Manuale speciale pentru elevii turco-tatari

Clase cu predare intensiva in limba turca

Proiectul privind editarea de manuale scolare se afla in derulare, urmand ca in curand sa fie stabilita componenta comisiei mixte de profesori din Turcia si Romania * Absolventii Colegiului National "Kemal Atat=FCrk" beneficiaza de burse de studii in strainatate

Inspectoratul Scolar Judetean Constanta (ISJ), conformandu-se liniei Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului de promovare a unor politici scolare in domeniul invatamantului pentru minoritatile nationale, a urmarit ca in planul managerial al institutiei sa fie cuprinse actiuni relevante care au condus, in final, la solutionarea unor probleme majore prioritare pentru minoritatile nationale. Pentru invatamantul in limba turca, a fost continuat procesul de constituire a claselor din ciclul primar cu efective alcatuite exclusiv din elevi apartinand minoritatii turce si tatare. Acestea au statut de clase cu predare intensiva in limba turca si sunt sapte asemenea clase in unitatile scolare din Constanta, Medgidia si Cobadin. In scolile si liceele unde exista clase cu predare intensiva in limba turca se organizeaza olimpiade si concursuri scolare, finalizate cu excursii pentru cunoasterea obiectivelor turistice din judet si din tara. De asemenea, absolventii Colegiului National "Kemal Atat=FCrk" beneficiaza de burse de studii in strainatate. Absolventii sunt monitorizati in toata aceasta perioada de continuare a studiilor universitare sau postuniversitare, masterat, doctorat. In urma unui parteneriat intre ISJ, Consulatul Republicii Turcia la Constanta Uniunea Democrata Turca si Uniunea Democrata a Turco-Tatarilor Musulmani, profesorii de limba turca si religie islamica participa periodic la cursuri de perfectionare in unitatile de invatamant din Turcia. Elevii de etnie turca si tatara vor putea invata dupa manuale speciale, realizate de un grup de profesori din Romania si Turcia. Proiectul privind editarea de manuale scolare se afla in derulare, urmand ca in curand sa fie stabilita componenta comisiei mixte de profesori din cele doua tari. Pe langa acestea, in scolile unde exista populatie scolara apartinand minoritatii turce si tatare se desfasoara o serie de programe. Astfel, la Colegiul National "Kemal Atat=FCrk" din Medgidia se deruleaza proiectul de cuprindere in reteaua scolara a copiilor de nationalitate turca si tatara, asigurandu-li-se masa, cazare, rechizite scolare si burse sociale, in timp ce Scolile numarul 1, 4 si 7 Medgidia si Scoala nr. 5 Mangalia au realizat infratiri cu scoli omoloage din Ankara si Yalova - Republica Turcia, ca urmare a unui proiect de parteneriat educational.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajări Constanța Post vacant la Școala Gimnazială Nr. 22 „I. C. Brătianu” Constanța

28 Mar 2024 788

Angajări Constanța Termoficare Constanța SRL angajează. Detalii

27 Mar 2024 557

Primăria Orașului Techirghiol, județul Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

26 Mar 2024 2373

Ședință CLM Constanța Aleșii locali vor aproba programul de acțiune destinat combaterii riscului de excluziune socială pentru 2024 (DOCUMENT)

25 Mar 2024 334

Centrul Militar Zonal Constanța angajează. Ce post este scos la concurs și cine poate participa

23 Mar 2024 827

Prefectul Silviu Coșa- „Viitorul energetic al Constanței este promițător“

22 Mar 2024 556

Locuri de muncă Constanța Școala Gimnazială nr. 1 Cuza-Vodă angajează îngrijitor

21 Mar 2024 501

Ce sărbătoare este în calendarul ortodox, la data de 21 martie 2024?

21 Mar 2024 1112

Huțucă (PNL) „NATO construiește cea mai mare baza militară din Europa în județul Constanța!"

19 Mar 2024 680

Locuri de muncă Constanța Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” scoate la concurs posturi vacante. Detalii

18 Mar 2024 854

Școala Gimnazială Nr. 29 ,,Mihai Viteazul’’ Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

18 Mar 2024 774

Grădinița cu Program Prelungit „Mugurel” Constanța angajeză. Iată postul vacant

18 Mar 2024 844

Postul Paştelui 2024 începe astăzi, 18 martie. Tradiții și obiceiuri românești

18 Mar 2024 1434

Locuri de muncă Constanța Biblioteca Județeană „Ioan N Roman” Constanța face angajări

18 Mar 2024 1046

ANPC anunță că va controla produsele de post, în perioada următoare

17 Mar 2024 567