fiecăruia i s-ar cuveni câte un stimulent, ci doar a cerut aplicarea legii privind majorarea indemnizaţiei şi în cazul stimulentului.
 
La rândul său, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Constanţa le-au cerut judecătorilor să respingă solicitarea mămicii, căci o consideră neîntemeiată, astfel cum a fost motivat în decizia iniţială a AJPIS.
După ce au analizat documentele depuse la dosar, judecătorii au decis să respingă acţiunea părintelui constănţean, explicând pe larg motivele pentru care stimulentul de inserţie nu poate fi majorat.
 

Instanţa: stimulentul are alt regim

 
În acest sens, instanţa constănţeană de recurs a arătat faptul că „regimul juridic al stimulentului de inserţie este diferit de cel al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, aspect care rezultă din întreaga reglementare a măsurilor de protecţie socială recunoscute de OUG nr.111/2010, ceea ce înseamnă că pentru stimulentul de inserţie nu pot fi avute în vedere aceleaşi raţiuni care au fost considerate esenţiale la momentul luării măsurii legislative de acordare a indemnizaţiei pentru fiecare copil în parte“, potrivit www.rolii.ro.
 
Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au arătat că textul de lege nu poate fi aplicat prin analogie, situaţia juridică fiind diferită, fiecare cu o reglementare legală distinctă, conform sursei citate anterior.
 
„În ceea ce priveşte textul art.9 alin.(1), care se referă la «fiecare dintre naşteri», apreciem că acesta a fost corect aplicat de judecătorul fondului (n.r. - de la Tribunalul Constanţa), o singură naştere fiind şi aceea în urma căreia apar mai mulţi copii, ca în cazul de faţă, distincţia esenţială fiind făcută de legiuitor atunci când a dorit să aibă în vedere mai mulţi copii, chiar rezultaţi dintr-o singură naştere“, a apreciat instanţa.
 
Mai exact, dacă pentru indemnizaţia lunară de creştere a copilului se prevede clar în lege faptul că aceasta se majorează pentru fiecare copil provenit dintr-o naştere multiplă, întrucât indemnizaţia reprezintă un ajutor pentru copil, în cazul stimulentului nu s-a mai reglementat astfel situaţia, „stimulentul fiind dat pentru părinte, şi nu pentru copil“.
 
Cu alte cuvinte, stimulentul va rămâne de 650 de lei, indiferent dacă părintele ce revine la serviciu are gemeni, tripleţi ori multipleţi, până ce legea va stabili în mod clar o situaţie diferită. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anunț important al AJPIS Constanța. Vizate alocațiile copiilor și indemnizațiile

08 Mar 2024 690

Anunț important al AJPIS Constanța! Când vor intra în conturi alocațiile pentru copii

07 Feb 2024 786

Știri Constanța Stimulent educațional sub forma de tichete sociale în valoare de 120 de lei pentru grădiniță!

21 Jan 2024 634

Primăria Constanța Stimulent educațional sub forma de tichete sociale pentru grădiniță

19 Jan 2024 553

Anunț important al AJPIS Constanța! Când vor intra în conturi alocațiile și indemnizațiile

05 Jan 2024 2136

Anunț important al AJPIS Constanța! Vizați beneficiarii de alocație de stat sau indemnizații

07 Dec 2023 1247

Președintele PNL Constanța, deputat Bogdan Huțucă „Subiectul plafonării plăților în numerar este închis"!

08 Nov 2023 781

AJPIS Constanța anunță plățile pentru indemnizații!

07 Sep 2023 1358

Consiliul Local Constanța a aprobat un buget ridicol Doar 1% dintre deținătorii de autoturisme care îndeplinesc criterii de casare vor putea beneficia de stimulent în cadrul Rabla Local (DOCUMENT)

11 Apr 2023 2831

Stimulent financiar de 1.500 de lei pentru familiile nou constituite în orașul Techirghiol

09 Apr 2023 953

Trei elevi constănțeni, premiați la Concursul de matematică „Viceamiral Vasile Urseanu“, ediția XXIX (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Dec 2022 3386

Copilul tău este înscris într-un club sportiv și participă la competiții? Va primi, din 2023, tichete în valoare de 150 lei/lună

27 Nov 2022 1454

ANPIS În luna septembrie, erau înregistraţi 86.343 de beneficiari ai stimulentului de inserţie pentru creşterea copilului

13 Nov 2022 1068

ANOFM Stimulente pentru angajarea elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei

02 Jun 2022 1173

Serbia Stimulente financiare pentru a creşte natalitatea. Ce spune președintele

24 Nov 2021 1287