La Vama Veche, ambarcatiuni cu motor numai cu autorizatie

Agrementul nautic in continua scadere

Numarul firmelor care au ca obiect de activitate agrementul nautic este mult mai mic fata de anul trecut * Turistii care detin ambarcatiuni proprii nu pot fi trasi la raspundere

Printre activitatile Directiei Apelor Dobrogea - Litoral se numara si reglementarea activitatii de agrement nautic pe litoralului romanesc. Directia este cea care elibereaza autorizatiile de functionare si, de asemenea, are drept de control asupra legalitatii functionarii agentilor economici din acest domeniu de activitate. Prin urmare, si in acest an, institutia constanteana s-a ocupat de acest sector din toate punctele de vedere.

Vama Veche, rezervatie marina

Numarul agentilor economici care desfasoara activitate de agrement nautic variaza de la o statiune la alta. Astfel, se poate face o departajare intre statiunea cu cele mai multe solicitari si cea cu cele mai putine cereri. Hristu Uzun, directorul Directiei Apelor Dobrogea - Litoral, a declarat ca, in acest an, cele mai multe autorizatii de functionare au fost solicitate si acordate pentru statiunea Costinesti.La polul opus, respectiv cu cele mai putine cereri, se situeaza statiunile, 2 Mai, Cap Aurora si Vama Veche. Uzun a specificat ca la 2 Mai si Vama Veche, nu numai ca nu au existat solicitari, dar acestea nu ar fi fost onorate, deoarece acest perimetru este declarat rezervatie marina. Prin urmare, pentru a proteja calutii de mare, pentru aceasta zona, se acorda autorizatii doar pentru ambarcatiunile fara motor, pentru a preveni o eventuala poluare care sa afecteze vietuitoarele protejate. Cat priveste statiunea Mamaia, Hristu Uzun a adaugat ca pentru activitatea de agrement nautic s-a semnat un protocol cu primaria Constanta, care prin intermediul unor firme atent selectate, a organizat cinci baze de agrement in Mamaia, respectiv in zonele Perla, Flora, Majestic, Club Castel si Lido - Estival si alte patru pe Lacul Siutghiol.

Numarul solicitarilor in scadere

Situatia agrementului nautic pe litoral este din ce in mai incerta. Si asta pentru ca, de la an la an, numarul agentilor economici care se decid sa desfasoare activitatea in domeniu este din ce in ce mai redus. Uzun a precizat ca, in comparatie cu anul precedent, au fost mult mai putine cereri. Acest lucru a fost vizibil in special pe zona Olimp - Vama Veche.In anii precedenti, pe acest sector, existau locatii in care isi desfasurau activitatea si cate patru agenti economici. Anul acesta, insa, in anumite locatii, nu exista nici o societate de profil. Conducerea directiei constantene nu poate identifica o sursa clara care sa fi generat aceasta situatie. Cea mai posibila cauza ar fi legata de partea financiara. Pentru a acoperi taxele care trebuiesc achitate catre autoritatile locale agentii economici au practicat preturi extrem de mari si, din aceasta cauza, anul trecut au mers in pierdere. Astfel, dupa acest esec, multi au renuntat la afacere si au vandut ambarcatiunile cu care mai mult au cheltuit decat au castigat. Asa se explica reducerea societatilor care au ca profil de activitate agrementul nautic.

Control si sanctiuni

Numarul scazut al agentilor economici care practica agrementul nautic pe litoral ar mai putea avea o explicatie si anume ca multi dintre acestia au incercat sa scape de taxe si impozite functionand ilegal. Inspectorii Directiei Apelor Dobrogea - Litoral au primit mai multe informatii legate de acest aspect, motiv pentru care au efectuat o serie de controale. Astfel, in cursul acestei luni, au fost aplicate amenzi pentru agrementul nautic, curatenia pe plaje si poluari accidentale in valoare de 61,5 milioane de lei. Printre cei sanctionati, cu cate 2,7 milioane de lei, s-au numarat persoanele fizice Ion Popescu si Stefan Frincu, ambii din Mamaia, si asociatia familiala Clapone din Eforie Sud. Acestia au fost amendati, deoarece desfasurau activitate de agrement nautic fara reglementare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Evenimente anunțate în minivacanța de 1 Mai și Paște în Constanța

07 Apr 2024 1566

Constanța Surprize pregătite pentru fani la ediția aniversară din acest an a festivalului NEVERSEA

05 Jul 2023 1641

Melodia zilei MIRA x LORA - Tu cu Ea | Official Video

16 Apr 2022 2188

Melodia zilei F.Charm feat. @LORA - Perfect defect (Videoclip Oficial)

30 Oct 2021 2252

Melodia Zilei LORA – O rană

05 Sep 2020 2033

Lora – Rămas bun (Official Video)

03 Nov 2017 5095

Lora - Ruga

03 Dec 2016 5144

Concert Lora, live, la Constanţa

13 Aug 2016 6471

Melodia zilei Anda Adam, George, Lora, What's Up - Moşu' e român

27 Dec 2015 4403

Ultima din acest sezon Petrecere în Princess Summer Club

11 Sep 2015 3893

Lora revine pe scena Princess Summer Club

10 Aug 2015 3446

Melodia Zilei Lora feat. Naz Tokio - Fire Up

26 Jul 2015 4874

Lora, într-un concert live la Constanţa

15 Jul 2015 2845

La cererea publicului, CORUL ARMATEI ROSII va sustine inca o reprezentatie la Bucuresti 22-23 septembrie, Sala Palatului, ora 20.00

08 Jul 2015 2786

Comunicat - Partidul Mişcarea Populara

29 Jun 2015 2362