Musulmanii din Dobrogea sărbătoresc „Bairamul dulce“. Care sunt obiceiurile respectate cu sfinţenie (galerie foto)

Musulmanii celebrează astăzi „Bairamul dulce“. Această sărbătoare, care semnifică sfârşitul postului, mai este numită de turci „Iftar Bayramı - Sărbătoarea Ruperii Postului“. De asemenea, este serbată luna în care Allah i-a revelat profetului Mohamed primele versete din Coran.
 
Postul lunii Ramazan este obligatoriu, scrie în Coran. Timp de o lună, musulmanii trebuie să ţină post negru de la răsăritul soarelui până la apus. Scopul acestui post este menit să le aducă aminte credincioşilor să fie umili şi să împartă din bucatele lor cu ceilalţi. Aceştia se abţin de la fapte impure precum bârfa, limbajul licenţios sau contactul sexual.
 
Credincioşii se concentrează pe spiritualitate şi citesc versete din Coran, merg la moschee şi se roagă. Tradiţia se bazează pe unirea musulmanilor şi grija pentru alţii. „Sadaqa“, donaţia voluntară, face parte din cei cinci stâlpi ai Islamului, iar actele de caritate sunt obligatorii.
 
„Cel de-al patrulea principiu al Islamului din cele cinci este postul în luna Ramazan. Postul în Islam înseamnă să te fereşti de trei lucruri în fiecare zi a lunii Ramazan, pentru că aşa a poruncit Allah, conformându-te regulilor. Aceste trei lucruri sunt mâncarea, apa şi relaţiile sexuale. Astfel îi putem înţelege pe cei aflaţi în situaţii dificile, aşa putem arăta compasiune şi toleranţă faţă de oamenii din diferite categorii sociale. Luna Ramazan începe când se vede pe cer luna nouă. Nu începe la data calculată dinainte în calendar. Tuturor musulmanilor le dorim o sărbătoare plină de fericire şi bucurie alături de cei dragi! Ramazan Bayraminiz Hayirli Olsun!“, spune Aisel Arif, director al Şcolii Gimnaziale nr. 11 „Dr. Constantin Angelescu“, membră a UDTTMR Constanţa.
 
Prima zi de Bairam este petrecută în familie. De la ora 6.00, imami din toate geamiile din România oficializează începerea sărbătorii prin rostirea versetelor din Coran. Doar bărbaţii merg la moschee pentru rugăciune. Aceştia îi mulţumesc lui Allah pentru puterea de a ţine postul, se roagă pentru zile îmbelşugate şi pentru sufletul morţilor. Între timp, femeile pregătesc masa pentru întreaga familie.
 
Potrivit tradiţiei, musulmanii au straie noi şi mesele întinse. Micul dejun alături de familie este unul dintre momentele importante. Musulmanii nu uită de cei din familiile lor care au trecut în nefiinţă. Ei merg la cimitir, citesc versete din Coran şi se roagă pentru sufletele lor.
 
Cei tineri au obligaţia să viziteze rudele bătrâne şi să le sărute mâna, în semn de respect. Musafirii sunt serviţi cu bucate tradiţionale, în special dulciuri, de unde şi denumirea „Bairamul dulce“. De pe mese nu lipsesc baclavalele, rahatul turcesc, sarailiile şi cataiful, alături de cafea turcească sau ceai.
 
Copiii merg cu colindul la casele vecinilor musulmani şi le urează „Bairam mubarek olsun“, fiind răsplătiţi cu dulciuri şi fructe. De Bairam, musulmanii trebuie să dea de pomană altor musulmani cu probleme financiare, pentru ca fiecare să aibă pe masă bucate cu care să încheie postul. Tinerii din Dobrogea sărbătoresc în cadrul unor petreceri organizate numite „Toplantî“, unde mănâncă şi dansează.
 

Musulmanii marchează această sărbătoare timp de trei zile, începând cu data de 25 iunie. „Bairamul dulce“ se încheie exact cum a început, cu rugăciune până în zori.
 
Suheila ISMAIL este studentă în anul II la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti.

 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.