Mai rau de atat nu se poate

Sanatatea nu si-a revenit din ameteala

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate achita toate datoriile efectuate de unitatile sanitare pe parcursul anului 2002 * "Nu se vor admite sume in plus fata de cele contractate de catre unitatile sanitare", a explicat Victorian Pastila * In cazul in care sumele nu vor ajunge si pentru achizitionarea de medicamente si materiale sanitare, medicii isi vor lua adio de la cel de-al XIII-lea salariu si de la bonurile de masa * In acest sens, conducerile DSPJ si CJAS vor inainta un document comun catre Ministerul Sanatatii si Familiei

Cadrele medicale constantene vor trebui sa se sacrifice pentru ca unitatile sanitare in care isi desfasoara activitatea sa nu fie inchise. Astfel, in cazul in care fondurile lunare alocate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta nu vor ajunge si pentru achizitionarea medicamentelor sau a materialelor sanitare, cadrele medicale vor fi nevoite sa renunte la o parte din drepturile care li se cuvin, cum ar fi cel de-al XIII-lea salariu sau bonurile de masa. Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, doctor Victorian Pastila, a declarat ca din cele 293 de miliarde doar 57 de miliarde de lei nu vor putea fi achitate, dat fiind faptul ca valoarea serviciilor medicale efectuate pe parcursul anului trecut nu poate acoperi aceasta suma. "Vom gasi o alta solutie pentru achitarea acestei sume. Vom vedea care va fi aceasta la momentul respectiv", a declarat medicul Victorian Pastila.Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate achita toate datoriile efectuate de unitatile sanitare pe parcursul anului 2002. Directorul acestei institutii, doctor Victorian Pastila, a declarat ca din cele 293 de miliarde doar 57 de miliarde de lei nu vor putea fi achitate, dat fiind faptul ca valoarea serviciilor medicale efectuate pe parcursul anului trecut nu poate acoperi aceasta suma. "Vom gasi o alta solutie pentru achitarea acestei sume. Vom vedea care va fi aceasta la momentul respectiv", a declarat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila. Astfel, Spitalul Clinic Municipal Constanta se afla in topul datornicilor, cu suma de aproximativ 97 de miliarde de lei. Pe locul al doilea se afla Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, cu 96 de miliarde de lei, din care datoriile catre furnizorii de medicamente se ridica la valoarea de 71 de miliarde de lei, catre furnizorii de materiale sanitare suma depaseste 10 miliarde de lei, iar datoriile catre furnizorii de hrana ating 2,640 miliarde lei. Serviciul de Judetean de Ambulanta Constanta incheie lista celor 15 datornici, inregistrand o suma restanta de 703 milioane de lei, din care 617 milioane reprezinta cheltuielile gospodaresti. Intrebata fiind despre modul in care toate aceste unitati sanitare isi vor achita restantele pe anul 2002, directorul economic al Directiei Judetene de Sanatate Publica Constanta, Janeta Toanca, a declarat ca acestea vor fi platite din depasirile zilelor de spitalizare, adica din ceea ce s-a efectuat in plus fata de contractele cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta. "Aceasta posibilitate o au urmatoarele unitati sanitare: Spitalul Clinic Municipal Constanta, Spitalul de Urgenta Constanta, Spitalul de Ftiziologie din Agigea si cel de Pneumoftiziologie din Palazu Mare", a precizat directorul economic Janeta Toanca.

Sumele restante, greu de platit

Aceasta a mai precizat faptul ca celelalte unitati sanitare care nu au depasit numarul zilelor de spitalizare contractate cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta se vor afla intr-o situatie foarte dificila anul acesta, mai ales in cazul in care consiliile locale sau cele judetene nu vor putea sa aloce fonduri pentru cheltuielile lor administrative. Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila, a mai precizat faptul ca in bugetul de anul acesta, pe care il are la dispozitie institutia pe care o conduce, nu va interveni, mai mult ca sigur, nici un fel de schimbare. "Nu se vor admite sume in plus fata de cele contractate de catre unitatile sanitare", a explicat Victorian Pastila.

Adio, al XIII-lea salariu si bonuri de masa!

Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta a mai afirmat ca toti managerii unitatilor sanitare din judet nu cred ca au cum sa se incadreze in sumele contractate. "Indiferent de ceea ce vor face, de felul managementului pe care il vor aplica, directorii de spitale nu se vor putea descurca. Aceasta este o idee unitara si unica", a explicat Victorian Pastila. Conform declaratiilor acestuia, atat medicii, cat si pacientii vor avea de suferit in urma slabei finantari a unitatilor sanitare. In cazul in care spitalele nu vor mai avea bani pentru achizitionarea medicamentelor si a materialelor sanitare, personalul medial va trebui sa renunte la cel de-al XIII-lea salariu si la bonurile de masa.

Plangeri catre Ministerul Sanatatii

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta, impreuna cu Directia Judeteana de Sanatate Publica vor alcatui un material comun in care vor aduce la cunostinta Ministerului Sanatatii si Familiei toate problemele care se intalnesc la nivelul judetului nostru. "Vom specifica faptul ca fondurile sunt insuficiente, vom preciza si clauzele impuse de spitale in vederea semnarii contractelor-cadru si vom strange semnaturi de la directorii de unitati sanitare din judet care nu sunt multumiti de modul in care s-a facut finantarea pe 2003", a explicat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila.

Un exemplu grav

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, spre exemplu, va avea un buget care nu va depasi cu mult suma de 20 de miliarde de lei pe luna. Tinand cont de faptul ca doar plata salariilor se ridica la 18 miliarde de lei pe luna, combustibilul in jur de doua miliarde de lei, tot lunar, nu mai ramane nimic pentru hrana, medicamente, materiale sanitare si asa mai departe. "Suma lunara optima care ar trebui alocata de catre unitatile sanitare achizitionarii de medicamente si materiale sanitare este de sapte miliarde de lei. Indiferent de sacrificiile sau economiile pe care le vor face, directorii de spitale nu se vor putea incadra", a concluzionat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1330

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 861

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1595

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 844

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 884

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 920

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2538

Primăria Constanța Încep lucrările de reabilitare în zona Dacia și Trocadero

20 Dec 2023 1020

Pe străzile din Constanța şi-au făcut apariţia primii vestitori ai Crăciunului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Dec 2023 3739

Constanța Atenție șoferi! Circulație restricționată în intersecția de la ICIL pentru desfășurarea lucrărilor de asfaltare

16 Nov 2023 865

Știri Constanța Lucrările de modernizare și reabilitare a bulevardului 1 Decembrie 1918 continuă în zona ICIL! Restricții de trafic

15 Nov 2023 1709

Știri Constanța Se lucrează zilele acestea în zona ICIL

10 Nov 2023 741

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2339

Incendiu parcare LIDL Constanța Căruciorul unui bebeluș scos de pompieri dintr-o mașină în flăcări (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 2680

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu auto în parcarea Lidl din zona ICIL! (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 3118