Mai multe piese au fost furate din muzeu, însă nu s-a prins niciodată hoţulCavalerul trac a fost îngropat la poliţie

cavalerultrac1.jpgDupă cinci ani de la comiterea furtului basoreliefului roman, dosarul se află tot în faza de cercetare

Cine doreşte să admire basorelieful numit „Cavalerul trac" o poate face doar în revistele de specialitate. Piesa, una dintre cele mai valoroase din Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa, a dispărut pentru totdeauna. Nu este singura operă care a fost furată din muzeu. Din păcate, hoţii nu au fost prinşi niciodată.

La 6 august 2007, ziua în amiaza mare, inestimabila piesă a fost furată de pe un perete al muzeului de la primul etaj.

Piesa în relief intitulată „Cavalerul Trac şi Cybela" avea nr de inventar 7107. Cavalerul trac" este una dintre zeităţile importante, care stăpâneşte câmpurile, podgoriile, ogoarele şi fiarele pădurii.

Piesa realizată din marmură cu dimensiunile (în milimetri) 330 lăţime, 260 înălţime şi 43 grosime, aparţinea secolului II şi a fost descoperită în comuna Fântânele în anul 1965. Piesa reprezintă un cavaler trac mergând spre dreapta unde se afla Cybela aşezată pe un tron.

Valoare

Marmura din care era realizată era din regiunea Mării Marmara. Valoarea basoreliefului era în urmă cu cinci ani de aproximativ 4.000 de euro.

Piesa, care provenea din epoca romană, dovedea faptul că se manifestă în continuare cultul personalităţii pe tărâmul nostru, aşa cum a spus cercetătorul ştiinţific Zaharia Covacef de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa.

Ochiul magic

La primul etaj al clădirii muzeului, la momentul furtului, au fost cel puţin doi supraveghetori şi erau amplasate trei camere video, însă panoul pe care era prezentat Cavalerul trac nu se afla în raza niciunuia dintre ochiurile magice.

Cazul a fost preluat de Compartimentul Patrimoniu - Serviciul de Investigaţii Criminale.

Poza basoreliefului a fost postată şi pe site-ul Poliţiei Române la capitolul „Urmăriri", alături de alte câteva mii de obiecte de cult şi patrimoniu furate din muzee şi colecţii particulare. Măsura aceasta serveşte, în principal, la avertizarea caselor de licitaţii asupra faptului că basorelieful este furat şi că nu poate fi înstrăinat legal.

Dosarul, în evidenţă pasivă

Din păcate, nici după cinci ani nu s-a găsit autorul furtului, şi, prin urmare, prejudiciul nu a fost recuperat niciodată. Gelu Manolescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, a spus că dosarul se află, în continuare, în cercetare. „El a intrat în evidenţa pasivă. Aici ajung dosarele care se află într-un punct mort. Dacă apar informaţii noi, continuă cercetările care să ducă la elucidarea cazului", a spus purtătorul de cuvânt.

34 de monede furate de la Histria

Nu este singura piesă importantă care a dispărut din Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa. „Au mai dispărut monede din muzeu. Niciodată nu au fost prinşi hoţii. Ţin minte că prin anii 80 a avut loc un mare proces la Histria, de unde s-au furat 34 de monede. Hoţul era un soldat în termen care venise în permisie. Piesele nu s-au mai găsit. Probabil le-a vândut unor colecţionari", a spus Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa.

După ce hoţii au reuşit să plece ziua în amiaza mare cu inestimabila piesă, s-au luat măsuri suplimentare de siguranţă. Piesele mici au fost introduse în vitrine.

Probabil, piesa a ajuns în vreo colecţie particulară, din ţară sau străinătate.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Constanța Un tânăr s-a ales cu dosar penal pentru furt calificat

28 Mar 2024 244

Bărbat arestat pentru furturi din locuințe, în municipiul Constanța. Valoarea prejudiciului este de peste 100.000 de lei (FOTO)

28 Mar 2024 384

Cinci tineri, reținuți pentru că ar fi sustras din mai multe mașini, în Medgidia, județul Constanța. Ce au constatat polițiștii?

28 Mar 2024 295

Poliția Municipiului București - Mandate de aducere în Municipiul București și județul Ilfov

28 Mar 2024 221

IPJ ClujPoliția Rurală Apahida au dispus reținerea unui bărbat de 39 de ani

27 Mar 2024 492

IPJ Sibiu Un bărbat cercetat pentru furt calificat a fost reținut

27 Mar 2024 264

IPJ Constanța Percheziții în opt dosare penale de furt calificat. Constatările polițiștilor (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 535

Atenție, detalii cu puternic impact emoțional! Crimă într-un hotel din Mangalia! Prima ședință de judecată cu ușile deschise (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 1052

Falși polițiști trimiși în judecată la Constanța! Percheziție „la mișto“

25 Mar 2024 547

Jandarmii din Tulcea, solicitați în acest sfârșit de săptămână. Intervențiile acestora

25 Mar 2024 359

Marinar suspectat că ar fi sustras motorină de pe o macara plutitoare, aflată în Portul Constanța

24 Mar 2024 549

Percheziții în județele Tulcea, Giurgiu și Galați pentru furt de motorină (FOTO)

22 Mar 2024 454

La Tulcea A umplut coșul de cumpărături cu produse de pe raft și a vrut să plece fără să achite

22 Mar 2024 382

Începe judecata militarilor de la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” suspectați de furt de motorină. Decizia nu este definitivă

21 Mar 2024 583

IPJ SibiuUn bărbat cercetat pentru furt calificat a fost reținut

21 Mar 2024 292