Social

Modificări importante în Legea Adopţiei. Sume importante pentru copiii adoptaţi în condiţii speciale (document)

Senatul a aprobat o lege prin care sume semnificative vor fi acordate lunar celor care adoptă copii peste trei ani, cu handicap sau fraţi, potrivit unui proiect de lege. Cu cât vor fi îndeplinite mai multe condiţii în persoana micuţului adoptat, cu atât sumele vor creşte, ajungând până la 1.350 de lei lunar, dublu faţă de ceea ce pot câştiga în prezent părinţii adoptivi.
Pentru a creşte consistent numărul de familii adoptive pentru copiii din sistemul de protecţie din România, Executivul a aprobat introducerea, în Legea adopţiei, a unor noi stimulente financiare pentru cei care adoptă copii cu vârstă mai mare, cu handicap ori care fac parte dintr-un grup de fraţi. Aceste sume se regăsesc în proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, care a fost adoptat la data de 28 noiembrie de Senat. Ca să intre în vigoare, proiectul trebuie să aibă şi votul decisiv al deputaţilor, urmând ca apoi actul să fie publicat în Monitorul Oficial.
 
Pentru fiecare astfel de copil s-ar acorda lunar suma de 600 de lei. Mai departe, cuantumul indemnizaţiei s-ar mări cu 50% (ar ajunge, deci, la 900 de lei lunar/copil), dacă cel adoptat are peste şapte ani, e încadrat în grad de handicap accentuat/grav, infectat HIV sau bolnav SIDA ori face parte dintr-un grup de cel puţin trei fraţi adoptabili împreună (vorbim de trei situaţii posibile, nu de trei condiţii cumulative).
 
Dacă însă copilul adoptat întruneşte două dintre condiţiile menţionate anterior, atât în cazul indemnizaţiei de 600 de lei, cât şi în cazul celei de 900 de lei, atunci sumele lunare se vor majora cu 25% (vor deveni, deci, 750 de lei, respectiv 1.125 de lei). Iar pentru copilul care va bifa toate cele trei condiţii, indemnizaţia lunară va fi cu 50% mai mare (900 de lei, respectiv 1.350 de lei).
 

Vor putea primi sumele până la 26 de ani

 
O altă condiţie pentru ca banii aceştia să fie daţi lunar va fi şi ca adopţia să nu fie anulată. În proiect scrie însă că, la cererea adoptatului, chiar şi după 18 ani s-ar putea acorda aceşti bani, dacă tânărul îşi continuă studiile, până la 26 de ani. Banii îi vor reveni tânărului, iar nu celor care l-au adoptat.
 

Statul va deconta anumite servicii

 
În limita a 1.500 de lei pe an, familia care adoptă va putea să recupereze de la stat sumele de bani cheltuite pentru asigurarea unor servicii destinate recuperării/reabilitării copilului adoptat, după cum este menţionat în proiectul de pe masa Senatului. O noutate este că în proiect mai scrie şi că dacă astfel de cheltuieli depăşesc această limită, diferenţa ar putea fi suportată de angajatorii care doresc să deducă respectivele sume din impozitul pe venit aferent anului în care acele cheltuieli au fost făcute.
 
În fine, cheltuielile de transport şi cazare ocazionate adoptatorului la participarea la procedura potrivirii practice cu copilul din alt judeţ vor fi decontate în limita a 200 de lei/zi/persoană, după cum scrie în proiect.
Cei care adoptă pot intra, maximum un an, în concediu de acomodare şi pot obţine o indemnizaţie lunară în această perioadă. Dar cuantumul ei nu este mare, iar, spre deosebire de valoarea indemnizaţiei de creştere a copilului, indemnizaţia de acomodare are un cuantum fix, fiind de 1.700 de lei.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Premierul Viorica Dăncilă „Este necesară o simplificare a adopţiei, să nu mai dureze atât de mult”

24 Jun 2019 510

Premierul Viorica Dăncilă solicită o anchetă în cazul ​fetiței din Baia de Aramă care a fost luată din locuința asistenților maternali și predată familiei adoptive

22 Jun 2019 544

Constanța. Tot mai mulți căței fără stăpâni sunt adoptați de oameni cu suflet mare

17 May 2019 334

Un nou bilanţ Campania de adopţie a câinilor continuă la Constanţa

15 May 2019 328

Peste 100 de căței din adăpostul pentru animale şi-au găsit stăpâni

10 May 2019 337

Zeci de câini din Adăpostul pentru animale Constanța au fost adoptați. În ce condiții poate fi adoptat un câine (galerie foto)

07 May 2019 512

Editorial Se întâmplă şi lucruri bune. Campania de adopţie a câinilor fără stăpân. Cum poţi oferi un cămin unui patruped

06 May 2019 763

Constanța. 18 căței au fost adoptați de oameni cu suflet mare. Cum poți adopta un cățel

02 May 2019 501

Primăria Constanţa continuă campania de adopţie a câinilor fără stăpân!

01 May 2019 562

#citeşteDobrogea In Memoriam Paul Barbăneagră, cineast de origine dobrogeană, la 90 de ani de la naştere

11 Feb 2019 833

Modificări în structura Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Ce se întâmplă cu adopţiile (document)

21 Dec 2018 814

Plasarea copiilor sub 7 ani în centre de plasament, interzisă prin lege! A fost modificată Legea Adopţiei (document)

03 Dec 2018 2478

Îngrijorător. Sute de copii au fost părăsiți în prima jumătate a anului în maternități și alte unități sanitare

31 Oct 2018 1036

Modificări la Legea adopțiilor aprobate de Guvern. Se majorează durata de valabilitate a atestatului de persoană sau familie aptă să adopte

20 Sep 2018 1136

USR vrea să modifice Legea Adopţiei. Timpul petrecut de copii în sistemul de protecţie trebuie să scadă!

15 Mar 2018 713