„Mi-e teamă că lupt cu morile de vânt“ Mama unui băieţel de trei ani o acuză de malpraxis pe dr. Gabriela Dascăl, preşedintele Colegiului Medicilor Constanţa

Preşedintele Colegiului Medicilor Constanţa, Gabriela Dascăl, medic chirurg pediatru la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, este acuzat de mama unui copil de trei ani că, deşi cel mic avea peritonită, el nu a fost operat de urgenţă. Pe adresa cotidianului ZIUA de Constanţa a sosit un email de la constănţeanca Adina Sofron, care o învinuieşte pe Gabriela Dascăl de faptul că i-a pus în pericol viaţa copilului său în vârstă de trei ani. Mama băiatului susţine că Gabriela Dascăl, care era de gardă în acea seară, a refuzat să-l opereze pe cel mic, ţinându-l 16 ore sub observaţie.

Pe 5 martie, în jurul orei 15.30, Adina Sofron a solicitat o ambulanţă pentru fiul său, Iustin, în vârstă de trei ani şi 10 luni, care avea febră de 39.5 grade, vărsături şi dureri abdominale. Copilul a fost transportat la Spitalul Judeţean Constanţa, în Unitatea Primiri Urgenţe. Aici i s-a pus diagnosticul de suspiciune de enterocolită, fiind trimis la Spitalul de Boli Infecţioase. Medicul de gardă de la Infecţioase le-a spus însă că băiatul are peritonită şi că trebuie operat de urgenţă, fiind necesar să se întoarcă la Spitalul Judeţean. „Ajunşi la Chirurgie pediatrică, cu toate că aveam o analiză din data de 4.03, cu leucocite 20.400 şi proteina C reactivă mărită cu 95% faţă de valoarea normală, cu copilul în stare critică, medicul de gardă Dascăl Gabriela mi-a ţinut copilul încă 16 ore în observaţie de apendicită acută, când era evident că deja făcuse peritonită, tremura, transpira şi ţipa de durere, iar dânsa trimitea asistenta să-l sedeze cu Diazepam, ca să nu mai ţipe. Îmi făcuse o favoare că mi-a internat copilul pe Chirurgie, aşa spunea distinsa doamnă Dascăl. Nu e posibil aşa ceva! Asemenea medici nu ar trebui să profeseze! Copilul meu a avut zile de la Dumnezeu, a fost norocos, dar poate alţii nu vor avea acelaşi noroc, dacă au «norocul» să dea de acest medic“, ne-a povestit Adina Sofron, mama băiatului.
 
A apelat la alt medic pentru a-i salva copilul
 

Mai mult, a doua zi de la internare, femeia i-a cerut asistentei-şef să semneze documentele pentru transferul copilului la alt spital, din Bucureşti, dar a fost refuzată. „La ora 10.00, Gabriela Dascăl îmi spune că nu ştie ce are, dar că trebuie să-l deschidă, să vadă ce are şi, zâmbind larg, îmi spune că poate muri. Deci a ştiut de la început ce are. Probabil asta aştepta“, adaugă Adina Sofron. Speriată, femeia a apelat la dr. Constantin Tica. „A acceptat şi i-a pus diagnosticul de peritonită, urgent operaţie“, a mai spus mama copilului. Aceasta o mai acuză pe dr. Dascăl de faptul că „a minţit în foaia de observaţie a copilului că avea abdomenul suplu-mobil şi sistemul ostero-articular funcţional, când el nu putea sta nici în şezut“.
 
Mama a depus plângere împotriva doctoriţei Gabriela Dascăl
 
Adina Sofron a depus o plângere împotriva doctoriţei Gabriela Dascăl la conducerea Spitalului Judeţean. Mai mult, a trimis o plângere şi la forul superior al Colegiului Medicilor. „Din păcate, de la Colegiul Medicilor de la Bucureşti am primit răspuns că iniţial trebuie să depun plângerea la Colegiul Medicilor din Constanţa. Dar aşa cum Gabriela Dascăl este preşedintele Colegiului Medicilor din Constanţa, cred că lupt cu morile de vânt“, ne-a povestit Adina Sofron.
 
