Mesajul pascal al Ierarhului Tomisului pentru constănţeni „Nu există adevăr mai puternic şi mai viu ca adevărul Învierii“ (galerie foto)



Slujba din noaptea sfântă de Înviere va fi oficiată, ca în fiecare an, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Constanţa, unde se vor aduna mii de credincioşi, care vor veni să ia lumină.
 
Lumina sfântă va fi adusă de reprezentanţii Patriarhiei Române de la Ierusalim, iar ulterior va ajunge şi în Portul Tomis. De aici, lumina sfântă va fi adusă pe Marea Neagră de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, pe faleza Cazinoului, unde va fi aşteptat de un sobor de preoţi şi de mii de constănţeni.
 
Lumina va fi purtată apoi în procesiune, din zona falezei Cazino către altarul de vară din aripa de sud a Catedralei Arhiepiscopale, unde va fi oficiată slujba Învierii. Din 2014, această slujbă are loc la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, aflată în apropierea Cazinoului din Constanţa, şi nu pe malul marii, după ce sinodul Bisericii Ortodoxe a cerut să nu mai fie organizate slujbe acolo unde nu există un altar sfinţit.
 
Ierarhul Tomisului, ÎPS Teodosie, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, premergătoare sărbătorilor pascale, că Învierea Domnului are o semnificaţie deosebită pentru Dobrogea, deoarece aici a fost adusă pentru prima dată de Sfântul Andrei.
 
„Învierea Domnului are o semnificaţie deosebită, pentru că doar aici a fost adusă lumina Învierii lui Hristos de Sfântul Apostol Andrei. De aceea, şi anul acesta, lumina va fi adusă pe mare şi vom ieşi cu făcliile aprinse în Parcul Arheologic de lângă Catedrala Arhiepiscopală, unde va avea loc slujba Învierii. Sfânta liturghie care urmează slujbei Învierii va fi oficiată în catedrală.
 
Învierea este sărbătoarea cea mai mare, care însemnează înnoirea sufletelor şi a trupurilor noastre şi ale tuturor făpturilor. Aşa cum la Ierusalim vine lumină din cer, nefirească, spirituală, aşa şi sufletele noastre trebuie să se înaripeze cu această lumină. Să fim fericiţi că ortodocşii au în fiecare an lumina coborâtă din cer. Lumina de Înviere este legătura cu Hristos, care a înviat pentru noi şi pentru a noastră mântuire.
 
Prăznuim Învierea Domnului în fiecare an pentru a ne despovăra de păcate, ca să ne putem uni cu lumina lui Hristos. Fiecare sărbătoare a Învierii este unită cu Învierea istorică, care s-a produs aievea, când Mântuitorul a ieşit din mormânt ca un mire, lăsându-şi giulgiurile cu care era înfăşurat. Mântuitorul s-a înfăşurat cu lumină când a înviat. Toată greutatea şi rana păcatelor noastre au rămas în mormântul din care a ieşit.
 

Iată, Învierea lui Hristos este începutul învierii noastre. Sărbătorim Învierea cu nădejdea că şi noi vom ajunge la această înviere şi vom purta şi noi acelaşi trup uşor, spiritualizat, ca şi Hristos. De aceea ne rugăm şi ne căim, ca să înviem întru lumină şi viaţa cea veşnică“, a declarat ÎPS Teodosie.
 
Arhiepiscopul Tomisului i-a îndemnat pe credincioşii constănţeni să fie mai buni şi mai iertători. „Iubiţi credincioşi! Sărbătoarea Învierii ne-a chemat şi anul acesta să ne umplem de lumină, de credinţă, de bucurie, de dragoste. Dumnezeu a coborât între noi şi ne-a luminat pe toţi cu lumina Învierii sale. Acum, Dumnezeu ne dăruiește arvuna Învierii. El a înviat ca să fie primul sculat din morţi şi să ne cheme şi pe noi la Înviere, în ziua cea de apoi. Acest adevăr trebuie trăit cu intensitate. Nu există adevăr mai puternic, mai viu prin care noi să ne trezim conştiinţa ca adevărul Învierii. Învierea ne aduce viaţă deplină, ne aduce faţă în faţă cu Dumnezeu. Ne îmbracă în haină de lumină. De aceea purtăm făclii aprinse în noaptea de Paști. De aceea dăruim lumina adusă de la Ierusalim cu cuvintele «Veniţi de luaţi lumină!». Prin această lumină, noi ne menţinem în comuniune cu Dumnezeu.

