Social

Mesajul ierarhului Tomisului, ÎPS Teodosie, de Paşte „Învierea este culmea sărbătorilor. Este începutul vieţii veşnice“

Ca în fiecare an, slujba din noaptea sfântă de Înviere va fi oficiată la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Constanţa, unde se vor aduna mii de credincioşi, care vor veni să ia lumină. Lumina sfântă va fi adusă de reprezentanţii Patriarhiei Române de la Ierusalim, iar ulterior va ajunge şi la malul mării. De aici, lumina sfântă va fi adusă pe Marea Neagră de arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, pe faleza Cazinoului, unde va fi aşteptat de un sobor de preoţi şi de mii de constănţeni. Lumina va fi purtată apoi în procesiune, din zona falezei Cazino către altarul de vară din aripa de sud a Catedralei Arhiepiscopale, unde va fi oficiată slujba Învierii.
 
Ierarhul Tomisului, ÎPS Teodosie, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, premergătoare sărbătorilor pascale, că Învierea Domnului are o semnificaţie deosebită pentru Dobrogea, deoarece aici a fost adusă pentru prima dată de Sfântul Andrei.
 
„Ne pregătim să întâmpinăm cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului. Această pregătire durează de peste şase săptămâni, când a început Postul cel Mare. Este o călătorie duhovnicească şi un urcuş către această ţintă a Învierii Domnului, care este sensul existenţei noastre. Iată, suntem în Săptămâna Patimilor. O săptămână a jertfei, a răstignirii, a morţii şi a îngropării Domului. Săptămâna este marcată de slujbele de dimineaţă, care se săvârşesc seara, numite Denii, pentru că noaptea este pe sfârşite, aşa cum spune Mântuitorul, iar ziua este aproape.
 
Este noaptea întunericului, căci păcatul este întuneric, dar ne apropiem să întâmpinăm lumina ce risipeşte întunericul. Lumină care niciodată nu se va mai sfârşi. Noi repetăm drumul Mântuitorului, al pătimirii sale, către Lumină. Suntem încă în împărăţia păcatului, în vremelnica viaţă. Dar din această vremelnică viaţă ne unim cu veşnicia. Din întuneric, sufletul nostru începe să primească Lumina, care va fi biruitoare. Şi, iată, avem aceste Denii, care culminează, joi seară, cu cele 12 Evanghelii, care istorisesc patimile Domnului: cu luarea crucii şi ducerea ei pe Golgota, iar vineri, cu răstignirea şi îngroparea Domnului. Sâmbătă este odihna Domnului în mormânt. Şi ajungem la Lumina Învierii lui Hristos. Învierea este evenimentul care marchează întreaga istorie a omenirii. Omenirea care se înjugase cu moartea scapă de această robie, pentru că Învierea aduce eliberare.
 
Toate sărbătorile îşi primesc sensul lor prin sărbătoarea sărbătorilor, care este Învierea Domnului. De aceea Învierea este culmea sărbătorilor, este piscul cel mai înalt. Este începutul vieţii veşnice. Hristos se îmbracă în haina slavei, în haină de lumină. Este o lumină a harului, în care ne va îmbrăca şi pe noi la învierea cea de obşte, cei ce vor ajunge de-a dreapta sa. Este o sărbătoare a luminii, a biruinţei, a bucuriei nemăsurate. Bucuria vine din cer, este dragostea şi darul lui Dumnezeu. Să staţi toţi la masă în numele lui Dumnezeu şi să simţiţi lumina Învierii Domnului nostru, Iisus Hristos, care vă copleşeşte. Să simţiţi sufletul şi viaţa care intră şi în casa dumneavoastră. Această lumină care vine din cer este o realitate. Pentru noi, ortodocşii, lumina vine în fiecare an, în Sâmbăta cea Mare“, a transmis credincioşilor ierarhul Tomisului, ÎPS Teodosie.
 
„Să credem şi să primim Lumina Învierii, pentru că Hristos a coborât din cer, a luat chip omenesc, a pătimit, a murit, a fost îngropat şi a înviat ca să înviem şi noi. Învierea Domnului este temeiul învierii noastre. Să ne salutăm cu salutul «Hristos a înviat!» şi să răspundem cu credinţă neîndoielnică «Adevărat a înviat!». Să avem pace, dragoste şi iertare între noi. Să nu mai fie urmă de supărare, de tristeţe, de ură, de ceartă, de invidie, de egoism, să devenim fii ai luminii şi ai învierii pentru totdeauna. Hristos a Înviat!“, a mai declarat ÎPS Teodosie.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sfânta Lumină a Învierii va fi oferită credincioșilor din Arhiepiscopia Tomisului

20 May 2020 2072

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale (video)

16 Apr 2020 1137

Primăria Ovidiu, anunț de interes general – „Prin înțelegere și colaborare, toți locuitorii din oraș vor primi Lumina Sfântă a Paștelui“

16 Apr 2020 1049

Şi în acest an, Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim Arhiepiscopul Tomisului - „Învierea aduce bucurie, lumină, pace şi înălţare către cer“

25 Apr 2019 1315

Lumina Învierii va fi adusă de la Ierusalim la Constanța. Când va ajunge la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța (video)

24 Apr 2019 1241

Lumina Învierii, adusă la Constanța de eclesiarhul Benedict Georgescu

07 Apr 2018 2233

În Săptămâna Patimilor Ierarhul Tomisului, ÎPS Teodosie - „Să căutăm Lumina, să fim fii ai Luminii. Să trăim pentru Lumină şi pentru Înviere“

04 Apr 2018 1793

ÎPS Teodosie Lumina Învierii va fi adusă pe mare la Constanţa

11 Apr 2017 1540

Editorial Lumina Învierii să ne aducă iubire, speranţă, pace, linişte şi echilibru!

29 Apr 2016 2323

Mesajul pascal al Ierarhului Tomisului pentru constănţeni „Nu există adevăr mai puternic şi mai viu ca adevărul Învierii“ (galerie foto)

26 Apr 2016 1461

Lumina Învierii va fi adusă de la Ierusalim, pe mare

25 Apr 2016 2046

„Dar din dar se face rai„

07 Apr 2015 979

Nu ai idei, pe loc? Iată aici câteva modele de mesaje şi sms-uri pentru noaptea de Înviere şi zilele de Paşti

04 May 2013 2255