Ce spune Gabriela Dascăl
 
„Pacientul a reprezentat o situaţie mai dificilă. Familia l-a adus după cinci zile de evoluţie a bolii, pe care iniţial a încercat să o ascundă la prezentare. Abia după o anamneză mai riguroasă, am aflat că era bolnav şi tratat de diferite boli. La prezentare avea febră, vărsături, leucocitoză, redoare de ceafă şi convulsii consemnate de ambulanţă. În această situaţie se preta la confuzie cu o boală infecţioasă. Plus că avea şi un ţipăt deosebit, care putea fi interpretabil“, a declarat dr. Dascăl. Tot ea a precizat că datele contradictorii pe care le-a furnizat familia au împiedicat-o să pună un diagnostic cert, aşa că a hotărât să ţină copilul sub observaţie, administrându-i antibiotic, antitermic, antiinflamatorii. „A doua zi, de dimineaţă, imediat după vizită, am reexaminat copilul, care se liniştise sub tratament. A permis o examinare mai bună, aşa că am decis intervenţia operatorie. Familia a insistat să le dau garanţii că este apendicită acută. Le-am spus că asemenea garanţii nu le pot da, dar că opinia mea este că trebuie operat“, a declarat Gabriela Dascăl. „Mă aşteptam să reacţioneze aşa, pentru că m-a ameninţat că mă va reclama. Eu consider că m-am comportat ireproşabil, dar oricine poate să acuze orice. Trebuie să dovedească şi să îşi susţină punctul de vedere. Dacă voi fi găsită vinovată, voi fi trasă la răspundere“, a mai adăugat aceasta.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaDigitală Constantin Papadopol – 70. „Artistul care a învăţat artă de la natură”

23 May 2022 3505

#citeșteDobrogea Enache Puiu (1928-2005)

18 Apr 2022 2275

#DobrogeaDigitală Gheorghe Tănăsescu - un dascăl dobrogean, model de pasiune și dedicare pentru nobila sa meserie

22 Feb 2022 2918

Cristina Tamaș, la aniversare „Cred că viaţa mea se potriveşte foarte bine cu ceea ce conferă identitate Dobrogei

13 Nov 2021 3282

#citeșteDobrogea In memoriam Ion Bitoleanu – „o viață în slujba semenilor, trecător prin două secole și milenii”

05 Jul 2021 3152

#DobrogeaDigitală Ion Faiter, la 85 de ani

15 Mar 2021 3720

#DobrogeaDigitală „Ascultând glasul trecutului, ne edificăm tot mai bine asupra ființii noastre pe aceste meleaguri”

15 Dec 2020 4067

#DobrogeaDigitală – revista „Analele Dobrogei” „Mâna e dascălul creerului şi, prin creer, al întregei făpturi omeneşti"

20 Jul 2020 3047

#DobrogeaDigitală - „Cât trebue să știe oricine despre Dobrogea”, de Apostol D.Culea Turcul fatalist și rodul țarinei dobrogene

09 Jul 2020 2051

După două tururi de scrutin Componenţa Consiliului Colegiului Medicilor din Judeţul Constanţa, trimisă spre validare

16 Mar 2016 3406

Medicii, aşteptaţi la turul II pentru desemnarea Consiliului Judeţean al Colegiului Medicilor din Constanţa

11 Mar 2016 5514

Cine sunt candidaţii care aspiră la un loc în conducerea Colegiului Medicilor din Judeţul Constanţa

05 Mar 2016 8241

Alegeri cu repetiţie Când îşi vor desemna cadrele medicale reprezentanţii în Consiliul Colegiului Medicilor din Constanţa

08 Feb 2016 2379

Scrutin repetat la Colegiul Medicilor Constanţa Mihai Onciu - „Vom solicita o conducere interimară care să organizeze alegeri corecte“

14 Dec 2015 3159

După două tururi de scrutin Cadrele medicale şi-au desemnat reprezentanţii în Consiliul Colegiului Medicilor din Constanţa. Iată aleşii!

11 Dec 2015 3708