Marian Foca, dealer de asigurari si militant anti-SIDA

CNSLR-"Fratia", ombilicul dintre Putere si mase

Ieri, a avut loc ultima intrunire din acest an a filialei constantene a CNSLR-"Fratia" * Nici de aceasta data, liderul confederatiei, Marian Foca, nu a uitat ca in fata presei trebuie sa dea bine si a incercat sa se bage cat mai mult in seama * Sedinta s-a tinut mai mult pentru a fi bifata in agendele liderilor * Dupa cum a decurs, nu parea sa fi avut ca obiectiv rezolvarea problemelor din sindicat * De fapt, nici unul dintre cei prezenti in sala nu a cerut cuvantul * Motoc si Foca au batut apa in piua * Deputatul Motoc le-a povestit celor prezenti despre activitatea sa din Parlament * Anul viitor, la mijlocul lunii ianuarie, se vor desfasura alegeri la filiala constanteana a confederatiei * Surse din cadrul sindicatului "Fratia" ne-au declarat ca, pe langa Marian Foca, pentru inalta functie de presedinte vor mai candida Gheorghe Ungureanu, actualul secretar general al confederatiei, Costica Grosu, lider al sindicatului "Petrochimistul" de la Midia-Navodari, si Lica Neagu, actualul presedinte al filialei constantene a Federatiei Nationale a Sindicatelor Soferilor * Este posibil sa apara si unele nume surpriza * In final, Foca le-a atras atentia liderilor prezenti sa se preocupe mai mult de realizarea prevederilor din protocolul pe care "Fratia" il are cu o firma de asigurari, mai ales ca deja anul nou se apropie si trebuiesc reinnoite politele

In ceea ce priveste activitatea pe acest an, Marian Foca, presedintele CNSLR-"Fratia" Constanta, a declarat ca s-a raspuns tuturor solicitarilor avute din partea organizatiilor membre ale uniunii. La capitolul situatii conflictuale majore s-au enumerat problemele avute de sindicatul Neptun-Olimp, RAJA, sindicatele reunite in Alianta subcontractori ai CNE si Siampa-Sanitas. In toate aceste cazuri, Foca a declarat ca s-a intervenit si s-au cautat solutii pentru rezolvarea nemultumirilor salariatilor. In cadrul raportului de activitate pe anul in curs s-a mentionat si despre colaborarea cu confederatia prin participarea la toate actiunile de protest organizate la nivel national, precum si la toate intalnirile desfasurate in diverse locatii.

Promisiuni cu iz electoral in pragul alegerilor

Reprezentantii CNSLR spun ca pentru sectorul bugetar se va asigura o marire a salariilor astfel incat sa se acopere integral cresterea preturilor. Astfel se doreste o majorare cu 6 procente incepand cu luna ianuarie si cu acelasi procent in luna octombrie. Cu privire la fondul social, sindicalistii doresc o crestere a acestuia de la 1,5% la 2%, precum si stabilirea clara a destinatiei cheltuielilor aferente acestui fond. La toate aceste masuri de crestere directa a salariilor se adauga alte masuri adiacente prin care se vor asigura angajatilor venituri suplimentare. Acestea se refera la diminuarea cotei de CAS, respectiv reducerea acesteia cu trei puncte procentuale, in contextul masurilor de reducere progresiva a costurilor locurilor de munca, analiza posibilitatii cresterii numarului de tichete de masa acordate salariatilor si analizarea si elaborarea proiectului de act normativ privind cecurile de vacanta. Confederatia sindicala a luat in calcul, pentru anul viitor, imbunatatirea serviciilor de sanatate publica. Potrivit declaratiei reprezentantilor CNSLR-"Fratia" pentru redresarea sistemului sanitar, in bugetele pe anii 2001 si 2002 s-au alocat fonduri reprezentand 4,2% din produsul intern brut, comparativ cu trei-patru procente in perioada 1997-2000, care au asigurat, intr-o oarecare masura, imbunatatirea serviciilor de sanatate publica. Data fiind aceasta situatie, pentru anul viitor s-au convenit mai multe masuri, precum cresterea calitatii serviciilor medicale oferite populatiei in sistem public si privat, cresterea eficientei programelor nationale de sanatate, dezvoltarea sistemului national de supraveghere a bolilor transmisibile, intarirea capacitatii de prevenire a infectiei HIV/SIDA si dezvoltarea serviciilor de promovare a sanatatii. Dupa cele discutate se putea trage concluzia ca CNSRL s-a transformat intr-o organizatie de lupta anti-SIDA. In concluzie, problemele sindicatelor nu au fost luate in discutie si, ca atare, in sala s-a instalat apatia. Nimeni nu s-a aratat dispus sa ia cuvantul. Acest aspect a lasat impresia ca in randul sindicatelor afiliate la CNSLR totul merge ca pe roate.

Dulcea limba de lemn a PSD si CNSRL

Singurii care au crezut ca au ceva de spus au fost Marian Foca si deputatul Marian Motoc. Deputatul social-democrat a vorbit mai mult despre implicarea sa in Parlament. In finalul intalnirii, s-a stabilit ca pe data de 14 ianuarie 2004 sa se desfasoare alegeri la filiala constanteana a confederatiei constantene. Surse din cadrul sindicatului "Fratia" ne-au declarat ca Marian Foca va avea mai multi contracandidati anuntati, dar ca vor fi si unele surprize. Astfel, vor mai candida Gheorghe Ungureanu, actualul secretar general al confederatiei, Costica Grosu, lider al sindicatului "Petrochimistul" de la Midia-Navodari, Lica Neagu, liderul Federatiei Sindicatelor Soferilor din Romania - filiala Constanta, si este posibil ca lista sa fie completata cu alte nume. Inainte de final, Foca le-a spus liderilor sindicatelor sa se preocupe mai mult de realizarea prevederilor din protocolul pe care "Fratia" il are cu o firma de asigurari, mai ales ca deja Anul Nou se apropie si trebuie reinnoite politele.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 237

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 598

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 668

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 464

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 538

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 530

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 714

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3368

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 13929

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 900

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 894

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1926

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1303

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 2798

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 6811