Luni şi marţi, creştin-ortodocşii celebrează două sărbători importante. Ce sfinţi sunt prăznuiţi


Creştin-ortodocşii prăznuiesc astăzi Naşterea Domnului, sărbătoare cunoscută în popor sub numele de Crăciun. Mâine şi poimâine însă sunt alte două sărbători importante, care sunt notate cu cruce roşie în calendarele creştin-rotodoxe. 

Astfel, la data de 26 decembrie prăznuim sărbătoarea cu numele de "Soborul Maicii Domnului." Cuvânt bisericesc, "sobor" înseamnă"adunare de oameni" și în împrejurarea de acum el vrea să spună două lucruri: întâi, cuvântul acesta este o chemare către cei credincioși, să ne adunăm astăzi, în cinstea Maicii Domnului, aici pe Pământ; dar, pe de altă parte, cuvântul "sobor" ne aduce aminte că Maica Domnului se află preaslăvită, fără de asemănare, în mijlocul tuturor Sfinților fericiți din ceruri și că, așa fiind, adunarea noastră de astăzi, de pe pământ este, de fapt, o împreună-prăznuire a noastră cu cetele tuturor Sfinților și Îngerilor din ceruri, conform creştinortodox.ro. 
  
În această zi, este celebrat şi Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana. 
  
În ultima zi de Crăciun, pe  27 decembrie, este prăznuit  Sfântul Apostol Ștefan, cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos. Acesta era iudeu de neam, din seminția lui Avraam. Mărindu-se numărul creștinilor după întemeierea Bisericii și crescând numărul cererilor pentru diverse slujiri ale Apostolilor, au fost aleși din cadrul comunității, șapte bărbați "plini de Duh Sfânt și de înțelepciune". Aceștia aveau menirea să slujească atât în cadrul slujbelor religioase cât și să supravegheze bună orânduială la mesele comune. Primul dintre aceștia a fost Ștefan, iar ceilalți șase sunt: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena și Nicolae. Rolul lor în Biserică primară depășea cu mult rolul pe care îl iau diaconii în zilele noastre. Ei predicau cuvântul Evangheliei, botezau și ajutau la desfășurarea cultului aparținând organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim, scrie realitatea.net
  
 Sfântul Ștefan cunoștea foarte bine Scriptură și propovăduia cu multă putere pe Hristos. Saducheii și fariseii au pus niște bărbați să spună că L-au auzit rostind cuvinte de hulă împotrivă lui Moise și a lui Dumnezeu. În vremea aceea, blasfemia era pedepsită cu moartea. Ajuns în față sinedriului, i-a înfruntat pe judecători, iar aceștia au cerut că Ștefan să fie ucis cu pietre. În acele momente, Sfântul Ștefan a avut o viziune în care l-a văzut pe Hristos „stand de-a dreaptă lui Dumnezeu. Și a zis: Iată văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreaptă lui Dumnezeu.“ (Faptele Apostolilor) 
  

Sursă foto: realitatea.net

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpăna Elevi de la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“, evoluții apreciate la ONSȘ, la tetratlon și pentatlon (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 423

Compania Mamaia SA și directorul general, Ursu Carmen, trimiși în judecată de procurorii din Constanța!

18 Apr 2024 636

Cumpărări directe Constanța Leader’s Jus SRL, contract de consultanță în domeniul achizițiilor cu Primăria Fântânele (DOCUMENT)

01 Apr 2024 510

Cumpărări directe Constanța O firmă din București oferă consultanță pentru implementarea unui proiect la Cobadin (DOCUMENT)

30 Mar 2024 635

Patru persoane arestate de Tribunalul Constanța, la cererea procurorilor DIICOT! (MINUTĂ)

28 Mar 2024 1350

Firme Constanța Modificări în acționariatul Easy Credit 4 All IFN SA

23 Feb 2024 596

Firme Constanța Noi decizii, adoptate de Easy Credit 4 All IFN - S.A.

21 Feb 2024 676

Firme Constanța Mandate prelungite pentru administratorii Progress Consulting SA

12 Feb 2024 665

Firma administrează Cimitirul Municipal Progress Consulting SA câștigă definitiv un proces împotriva Primăriei Constanța!

06 Feb 2024 867

Firme Constanța Modificări în conducerea Easy Credit 4 All IFN SA

05 Feb 2024 852

În Suedia Brazii de Crăciun,oferiți peștilor pentru protejarea mediului

14 Jan 2024 800

Vladimir Putin nu mai ține cont de sărbători. În ajunului Crăciunului pe rit vechi a transmis un mesaj războinic

07 Jan 2024 797

Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit astăzi

07 Jan 2024 868

Astăzi este Ajunul Crăciunului pentru mii de români care sărbătoresc Nașterea Domnului de rit vechi!

06 Jan 2024 861

Armenii sărbătoresc Crăciunul în aceeași zi cu Boboteaza

05 Jan 2024 891