 
Să păstrăm această sărbătoare după tradiţia care ne arată continuitate şi dăruire în sentimentul de dragoste şi solidaritate. Să fie în casele noastre pace. Să ne iertăm cu toţi oamenii. Să ne îmbrăţişăm unii cu alţii, ca să nu avem urme de supărare. Să fie masa cu bucate alese, din care să dăm şi celor ce nu au. Să cercetăm pe cei bolnavi, să nu-i lăsăm în părăsire pe cei închişi. Să avem bucuria împărtăşită unii cu alţii. Cei puternici în credinţă să-i îmbie pe cei îndoielnici la mai mult optimism. Să ne salutăm după tradiţie cu «Hriostos a înviat!» şi să primim răspunsul «Adevărat a înviat!», le-a transmis credincioşilor ÎPS Teodosie.
 

Mesaj pentru tineri

 
Ierarhul Tomisului a avut şi un mesaj pentru tinerii care merg în cluburi în noaptea Învierii. „După ce se vine la Înviere şi se ia lumină, ideal ar fi să se stea şi la slujbă. După aceea, se pot relaxa, dar în limitele decenţei, ale bunului-simţ. Morala creştină nu respinge momentele de distracţie. Dar atunci când în club se consumă stupefiante şi alte droguri, atunci clubul devine loc de pierzanie”, le-a transmis tinerilor ÎPS Teodosie.
 

Lumină pentru turişti

 
Turiştii care vor ajunge pe litoral pentru a sărbători Paştele, dar şi 1 Mai, pot lua lumină de la Capela Tinerilor, cu hramul „Bunavestire şi Sf. Maria Egipteanca“, situată la intrarea în staţiunea Mamaia. „Staţiunea Mamaia are două capele. În toamnă, vor fi construite aici două biserici. La capela de la intrarea în staţiune, Capela Tinerilor, cu hramul «Bunavestire şi Sf. Maria Egipteanca», va fi oficiată slujba de Înviere“, a mai spus Arhiepiscopul Tomisului.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanta
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Credincioșii constănțeni sunt așteptați la slujba Odovaniei Învierii

23 May 2023 1045

Paștele Catolic 2023. Noaptea Sfântă a Învierii Domnului, celebrată la Biserica „Sfântul Anton de Padova" din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Apr 2023 1375

Constanța. Credincioșii sunt așteptați la slujba Odovaniei Învierii oficiată de IPS Teodosie

30 May 2022 1242

Primarul Kievului Credincioșii, chemați să urmărească online slujba de Înviere, de teama unor „provocări”

23 Apr 2022 1332

Lumina Învierii la malul Mării Negre. Programul complet

21 Apr 2022 1715

Constanţa IPS Teodosie a ieșit din carantină în mijlocul unei slujbe. Ce mesaj le-a transmis credincioşilor (VIDEO)

30 Jan 2022 1939

Unde este așteptat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului în primele zile ale noului an

02 Jan 2022 2879

Constanța Polițiștii și jandarmii, prezenți la slujba oficiată aseară, de către ÎPS Teodosie

03 Jan 2021 2211

Sfânta Lumină a Învierii va fi oferită credincioșilor din Arhiepiscopia Tomisului

20 May 2020 3330

Lumina Învierii va fi adusă de la Ierusalim la Constanța. Când va ajunge la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța (video)

24 Apr 2019 2378

În Săptămâna Patimilor Ierarhul Tomisului, ÎPS Teodosie - „Să căutăm Lumina, să fim fii ai Luminii. Să trăim pentru Lumină şi pentru Înviere“

04 Apr 2018 2690

Mesajul ierarhului Tomisului, ÎPS Teodosie, de Paşte „Învierea este culmea sărbătorilor. Este începutul vieţii veşnice“

12 Apr 2017 4316

ÎPS Teodosie Lumina Învierii va fi adusă pe mare la Constanţa

11 Apr 2017 2220

Lumina Învierii va fi adusă de la Ierusalim, pe mare

25 Apr 2016 2819

Mii de credincioși au participat la slujba Învierii din Portul Turistic Mangalia

21 Apr 2014 2445