La discuţiile de sâmbătă ale membrilor UAP Marcel Dragu, atac dur la modul în care subvenţionează primăria gigacaloria (galerie foto)

Casa de Cultură a Sindicatelor din  Constanţa a găzduit, sâmbătă, Conferinţa Judeţeană a Uniunii Asociaţiilor de Proprietari, condusă de Marcel Dragu. Punctul principal al evenimentului a fost darea de seamă privind activitatea Uniunii şi a Consiliului Director în anul 2012. De pe ordinea de zi nu a lipsit raportul comisiei de cenzori, execuţia bugetară pe 2012, precum şi bugetul de venituri de cheltuieli pe 2013. La conferinţă au participat delegaţii din asociaţiile de proprietari din Constanţa, Mangalia, Năvodari, Medgidia  şi Hârşova.

Una dintre probleme care au intrat în atenţia reprezentanţilor UAP Constanţa a fost preţul gigacaloriei. „Problema care îi nemulţumeşte pe majoritatea constănţenilor este preţul gigacaloriei. Din păcate, Consiliul Local Constanţa subvenţionează doar persoanele defavorizate. Dar care sunt acestea? Cei care au castele şi yahturi şi care au declarat că nu au venituri? Criteriile privind încadrarea persoanelor defavorizate sunt puerile. Eu cred că persoane defavorizate sunt cei tineri, care au rate la bănci şi copiii la şcoală. Şi nu cei care au putut să-şi cumpere pe timpul lui Ceauşescu case pe sume mici. În ţară doar patru localităţi au preţuri mari la gigacalorie: Brăila, Constanţa, Alexandria şi Caracal. Dacă vrem să mai avem sistem centralizat, nu acesta este preţul gigacaloriei. Avem nevoie de reprezentanţi ai UAP în Consiliul Director de la RADET, pentru a face împreună o strategie energetică”, a declarat preşedintele UAP, Marcel Dragu.

Blocurile din Constanţa, ocolite de izolarea termică

O altă problemă dezbătută de preşedinţii Asociaţiilor de Proprietari din judeţ a fost cea a reabilitării termice a blocurilor din banii guvernului. „Municipiul Constanţa este printre puţinele din ţară în care numărul blocurilor izolate termic din banii guvernului este foarte mic”,a mai spus Marcel Dragu, preşedintele UAP. Reamintim că, până pe data de 1 februarie 2013, constănţenii plăteau 341,91 lei pentru o gigacalorie. Dar, începând cu 1 februarie, Electrocentrale Constanţa va percepe un nou preţ pentru o gigacalorie -  195 de lei, plus TVA. Majorarea a fost posibilă după ce, la finele anului trecut, CET Constanţa a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei majorarea preţului gigacaloriei de la 185,91 lei (plus TVA), la 195 de lei (plus TVA). Astfel, dacă preţul unei gigacalorii livrate de CET Constanţa către RADET era de 185,91 lei plus TVA, adică 230,24 lei, de la 1 februarie, preţul va fi de 195 lei plus TVA, adică 241,8 de lei. Preţul de facturare a unei gigacalorii pe care constănţenii au achitat-o către RADET până pe 1 februarie 2013 a fost de 341,91 lei. Prin urmare, majorarea preţului de către CET se va reflecta imediat şi în preţul plătit de locuitorii oraşului. În Constanţa, 85.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. Jumătate din populaţia racordată la acest sistem plăteşte la ora actuală, 341,91 lei pentru o gigacalorie. Pentru restul constănţenilor, în funcţie de venituri, facturile la căldură sunt compensate prin ajutoare acordate atât de către Guvern, cât şi de către Primăria Constanţa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Subventionare

11 Mar, 2013 13:30

De ce primaria permite sa se subventioneze 100% caldura unora care au masini, ce-i drept de 1,6, cu datorii imense la intretinere, dar care declara ca nu au venituri? Nu se intreaba cum isi permit sa traiasca? Acestia sunt cei care au caldura iar cei care au masini cu capacitate mai mare si pe care nu le folosesc iarna sa se incalzeasca stau cu caloriferele inchise si isi platesc restul de datorii catre stat, pentru ca fac greseala de a declara venituri. Atunci unde este dreptatea?! Problema este ca daca esti cinstit esti prost si platesti pentru ca altii sunt mai inteligenti.

Taxa de habitat ?

11 Mar, 2013 07:44

In calitate de platitori,avem dreptul sa aflam unde se duc banii nostri si de ce a fost majorata taxa de habitat.Avem dreptul sa cerem o nota de fundamentare a taxei initiale si o justificare la majorarea ei.Vanzatorul de la magazin are obligatia sa-ti elibereze un bon de casa,zugravul casei tale are obligatia sa-ti intocmeasca un deviz de lucrari.De ce primaria nu face la fel ?

Articole asemanatoare

Termoficare Constanța anunță programul în care va distribui factura fiscală asociațiilor de proprietari

17 Apr 2024 405

Tribunalul Constanța amână dosarul în care Primăria Lumina cere insolvența Alboram SRL! Legături cu Mihai Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean

12 Apr 2024 1923

Firme Constanța Două puncte de lucru cu destinaţia showroom, deschise de Pontoane.Ro SRL în localitatea Neptun

03 Apr 2024 481

Firme Constanța Paris Stil Fan SRL își schimbă sediul social

30 Mar 2024 458

Decizia asociaților, publicată în Monitorul Oficial Aliment Murfatlar SRL scoate la licitație un teren, situat în zona Inel I din Costanţa

27 Mar 2024 561

Afaceri Constanța Modificări în cadrul societății Gheață la Mal SRL! Unul dintre asociați s-a retras din firmă

26 Mar 2024 506

Ședință CJ Constanța Se votează cotizațiile și contribuțiile UAT Județul Constanța la mai multe asociații, pe anul 2024 (DOCUMENT)

24 Mar 2024 694

Ce decizii au luat asociații firmei ED COM’96 SRL Constanța

05 Mar 2024 396

Firme Constanța Ferma Tatlageac SRL are sediu nou

03 Mar 2024 566

Condamnări după furtul mai multor scule dintr-o anexă a hotelului Iaki, aparținând „Regelui“ Gheorghe Hagi

01 Mar 2024 889

Asociațiile de tineret solicită Guvernului echitate pentru tinerii români în exercitarea dreptului de vot

23 Feb 2024 567

Firme Constanța Paul Tiryaki a preluat o societate imobiliară. Ce capital are aceasta

21 Feb 2024 759

Techirghiol Farma Cosmetics SRL, controlată de fostul primar Adrian Stan, undă verde de la APM Constanța pentru laboratorul de săpunuri naturale

20 Feb 2024 907

Europarts Services SRL va repara autosanitarele Mercedes ale Serviciului de Ambulanță Județean Constanța! (DOCUMENT)

20 Feb 2024 702

X – Brise SRL din Constanța își mută sediul social în Galați. Modificări și la nivelul conducerii

09 Feb 2024 675