Mii de bovine sunt bolnave de leucoza

Rezultate ingrijoratoare in urma prelevarii probelor serologice de la animale

In urma determinarilor serologice efectuate de catre inspectorii din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare Constanta in randurile efectivelor de bovine, s-a demonstrat faptul ca aproximativ jumatate din numarul animalelor carora li s-au prelevat probe de sange sunt bolnave de aceasta boala * Astfel, au fost prelevate probe serologice in proportie de 80% din randurile efectivelor de bovine, aceasta actiune facand parte dintr-un program al Directiei Sanitar-Veterinare de prevenire a transmiterii bolii de la animal la om * Animalele bolnave urmeaza sa fie sacrificate, posesorii lor fiind despagubiti de catre Ministerul Agriculturii. In urma determinarilor serologice efectuate de catre inspectorii din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare Constanta in randurile efectivelor de bovine, s-a demonstrat faptul ca aproximativ jumatate din numarul animalelor carora li s-au prelevat probe de sange sunt bolnave de leucoza bovina. Astfel, au fost prelevate probe serologice in proportie de 80% din randurile efectivelor de bovine, aceasta actiune facand parte dintr-un program al Directiei Sanitar-Veterinare de prevenire a transmiterii bolii de la animal la om.

Trei mii de animale bolnave

Din totalul de 50 de mii de capete de bovine 2300 au fost depistate ca bolnave de leucoza bovina. Acestea urmeaza sa fie sacrificate cat de curand. Posesorii lor vor fi despagubiti de catre Ministerul Agriculturii prin intermediul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare. Conform declaratiilor directorului Directiei Sanitar-Veterinare Constanta, doctor Marin Nicolae, de la inceputul anului si pana in prezent, 664 de persoane au primit despagubiri in urma sacrificarii unui numar de 963 de bovine care erau toate bolnave de leucoza bovina. "Luna aceasta au fost platite despagubiri in valoare de 1,5 miliarde lei pentru sacrificarea animalelor bolnave de leucoza", a mai precizat directorul Marin Nicolae.

TBC in randul animalelor din Mihail Kogalniceanu

In curul zilei de ieri, Mihai Caratana din comuna Mihail Kogalniceanu, detinatorul unui numar insemnat de bovine, a avut o discutie cu directorul Directiei Sanitar-Veterinare in legatura cu cele 12 animale bolnave de TBC bovin. "Animalele trebuie izolate pentru ca prezinta risc de imbolnavire si a celorlalte animale, iar productia care rezulta zilnic de la ele nu poate fi folosita decat in cazul in care se fierbe la o temperatura de 150 de grade Celsius timp de 5 minute", a declarat Marin Nicolae. Acesta a mai precizat faptul ca se va deplasa personal la fata locului pentru a efectua o inspectie mult mai detaliata a tuturor bovinelor. In ceea ce priveste banii, Mihai Caratana va fi despagubit doar dupa ce animalele bolnave vor fi sacrificate.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.